Brygge alkoholfritt øl - fordi jeg må

Hei!

Litt historikk:

Ivrig ølbrygger de siste 5-10 årene.... Laget usaklig mye godt øl, og selv tenkt at jeg ikke har noe alkoholutfordringer da jeg ikke passer inn i det typiske "alkoholikerbildet" samfunnet har innprentet hos oss....

Vel, det viser seg altså at å helle nedpå 4-5-6 øl 2-3 ganger i uka "for kosens skyld" faktisk er nok til å drikke på seg alvorlige helseproblemer (høyt blodtrykk, svinhøye enzymverdier og murrende vondter i ryggen som er indikasjoner på lever/nyretrøbbel)... Dette kom ganske snikende over mange år, men når jeg til slutt innså hvor ille det var sluttet jeg tvert med alkohol og har ingen planer om å ta det opp igjen.

Status presens:

Jeg drikker nå en hel del alkoholfritt øl og for meg er det absolutt ingen "trigger" for å gå tilbake til mitt tidligere drikkemønster. Tvert imot tilfredsstiller det tilnærmet 100% behovet jeg har for å "slappe av med en øl"... Så dette kommer jeg til å fortsette med, men jeg kan dog tenke meg å lage dette alkoholfrie ølet selv (jeg elsker jo å brygge!) og har lest gjennom en del av trådene her om temaet.

Jeg forstår det slik at det er vanskelig å faktisk komme helt ned i 0% (eller under 0,7% som er grensen i Norge) uten skikkelig utstyr (vakumsentrifuge? reversert osmose?), men tenker at jeg i hvert fall vil gjøre et kurant forsøk på å lage et så alkoholfritt øl som mulig med en kombinasjon av avbrutt gjæring og bortkoking av alkohol før tvangskarbonering.

Så til saken:

Er det noen som etter hvert har tilegnet seg kunnskap og erfaring med å brygge alkoholfrie øl? I så fall kan dere skrive litt om hva som funker (for dere) og ikke?

Det er jo mange alkoholfrie bryggeoppskrifter der ute og disse kan jeg nok søke meg frem til selv, men de gode erfaringene og tipsene er det dere andre her som eventuelt kan komme med :)

Ting jeg gjerne kunne tenkt meg å vite mer om er:

Mesking:

- Funker det best å meske til en lav OG og ha høyere utgjæring, eller bør man satse på en vanlig OG og heller avbryte relativt tidlig i gjæringsforløpet?

- Mesketemperatur? Lav? Høy? Stegmesk?

- Spesielle typer malt som funker bedre enn andre?


Gjæring:

- Hvilken gjærtype bør man benytte når man skal avbryte gjæringen underveis?

- Er det en fordel å benytte gjær som opererer på lavere temperaturer slik at gjæringsprosessen trekkes ut over flere dager, eller bør man klaske på med en hurtigvirkende gjær på høyere temperaturer som får unna prosessen så raskt som mulig slik at f.eks. diacetyl ikke blir et problem?

- Hva er "ønsket FG" i denne konteksten?
Stopper man halvveis i prosessen mellom ordinær OG-FG?
1/3 utgjæring?
2/3?
Gjærer man helt ut som vanlig og kun baserer seg på å koke bort alkoholen?

- Hvordan avbryter man gjæringsprosessen på best mulig vis? Funker det med en "cold crash" når man har oppnådd 1-2 poeng over "ønsket FG"?

- Bør man benytte en gjæringstemperaturprofil som øker temperaturen mot slutten før en eventuell CC?


Humling/tilsetninger:

- Bør man være forsiktig med tørrhumling/fruktpuré siden alkoholinnholdet er såpass lavt? Eller betyr det ingenting da man i praksis pasteuriserer ølet før tapping?


Avdamping av alkohol:

Jeg har et ganske kurant bryggeoppsett fra Brewtools med gode varmeelementer og flere temperatursensorer. Har forstått det slik at en av "farene" ved avdamping av alkohol er at suppa ikke holder homogen temperatur og at man derfor kan ha lavere temperatur (og avdamping) enn ønsket. Planen min er å tilbakeføre ølet fra gjæringstanken til brewtoolsen' og der dampe av på en temperatur på 80c i 2-3 timer med relativt kraftig sirkulering i pumpa.

- Høres innfallsvinkelen over grei ut?

- Bør man bruke mye tid og energi på å sørge for at bryggemaskina er så steril som mulig, eller er det ikke så viktig med bakgrunn i pasteuriseringsprosessen som foregår?

- Kan man (og bør man) "tørrhumle" mot slutten av avdampingsprosessen?


Annet:

- Noen som har erfaring med alkoholfri kettle sour? :)

- Noe spesielt man bør tenke på mtp renhold og desinfisering? Vanligvis er jo ølet godt beskyttet av alkoholinnholdet, men når man tapper det alkoholfritt vil det jo ikke være dette. Bør man f.eks. tappe ølet mens det fremdeles er varmt og la det avkjøle seg på fatet?

