1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Cream Ale- hvorfor ble denne så fruktig?

En tråd i 'Brygging' startet av DenNøgneRøv, 18 Des 2015.

 1. DenNøgneRøv

  DenNøgneRøv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Flekkerøy
  Hei,

  Mulig dette er for tidlig i forløpet, den ble flasket på mandag, og jeg smakte på den premature i går, halvkarbonert.

  den var vanvittig fruktig ift de andre smakene, rett og slett litt i "ubalanse".

  her er prosess og oppskrift- så håper jeg noen kan peke på feil:

  13 liter satt til gjæring:

  Pale malt 1500 gram
  rug malt 250 gram
  flaket ris 150 gram

  Mesket 1 time på 63-64 grader.
  Ingen skylling, fort og galt- utbytte på ca 45%


  Kokte dette sammen med:

  35 gram simcoe på 15 min
  52 gram simcoe på 1 min/flameout

  tilsatte 1,5 kg flytende lys maltekstrakt ved flamout.

  OG ble 1,064.

  Brukte safale us 05. Pitchet på 17 grader, stod i ett rom som var satt 18 grader på termostaten. Der stod den og gjæret i 14 dager før flasking.

  Ved flasking så skulle jeg tynne ut vørten, den gjæret ned til 1,013- 6,7% som var mer enn jeg hadde tenkt.

  kokte opp 3 liter vann- mista 1 liter ved flasking, og endte opp med 15 liter til flasking på ca 5,7% alc (inkludert karbonering)

  -------------------------------------------------

  App att ble 79%, 5,7% alc og 35 IBU, det skal i mitt hode ikke gi ett overdrevent fruktig øl. Men er dette noe som kanskje dempes etter hvert som den blir fullt karbonert? Eventuelt kan dere se noe jeg har gjort feil? For mye humle ved flameout?
   
 2. KriHart

  KriHart
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Harstad
  Har ikke brygget cream ale selv, men skannet gjennom en del oppskrifter og ser at du ligger godt over hva som er normalen for sene tilsetninger. På 13 liter er vel dette mer en APA verdig. Gjræingsmessig burde du være innafor, gitt at du pitchet nok gjær. Hvis du klarer å beskrive fruktigheten mer, så er det lettere å avgjøre om det er fra gjæringen (estere) eller fra humlen. Men som sagt, jeg holder en knapp på humla.
   
  Sarge liker dette.
 3. DenNøgneRøv

  DenNøgneRøv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Flekkerøy

  Skal prøve å smake igjen på lørdag, når den har karbonert seg litt til, så kan jeg prøve å beskrive igjen.

  Ift typeriktighet har jeg bomma med å ha så mye sen tilsetning på humlen, IBU'en er også i grenseland, hva gjelder en "american blonde" som jeg tenkte det skulle være.

  Men når jeg smakte den i går så er den mye mindre bitter enn en apa på 5,7%, bitterheten minner om "pils" styrke hvis du skjønner, så akkurat det er jeg fornøyd med.

  15 liter ble sluttresultatet(ser du skriver 13) Men tror uansett er for mye. en Cream Ale skal i mitt hode humles som en pils, så jeg bomma litt der.
   
 4. DenNøgneRøv

  DenNøgneRøv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Flekkerøy
  Tenkte jeg måtte komme med en konklusjon, for da gir denne tråden mer mening om noen andre skulle ha samme problem.

  Ift malt sammensetningen og utgjæringen (79%) så ble det rett og slett for mye sen humle ift "kropp" og fylde.

  Humle-skjema/malt sammensetning ble rett og slett helt feil.

  Skulle hatt 60 min tilsetning og ikke 15, til nøds 30 min, og mye mindre ved 1 min (maks 10 gram). Denne var veldig lite lovende så tror jeg ikke vil prøve å fikse oppskriften
   
 5. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Har akkurat fått smakt min andre cream ale, og problemet mitt er det samme som det du beskriver her; en spesiell "fruktig" smak. Jeg er bare tre dager inne i karboneringen, men det er godt med kullsyre allerede, så jeg tror ikke det skjer store endringer i smaksbildet. Og dessuten kjenner jeg igjen denne smaken fra det første forsøket. Den er spesiell, jeg kan ikke kjenne den igjen fra noe annet jeg har brygget, og den ligner ikke noe som jeg kan beskrive den ved hjelp av. Den kan ikke kalles en usmak. Folk/mange likte faktisk det forrige brygget riktig godt, men jeg ønsket meg et mest mulig reint og nøytralt øl, og det ble det jo ikke.

  I det forrige brygget hadde jeg en del flaket mais, og tenkte at det var den som ga den smaken jeg snakker om, så nå brukte jeg sukker i stedet for mais. Dessuten la jeg til valset bygg og melanoidin, så oppskriften ble relativt ulik. Ikke overraskende har jeg fått en brukbar maltsmak fra melanoidinmaltet, men den spesielle fruktigheten er den samme. Humlingen er med Tettnang, mens jeg brukte Hallertauer M forrige gang. Det er helt sikkert ikke den som er kilden, selv om en siste tilsetning i WP kunne vært en kandidat om det ikke hadde vært for det at jeg ikke brukte det i den første.

  Konklusjonen er at det er gjæren som er synderen - altså US-05. Jeg har vel bare brukt den til humlesterke øl tidligere, så jeg har egentlig ikke noen erfaring med å kjenne igjen den karakteren den gir når den får lov å prege ølet.

