Bruke gammel gjærkake

Hei!

Jeg brygget en pils for nå ca 60 dager siden, lagde gjærstarter som etter kalkulator endte med 800-900 billioner celler, dette ble brukt på 45 liter øl, gjæret under trykk og fatet ølet etter ca 10 dager. Ølet er nå overraskende godt og jeg ønsker å brygge samme pilsen imorgen, det jeg nå lurer på er om jeg kan bruke gjærkaken som var igjen etter sist brygg, altså for ca 50 dager siden, gjærkaken har ligget under 2-3cm øl i det trykksaker gjæringskaret siden.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Det blir jo øl, men gjær som er plaget gjennom trykkgjæring er ikke i toppform. I tillegg er den eldgammel. Ville absolutt ikke brukt den.
 
Det blir jo øl, men gjær som er plaget gjennom trykkgjæring er ikke i toppform. I tillegg er den eldgammel. Ville absolutt ikke brukt den.
Enkelt og greit svar, tusen takk, da blir denne gjærkaken kastet!


Skal du gjenbruke gjær, bør det ikke gå mange dagene. Og du skal vel ikke gjenbruke gjær etter trykkgjæring - eller tar jeg feil der?
Det kan se ut som du har rett. Det blir nok ikke testet av meg etter svaret til Holmentoppen.
 
Sist redigert:

Vinnes Ølet

Norbrygg-medlem
Testet gjenbruk av gjær, ny batch rett på gjærkaka. Har aldri gjort dette før men måtte jo prøves. Satte ny vørter på kaka etter en clone av Kinns Kveldsbris, denne har ikke noe tørrhumling. Gjæringstemp 18 grader OG 1.052 FG 1.007 utgjæring på 86%
Ny batch ble en clone av Kinn Skoddehav, den eldste oppskriften med belgisk gjær, mitt valg var gjenbruk av Wlp530. Den nye batchen (Skoddehav) hadde omtrent samme gjæringsforløp som Kveldsbris Gjæringstemp 18 grader OG 1.051 FG 1.007, fikk litt dårlig meskeeffiktivitet på denne batchen av en eller annen grunn.
Begge batcher ble satt under trykk etter dag 4 på SG 1.015
Trykket ble regulert til 15psi når det kom dit, i resten av gjæringstiden.
Begge batcher ble tappet etter 14 dager.
Skoddehav har nå stått 25 dager på fat og kan ikke kjenne noen forskjell på denne og tidligere batcher. Edit, dette skal nå prøves på en lager der det ikke er noe tørrhumling og repeterende batch for å se om det kan dukke opp noen usmaker, eller om de blir like på smak og aroma.
 
Topp