Cider gjæring etter sorbistat og campden

Jeg har i god tro tilsatt camden og sorbistat for å ta liv av villgjær i ferskpresset eplejuice. Målet er å lage cider, har jeg dummet meg ut ved å tilsette sorbistat i tillegg til camden?

Finnes det noen mulighet for å få dette til å starte å gjære?
 

Dag Hovland

Norbrygg-medlem
Sulfitten fra campden tabletten skal lufte ut i løpet av en dag eller to. Problemet er kaliumsorbat, som ikke forsvinner, og som forhindrer gjær fra å dele seg. I teorien burde du kunne tilsette en veldig stor mengde aktiv gjær, slik at vekstfasen ikke er nødvendig. Hvis du brygger øl kan du f.eks. prøve å ta hele gjærkaka fra en øl, så tidlig som mulig etter at gjæringen er over, og pitche i sideren. En lys lager med lite humle ville kanskje være det ideelle da. Eller du kan lage en gigantstarter.
 
Sulfitten fra campden tabletten skal lufte ut i løpet av en dag eller to. Problemet er kaliumsorbat, som ikke forsvinner, og som forhindrer gjær fra å dele seg. I teorien burde du kunne tilsette en veldig stor mengde aktiv gjær, slik at vekstfasen ikke er nødvendig. Hvis du brygger øl kan du f.eks. prøve å ta hele gjærkaka fra en øl, så tidlig som mulig etter at gjæringen er over, og pitche i sideren. En lys lager med lite humle ville kanskje være det ideelle da. Eller du kan lage en gigantstarter.
Takker for godt svar. Surt om det ikke er håp, så her skal det prøves det en kan for å få det til.
 
Hei, fikk du det til og gjære ? Holder på og brygge mine første liter med cider og bryggebutikken var tom for campden.
Fant gjærstopp på europris og spurte de i beyggebutikken om denne kunne brukes til og drepe villgjær, de sa den ville funke supert. Men ser nå at den inneholder kaliumsorbat og er redd hele batchen er ødelagt.
Hva kan evnt gjøres?
 
Hei, fikk du det til og gjære ? Holder på og brygge mine første liter med cider og bryggebutikken var tom for campden.
Fant gjærstopp på europris og spurte de i beyggebutikken om denne kunne brukes til og drepe villgjær, de sa den ville funke supert. Men ser nå at den inneholder kaliumsorbat og er redd hele batchen er ødelagt.
Hva kan evnt gjøres?
Link til gjærstoppen
 
Ja. Jeg fikk den til å starte. Laget meg 2 gjærstartere av kveik og eplejuice fra butikken, ca 1 liter i hver, lot de stå et par dager slik at de var godt i gang før jeg hellet det i batchen. Gjæret på 37-38 grader. Luktet bra med svovel under gjæring, men det ble en nydelig sider til slutt.
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Ja. Jeg fikk den til å starte. Laget meg 2 gjærstartere av kveik og eplejuice fra butikken, ca 1 liter i hver, lot de stå et par dager slik at de var godt i gang før jeg hellet det i batchen. Gjæret på 37-38 grader. Luktet bra med svovel under gjæring, men det ble en nydelig sider til slutt.
Jeg har gjæret blåbærsaft (konservert; sorbistat mm) med kveik. Går sakte, men greit.
 
Topp