1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Definisjoner på øltyper

En tråd i 'Brygging' startet av Mc., 27 Jun 2019.

  1. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Dette har sikkert vært debattert tidligere i forumet, men lat som jeg er stiller jeg spørsmålet allikevel.
    Hvorfor er det ikke felles kjøreregler for hvordan en øl skal defineres etter?
    Jeg har lagt merke til at Beersmith og Norbrygg sine kriterier ikke alltid er de samme.
    F.eks. Saison har abv 3.5 til 9.5 i Beersmith og 5 til 7 hos Norbrygg.
    Swarzchbier har EBC 33-59 i Beersmith og 50 til 80 hos Norbrygg
    Har vi egne regler for Skandinavia kanskje?
     
  2. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
    BeerSmith bruker Beer Judge Certification Program (BJCP) sine definisjoner, mens Norbrygg har sine definisjoner. Enkelt og greit :)
     
  3. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Mener å ha lest det skal være mulig å laste inn nordbryggdefinisjonene i beersmith. Noen som veit?
     
  4. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Ja, de fra 2014 er der i alle fall. Gå på File og add ons, så finner du det.
     
    Mc. og erikraude liker dette.
  5. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Okei.
    Da er det bare å godta det og gå videre i livet :rolleyes:.
    Ble først klar over det da jeg skulle sende inn øl til NM.
    Hadde f.eks. en Saison som var brygget etter Beersmith. Ble plutselig klar over at den var aaltfor sterk etter Norbrygg sine regler.
    Men nå vet jeg bedre :cool:.
     
  6. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jeg bruker kun mobilversjonen.
    Ser ikke ut til at de finnes der.
     
  7. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Men spørsmålet er hvorfor er de forskjellige?
     
    loebrygg liker dette.
  8. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
    Det er besvart tidligere på forumet her, uten at jeg på stående fot kan referere :)

    Seek, and thou shalt find


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    ullrotta og loebrygg liker dette.
  9. SnorreSC

    SnorreSC
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Larvik
    De norske definisjonene er hovedsakelig oversatt fra dansk. Noen justeringer er gjort underveis, men noen av ølstilene begynner å bli utdaterte og noen nye har blitt lagt til, da skrevet helt fra bunn, på norsk.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    cjohansen liker dette.
  10. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Fordi det ikke finnes noen fasit. Det er opp til hver enkelt organisasjon å finne et utvalg øl som kan representere en stil, og sette rammer og definisjoner ut fra disse. BJCP reflekterer amerikanernes utvalg og tolkninger, mens Norbryggs stiler representerer ditto nordiske og norske.
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Dette er egentlig ikke så viktig. Se på dataene som "veiledende". Smaker det som en stilriktig øl av typen du har meldt det på som, så "er" det det. Ingen ser de vitale dataene under dømming og det har ingenting å si for bedømmingen.
     
    Jørgen O liker dette.
  12. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Ok. Så hvis jeg da hadde en Saison på litt over 9% så hadde det vært greit?
    Ingen mulighet for å bli disket om en kommer på pallplass.
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du blir ikke disket nei. Men retningslinjene er der for å treffe mest mulig innenfor definisjonen på ølstilen. Du kan godt lage et øl på 42% og kalle det for Saison, men du ville nok fått saftig trekk i poengene pga iallefall styrken. Kan være dommerne mener at 9% er for sterkt og, eller ikke. De forholder seg til stilriktighet som er nedskrevet som definisjoner. Definisjonene er rammene for det som er normen for et stilriktig øl. Det er opp til deg å melde på ølet i den klassen du tror det gjør seg best i. Så selv om du har brygget en øltype, men kanskje bommet totalt, så kan du melde den på i en annen klasse hvor det kanskje ville passet bedre.
     
  14. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
  15. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jo jeg kunne nok sendt den inn som det. Ble vel for opphengt i at jeg hadde brygget en "Saison".
    Ja ja, neste gang vet jeg bedre.
     
  16. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er jo ikke sikkert smaksprofilen er overrens, men det må du jo vurdere selv
     
    Mc. liker dette.

Del denne siden