Brygging av porter - gjæringa har stoppet

Hei

Har brygget en Porter fra Project Brew (Brewshop). Bryggeprosessen gikk greit, men gjæringa har stoppet på 1.015 (etter 6 dager). OG var 1.053 (Oppskrifta sier 1.055) så traff ikke helt. Brukte US-05 tørrgjær. 1.5 pakke rehydrert i ca 3 dl vann i ca 45 min. Bør jeg bare la den stå? Eller evt tilsette mer gjær? Mesketemp var ca 65-66 grader i 75 min og 10 min utmesk på 77 grader.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Hei

Har brygget en Porter fra Project Brew (Brewshop). Bryggeprosessen gikk greit, men gjæringa har stoppet på 1.015 (etter 6 dager). OG var 1.053 (Oppskrifta sier 1.055) så traff ikke helt. Brukte US-05 tørrgjær. 1.5 pakke rehydrert i ca 3 dl vann i ca 45 min. Bør jeg bare la den stå? Eller evt tilsette mer gjær? Mesketemp var ca 65-66 grader i 75 min og 10 min utmesk på 77 grader.
Hvilken temperatur har du gjæret på? Er det typisk 25 liter batch?
 
Hvilken temperatur har du gjæret på? Er det typisk 25 liter batch?

Ja 25L batch. Fikk 23 L til gjæring. Stålkontroll på gjærtempen (bruker Tilt og Brewfather). Pitchet gjæren på 17 grader. Opp til 19 grader i løpet av 2 timer. Så stabilt på 19.5 grader. Oppskriften sier at ølet skal ned til 1.010.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Ja 25L batch. Fikk 23 L til gjæring. Stålkontroll på gjærtempen (bruker Tilt og Brewfather). Pitchet gjæren på 17 grader. Opp til 19 grader i løpet av 2 timer. Så stabilt på 19.5 grader. Oppskriften sier at ølet skal ned til 1.010.
Hva oppskriften sier er ikke så nøye, det er for mange faktorer som spiller inn her, en porter på 1.015 er langt fra feil :) Om den står helt stille kan du alltids sette tempen opp til 22 å se om den vil lengre ned, ville uansett latt den stå i 2 uker. Det er litt seint nå, men skulle du brygge en ny porter eller stout og velge tørrgjær vil jeg absolutt anbefale 2 kanskje 3 poser og byttet ut US-05 med S-04 :)
 
Sist redigert:

TurboJens

Norbrygg-medlem
Ville målt med hydrometer eller refraktometer også, hvis du også målte OG med dette.

Gjæren tåler vel opp mot 24c greit, så kan vel settes litt varmere før du prøver andre triks.
 
Hva oppskriften sier er ikke så nøye, det er for mange faktorer som spiller inn her, en porter på 1.015 er langt fra feil :) Om den står helt stille kan du alltids sette tempen opp til 22 å se om den vil lengre ned, ville uansett latt den stå i 2 uker. Det er litt seint nå, men skulle du brygge en ny porter eller stout og velge tørrgjær vil jeg absolutt anbefale 2 kanskje 3 poser og byttet ut US-05 med S-04 :)

Smakte på den og den var jo god, selv om den kun har stått i gjærkaret i 6 dager. Det blir godt øl av dette. Skal la den stå 2 uker til. Takk for tipset når det gjelder gjærmengde og stout/porter med us-05.
 
Ville målt med hydrometer eller refraktometer også, hvis du også målte OG med dette.

Gjæren tåler vel opp mot 24c greit, så kan vel settes litt varmere før du prøver andre triks.

Jeg bruker Tilt og Brewfather så målingene skal være riktig. Har også kontrollmålt med hydromter og det stemmer. Kan prøve å jekke opp et par grader.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Smakte på den og den var jo god, selv om den kun har stått i gjærkaret i 6 dager. Det blir godt øl av dette. Skal la den stå 2 uker til. Takk for tipset når det gjelder gjærmengde og stout/porter med us-05.
Jeg mente 2 uker totalt, beklager burde såklart spesifisert det :)
 
Topp