1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Coldcrash uten å suge inn O2

En tråd i 'Brygging' startet av LarsUlv, 23 Jun 2019.

  1. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg gjør det ganske enkelt når jeg gjør ColdCrash (CC) på et øl på slutten av gjæringen.
    Jeg har klar en Sodastream flaske med CO2 og et rør på enden som passer i pakningen der gjærlåsen står.
    Så tar jeg ut gjærlåsen og stapper røret på plass i pakningen.

    Jeg kjører så inn litt CO2 etterhvert som gassen i tomrommet over ølet krymper mens som temperaturen synker.
    Kjører såpass mye at lokket får en bule oppover, men ikke så mye at det er fare for at lokket spretter av eller at øl presses ut mellom pakningen rundt kranen.
    Noen timer senere, 4-8 timer, buler lokket nedover. Da tilfører jeg litt CO2 til til lokket buler opp igjen.
    Dette gjør jeg en 3-4 ganger i løpet av CC.

    Jeg syns dette er mye enklere enn å styre med allslags oppsamling av CO2 produsert under gjæringen.

    2019-06-23 13.26.26.jpg
     
    #1 LarsUlv, 23 Jun 2019
    Sist redigert: 24 Jun 2019
    espux, Oberstbräu, Amarillo og 5 andre liker dette.
  2. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Hvor har du kjøpt den regulatoren til Sodastream-flaske?
     
  3. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det er en jeg kjøpte brukt. Ikke så nøyaktig. Men funker fint til denne type bruk.
    Jeg vil anbefale regulator fra www.tapcooler.no
     
    Oberstbräu liker dette.
  4. Rune Kallhovd

    Rune Kallhovd
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Jeg synes nå denne er mye bedre da? Bare å fylle den opp med noen liter Co2 fra sodastreamflaska, og plugge den i hullet til gjærlåsen når man starter coldcrash. Trenger ikke stadig ettersyn/påfyll med denne:
    Vanndunk, kompakt 10 l | Clas Ohlson
     
    espux og Mc. liker dette.
  5. Andreas Habel

    Andreas Habel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Vi har skaffet oss denne her: CO2 Harvester Kit - Norcal

    CO2-flasker bør forresten ikke brukes liggende (eller opp ned) -- det er en fare for at flytende CO2 kan komme inn i gjæringskaren din og ekspanderer der, slik at du i verste fall kan få en eksplosjon. Risikoen er nok litt mindre når du bruker plastkar enn når du har mer lukkede beholdere, som koniske tanker, Cornelius-fat osv.
     
  6. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Godt poeng.
    Men slik jeg bruker flasken her så er den stengt når den ligger i døren.
    Jeg åpner bare opp littegrann for å etterfylle CO2 i headspace 3-4 ganger under CC, og da holder jeg flasken i hånden stående rett vei.
     
    Andreas Habel liker dette.
  7. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Her er noen bilder fra hvordan jeg gjorde det i går. Ikke CC, men tapping av 10L (av30L) som også skaper undertrykk.
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
    Siste er fylling av ballongen fra CO2-flasken
     
    Marius K. liker dette.
  8. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal

    Tenkte jeg skulle prøve din løsning @LarsUlv, men mangler regulatoren.
    Men kom på at jeg kan da bruke hele Sodastreamen og ikke bare flaska :D

    Enkelt å etterfylle med den.

    received_1283649278466255.jpeg
     
    #8 Amarillo, 6 Jul 2019
    Sist redigert: 6 Jul 2019
    Bjørn O, Preacher, Marius K. og 2 andre liker dette.
  9. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Praktisk ikke sant? Enklere blir det ikke.
     
    Amarillo liker dette.
  10. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    CC er bra, men tømming av Corny og StarSan-vann med bruk av kortreist CO2, er heller ikke feil...
    [​IMG]
     
  11. -Tormod-

    -Tormod-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor mye greier du å presse over til fat nr.2, tømmer du fatet på ett gjæringsforløp?
     
  12. AndyHagen

    AndyHagen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg testet @msevland sin metode på forrige brygg, og da var vel to fat gjennomblåst på et par-tre SG-poeng mener jeg. På et helt gjæringsforløp kan du sikkert purge hele cornelius-stallen gjetter jeg på. Men det blir et ørlite mottrykk som jeg ikke vet hvordan gjæren liker. Litt mindre esterproduksjon kanskje, særlig tidlig i forløpet?
     
    -Tormod- liker dette.
  13. -Tormod-

    -Tormod-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok, så trikset er ihvertfall å vente til stormgjæringen er ferdig?
     
  14. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Som AndyHagen. Tømte 19L på 30 min sist. Plasserte da fat 1 på en stol slik at tyngdekraften spilte på lag
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Dette må jeg teste en gang. Tenker jeg kanskje også fikser et manometer slik at jeg kan se trykket på gjæringssiden.
     

Del denne siden