1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Cider - Beergun. Hvor ble kullsyren av?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av urkis, 21 Des 2018.

  1. urkis

    urkis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Porsgrunn
    Etter over 100 batcher med øl var det på tide å prøve cider. Jeg gjorde det enkelt, kjøpte et sett med pærecider fra Mangrove Jacks. Gjæringen forløp normalt og jeg tappet etterhvert cideren over på et corneliusfat for karbonering. Satte trykket til 1,5 bar og i kjøleskap på ca 4-5 grader.
    Etter 10-11 dager tappet jeg et testglass som smakt bra og hadde godt, sprudlende kullsyreinnhold. Glad og fornøyd koblet jeg opp Beergun'en og fylte cideren på flaske. Det skummet en del, så jeg måtte fylle flaskene opp til skuldrene, vente litt og fylle opp. Korket umiddelbart hver flaske.
    Alt vel så langt.
    Så etter et par dager måtte jeg jo ha en smaksprøve. Stor var skuffelsen da cideren var helt flat! Null kullsyre! Ok, tenkte at det var dårlig kork og tok en til, men samme resultat.
    Hva kan ha skjedd? Er det noe jeg har misset her? Er det forskjell på fatkarbonering av øl og cider? Noen tanker? Flat cider er ikke noe stas...
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det skummet da du fylte, der gikk nok kullsyra..
     
  3. urkis

    urkis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Porsgrunn
    Hmm... Er flaskekarboneringen tingen da? Vanskelig å unngå skummingen... Eller kanskje redusere tappetrykket til minimum... Jaja. Man lærer kanskje...
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du må slippe ut trykket på fatet, og ha alt kaldt.
     
  5. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Høyere karboneringsnivå enn øl har vel betydning. Mottrykksfyllte cider i går. Drøyt 2 bar. Funka uten problemer.
     
  6. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Blichmann oppgir 12 psi (drøyt 0,8 bar som en øvre grense) for karboneringstrykk. Regner med at det er ved kjøleskapstemperatur. Så du har nok overkarbonert cideren, ja. En mottrykksfyller er tingen.
     
  7. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Blir spennende å se cideren som jeg bokset og beergunnet når jeg testet can seameren. Den var karbonert på rett over 2 bar på ca 3-4 grader og meget fizzy. Men skummet mye når jeg brukte beergun så spent på hvor mye karbonering som er med.

    Har testet denne cideren over lengre tid og de som ville ha cider ble først fornøyd når karbonering ble så høy. Ikke så mye skum i glasset egentlig men mye bobler i cideren
     
  8. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Lite protein og bitterhet i cider, vettu. Da blir det ikke holbart skum. Samme fenomenet i brus: masse karbonering og null skum.
     
  9. urkis

    urkis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Porsgrunn
    Da får jeg vurdere mottrykksfyller... Er da rom for en julegave til seg selv!
     

Del denne siden