- Finnes det en god måte å måle alkoholinnholdet i sluttproduktet på? Eller vil dette i praksis ikke være nødvendig? Om ølet til slutt inneholder 0,5-1,5% så er dette mer enn godt nok til mitt bruk.


Et lite tips til slutt:

Dersom noen føler litt på at dere kanskje drikker litt for mye og undrer på om dere er i grenseland, så ta en rask tur til legen og be om å få tatt noen leverprøver. Det er fort unnagjort, og det er mye bedre å få en liten vekker tidlig enn å la det utvikle seg over tid. Årene flyr jo, og plutselig så sitter man der med skjegget fult av postkasser... Jeg kan også på det varmeste anbefale boken Alcohol Explained (William Porter). Denne er tilgjengelig som lydbok på Audible og Apple Books.

BingoBjarne
 

Ivar Ekseth

Norbrygg-medlem
Jeg har ikke kommet dit du vil enda, men ønsker også å få til bra alv-alkohol-øl selv. Har pr nå kun prøvd med "meske høyt+s-33 gjær", Uten andre endringer fikk jeg et sluttresultat på 2% (mot 5% med vanlig mesking og us05-gjær, (oppskriften baserer seg på 7-Fjell, Småtøs)).

Håper du deler forsøk og resultater etterhvert, tror det er flere blandt oss som ønsker seg et lav-abv-alternativ innimellom :)
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Google ”Fermentis Safbrew LA-01” Det er noen ganske grundige videoer på YT. Gjæren er maltose-negativ: den gjærer bare monosakkarider, om jeg husker riktig. Selges bare i 500 g pakninger, da den er beregnet på proffmarkedet. Har inntrykk av at det er denne typen gjær som brukes til alkoholfritt øl hos bryggeriene. Å dampe bort alkoholen fungerer bare sånn passe, har jeg hørt. Hadde kontakt med en kar som testet dette ganske grundig, og han fikk målt ølet etter at det var behandlet. Du fjerner nok også mye av humlearomaen samtidig. Og det er visstnok overraskende vanskelig å fjerne all alkoholen.
 
Sist redigert:

Vladimir

Norbrygg-medlem
Du fjerner nok også mye av humlearomaen samtidig. Og det er visstnok overraskende vanskelig å fjerne all alkoholen.
En metode jeg har lest om var å brygge et øl med lav OG uten humle, gjære vørteren som vanlig, og så koke det ferdige ølet 60-90 min med vanlige humletilsetningene (man må visstnok bruke mindre bitterhumle, fordi alkoholfritt øl oppleves bitrere en øl med alkohol). På denne måten bevarer du humlearomaen, og fjerner (en del av) alkoholen.

Spørs om det funker i praksis:)
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
En metode jeg har lest om var å brygge et øl med lav OG uten humle, gjære vørteren som vanlig, og så koke det ferdige ølet 60-90 min med vanlige humletilsetningene (man må visstnok bruke mindre bitterhumle, fordi alkoholfritt øl oppleves bitrere en øl med alkohol). På denne måten bevarer du humlearomaen, og fjerner (en del av) alkoholen.

Spørs om det funker i praksis:)
Ser ut som noe av det samme for Nanny state, de koker ikke i ettertid dog, men kjører mye crystalmalt og lav OG, men seriøse humletilsetninger.

Screenshot_20210803_220014_com.google.android.apps.docs.jpg
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Jeg har prøvd å lage noen ikke helt alkoholfrie, men mer lettøl-øl, hvor jeg bl.a prøvde Nanny State. Fikk det ikke til i det hele tatt. Nanny state oppgir 1056/Us-05, denne gjæret godt, på alle forsøk. Lys krystallmalt i seg selv gjærer godt ut hvis det er mesket lenge nok, var min erfaring, kanskje det som var tabben, selv om det står 30 min i Nanny-oppskriften. Har f.eks smakt omtrent 100% lys krystall-malt pilsner, den klokket inn på vanlig butikkstyrke-ish. Chiko er vel lite egnet til det egentlig, fant jeg ut.

Så har jeg prøvd å dampe vekk alkohol fra en IPA. Kun prøvd en gang, dette funket "nja"ish godt. Null pussa i hue etter en seksløper, det var "testen", målte vel aldri noe skikkelig. Men ølet smakte sånn passe kjipt. Men det kunne forbedres, smakte som vørter, omtrent.

Hadde noen grandiose tanker om hvordan forbedre det med å dampe av, men ble aldri noe til det og jeg husker ikke hva planen var, selv om jeg tygget på det ganske lenge for hvordan få til en "lettøl".
 
Takk for alle tilbakemeldingene :)

Jeg skal sjekke ut LA-01 og forsøke å lage en god fremgangsmåte/prosedyre og deler videre erfaringer i denne tråden.

Det slo meg også at en god promillemåler kan funke for å verifisere om ølet er tilnærmet alkoholfritt. Det er jo bare å tyllle en sixpakk i en kompis og måle om man får effekt :).

Tar ellers gjerne i mot innspill på de spesifikke spørsmålene i førsteposten om noen kan tenke seg å gjøre et forsøk på å svare ut :)
 
Topp