1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Cold crash

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av leander, 9 Jul 2013.

  1. leander

    leander
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Larvik
    Har en ipa stående i gjæringskapet på 12 dagen nå og vurderer å teste ut cold crash for å se om jeg får klarere øl av det. Er det noen som har formening om temperatur og varighet på en cold crash. Plusser og minuser.

    Jeg har akkurat kjøpt inn til fating også, så denne ipaen er mitt første brygg som havner der, om det har noe å si.

    Klarte ikke å finne så mye om dette på forumet fra før, men det er vel mulig det heter noe annet på norsk.
     
  2. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Crash ned mot 2 grader ila et døgn. La den stå slik i 24 timer før tapping fating. Spesielt gjæren og tørrhumla feller veldig bra av dette (spesielt om du har brukt WLP001 (el.l.)). Bakdelen kan være at du kan kræsje ut for mye gjær om du skal flaskekarbonere.

    Edit: Jeg tilsetter også Biofine Clear
     
  3. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
    Etter advarsler fra Gahr kjører jeg ned trinnvis. Dette hjelper også godt på klarheten.
    Kjører i tillegg litt klaring i.
     
  4. Elling

    Elling
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kan du beskrive trinnvis? Hvilke steg bruker du? Jeg flaskekarbonerer, så noe gjær burde vel være igjen.

    Elling
     
  5. Hans K

    Hans K
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Har du bedre erfaring med Biofine Clear enn Isinglass Odland?
    Jeg opplever av og til att Isinglass klumper seg og kommer i glasset når jeg tapper
     
  6. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Tilsetter Biofine i gjæringskaret før fating. Isenglass skal tilsettes i fatet. Blir forskjellig.

    http://morebeer.com/products/biofine-clear-clarifier-1oz.html
     
  7. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
    Litt etter innfallsmetoden så langt, men stort sett 4 grader i slengen, juster morgen og kveld (eller litt oftere om jeg har det travelt).
    Avslutter normalt på 1,5, etter kortere intervall på slutten.
    Dette gjøres med varmeelemtet tilkoblet, slik at temperaturen ikke går for langt ned for å gå opp igjen.

    Selv om dette er basert på Gahrs kommentarer (som igjen er basert på tysk bryggetradisjon) er dette mer arbeidsvaner enn en gjennomtenkt og gjennomtestet metode.
     
  8. Hans K

    Hans K
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
  9. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
  10. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Bruker kuk Biofine i dunk. Ikke noe på fat.
     
  11. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
    Driver fortsatt og tester og har ikke funnet annet enn at det ikke er nok med kjøling og klaring i dunken.
     
  12. Uv

    Uv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Jessheim
    hmm, nytt produkt :)
     
  13. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Bruker mye Biofine og protafloc granulates i kok samt har ikke med mye trub over i gjæringskaret.
     
  14. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
  15. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
    Bruker også flokkuleringstablett (1/2 på enmanns-Speidelen) og lar det stå en stund og bunnfelle før jeg tapper på gjæringsdunken. Er heller ikke for gniten, ved å ta med all vørter. Mener et godt grunnlag for klart øl legges her.
    Klaringen etter gjæring driver jeg som nevnt å eksperimenterer litt med, uten at det er spesielt vitenskaplig.
     
  16. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Hvor mye Biofine har du i da? Og hvor lenge lar du set stå? Samt hvilken grad?
     
  17. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
    En skvett og ned fra ca 10-14 til 1,5 om jeg bruker det i gjæringsdunken.
    og du?
     
  18. Hans K

    Hans K
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Dumt det ikke selges i norge. Jeg kan godt bestille en gjeng hvis noen i stavanger er interesert...
     
  19. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
    I så tilfelle er nok Odland mannen.
    Han sponset min første og jeg bestilte noen håndfuller sammen med tappekranene.
     
  20. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Fra en tbls til en hel flaske på 22,5l
     

Del denne siden