  Jeg gjæret temmelig lavt. Pitsjet 2 rehydrerte poser på 12 grader, og så sto den på 14 grader helt stabilt en god stund, til den kom ned mot 1.022. Så fikk den gå opp til 18 grader over et par døgn. Til slutt satte jeg den opp i romtemperatur, og der sto den og jobbet seg sakte helt ned til 1.004. Gjæringsforløpet var veldig rolig, og i teorien skulle det vel gi meg et optimalt reint øl. (Jeg kan kjenne alkohol om jeg kjenner godt etter, men det er vel ikke så overraskende gitt at ølet endte på 6,2%.)

  Jeg har hørt at 05 kan gi ferskensmak når den gjæres lavt, og med litt godvilje kan jeg kanskje kalle fruktigheten her "ferskenaktig" - men det er ikke noe jeg ville kommet på av meg selv.

  Hva er forklaringen på denne smaken? Er det gjæren? Har andre noen erfaringer med 05 som ligner?

  Her er, for ordens skyld, oppskriften:

  Malt til 25 liter
  4,5 kg Pilsnermalt (Tradition fra Bestmalz, et spesielt lyst malt.)
  0,3 kg Melanoidinmalt (Bestmalz)
  0,3 kg Flaked Barley
  0,3 kg sukker
  Humle
  15 gr Magnum @ 60
  20 gr Tettnang @ 5
  20 gr Tettnang @ WP
  Gjær
  US-05
   
 6. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Prøv å repitch gjæren eller bytt gjær. Velkjent greie med 05 du beskriver.
   
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Mao: Bruk aldri 05 rett fra posen om du skal bruke den i denne typen øl? Å kjøre et par startergenerasjoner skulle vel fikse problemet? Og ville jeg fått et øl helt uten denne smaken om jeg hadde hadde gjort det?

  Finnes det egentlig noe godt alternativ til 05? Har ferskgjærvariantene samme problemet?

  Kølschgjær er et alternativ, men da snakker vi om lagering for å bli kvitt eplesmaken. Altbiergjær? WLP028 på lav temperatur kunne kanskje være verdt et forsøk?
   
 8. Jo-Helge

  Jo-Helge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Me bruker Wlp810 på cream


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 9. CupCayk

  CupCayk
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hedmark
  Har hørt om folk som har fått ferskensmak fra us05, er ikke noe slikt du smaker?
   
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det blir sikkert godt, men det blir jo ikke en ale - om en nå skal være pirkete. Hadde jeg brygget den oppskriften jeg har lagt ut over her med 810, ville jeg vel kalt det en eller annen variant av lager.

  Dere legger kanskje gjæringstemperaturen opp noen grader for å gi litt ale-karakter?
   
 11. Jo-Helge

  Jo-Helge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Gjærer på 16 grader når me bruker den på cream. 14 grader på steam


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 12. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Hvis du hadde fått et helt rent øl hvis du ikke hardde gjort det vet jeg ikke, men preget har iallefall dempet seg veldig når jeg har repitchet. 001 har ikke gitt den samme smaken.
   
 13. kokkenrolv

  kokkenrolv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bergen
  Jeg opplever at 05 gir reinere profil ved rundt 18 grader. De gangene jeg har brukt den til kölsch og gjæret på rundt 14-16 grader har jeg opplevd litt fruktighet, ala fersken. Det er vel ingenting i veien for å gjære en kölsch (eller lignende ølstil) på 18, så lenge man får den smaksprofilen man er ute etter?
   
  Finn Berger liker dette.
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg har hørt det der, og det er veldig greit å få det bekreftet av pålitelige bryggere;). Siste gang jeg driver og styrer med å gjære 05 så lavt. Da hører jeg på deg og @Miguel, og kjører med flergenerasjons05 på 18 neste gang. Skal bli artig å se resultatet.
   
  kokkenrolv liker dette.
 15. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Det holder med 2. Generasjon er det jeg her lagt merke til, må være noe med tørr-prosesseringen.
   
  kokkenrolv liker dette.
 16. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  I min bok er det der mye sen sitrushumle på 13 liter. Min erfaring er at det vil overdøve evt. fruktige toner fra en såpass nøytral gjær som US-05.
   
 17. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Ny rapport:

  Stort sett ferdigkarbonert nå. Det er blitt et virkelig vellykket ferskenøl, med hint av honning og en god maltbase:p. Så får man bare fortelle seg sjøl at jaggu er det godt med en kald ferskenøl på 6,2% etter ei hard økt med gressklipperen eller annen hageredskap i sommervarmen. Mulig jeg skal få det til:confused:.

  Om dette gir inntrykk av at jeg har en stor, fin gressplen, og ellers er en stor hageentusiast, er det helt feil. :cool:
   
 18. DenNøgneRøv

  DenNøgneRøv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Flekkerøy
  Nå banner jeg kanskje i kirka finn, men jeg ville vurdert å blande den i glass med ett lettøl du liker. Jeg måtte det med min cream ale som ble for sterk og det ble ikke så dumt
   
 19. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  6,2% er vel litt i overkant ift stilen, men jeg ser ikke at det skulle være noen grunn til å blande ut hvis den smaker godt.
   
 20. DenNøgneRøv

  DenNøgneRøv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Flekkerøy
  Utifra det han skriver så tolket jeg dithen at både ferskensmak og alkoholprosent ble litt mye. Men det får han svare på sjøl ;)
   

Del denne siden