Hei,
Jeg driver og leter etter litt mjødoppskrifter og har kommet over litt ulike varianter av Cyser. Siden jeg er helt fersk i gamet, tar jeg gjerne i mot innspill på denne oppskriften.
Det jeg er på jakt etter er et resultat som er halvtørt, men med noe restsødme. Fra http://www.brewery.org/library/beeslees.html#Chap5 har jeg funnet følgende oppskrift. Første den originale og så min oversettelse/variant
4 gal Fresh pressed cider (from an orchard)
5 lbs Honey (used local clover/alfalfa)
1 tsp acid blend
Handful chopped raisins, or 1/4 tsp grape tannin
1 Tbsp yeast nutrient
Irish moss (or other clarifier)
2 tsp Pectic Enzyme
4 campden tables (sodium metabisulfite)
Epernay Yeast (or champagne)
Fremgangsmåte (Noe justert etter tips fra andre sider)
Innspill tas i mot med takk. Både på ingredienser (er det noe jeg har misforstått med den engelske oppskriften), fremgangsmåte eller andre tips
Jeg driver og leter etter litt mjødoppskrifter og har kommet over litt ulike varianter av Cyser. Siden jeg er helt fersk i gamet, tar jeg gjerne i mot innspill på denne oppskriften.
Det jeg er på jakt etter er et resultat som er halvtørt, men med noe restsødme. Fra http://www.brewery.org/library/beeslees.html#Chap5 har jeg funnet følgende oppskrift. Første den originale og så min oversettelse/variant
4 gal Fresh pressed cider (from an orchard)
5 lbs Honey (used local clover/alfalfa)
1 tsp acid blend
Handful chopped raisins, or 1/4 tsp grape tannin
1 Tbsp yeast nutrient
Irish moss (or other clarifier)
2 tsp Pectic Enzyme
4 campden tables (sodium metabisulfite)
Epernay Yeast (or champagne)
- 15 liter eplejuice. Her tenkte jeg å bruke Eplemost fra Askim Frukt og Bærpresseri. Vi har epler selv og har bruk AFB for leiepressing. http://www.afb.no/index.php?option=com_k2&view=item&id=53:eplemost&Itemid=92
- 4kg honning. Eplemosten er usukret, så øker noe i forhold til originaloppskriften
- "Syremix". Dette finner jeg ut av at er 1 del sitronsyre, 2 deler eplesyre og 3 deler vinsyre. Ser hver av disse syrene er tilgjengelig hos f.eks vin & bar
- Litt hakkede rosiner
- En spiseskje gjærnæring
- Irish Moss
- Enzymer. Her finner jeg for eksempel at Vin og Bar har en blanding med "amylase, pectinase och amyloglucosidase."
- 4 Campden Tabletter. Så vidt jeg kan forstå er dette tilsvarende som http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=1018
- Gjær. Her tenkte jeg Wyeast Champagne 4021
Fremgangsmåte (Noe justert etter tips fra andre sider)
- Hell eplejuice i sterilisert gjæringsbøtte. Hell slik at det kommer med luft på veien. Ha i Campden tabletter og rosiner og la stå over natten.
- Dagen etter varmes honning til ca 60 grader
- Ha i syre, enzymer og Irish Moss
- Rehydrer gjær i litt eplejuice
- Bland honning og eplejuice og ha i gjær (sjekk temperatur først og kjøl om nødvendig)
- Stikkes om etter noen uker. Dersom den har lite sødme, kan honning utblandet i vann tilsettes
- Sekundærgjæring i ca 4 måneder
- Stikkes om og tilsettes sukkerlake før tapping på fat eller flaske
- Lagres videre (ganske lenge ser det ut til)
Innspill tas i mot med takk. Både på ingredienser (er det noe jeg har misforstått med den engelske oppskriften), fremgangsmåte eller andre tips