Dobbeltmesking - har jeg forstått det riktig?

MortenSickel

Norbrygg-medlem
Jeg skal brygge mitt første juleøl til helgen, @Holmentoppen s Creepy Christmas. Jeg har et 35 liters BIAB oppsett og etter hva jeg forstår er det en fordel å dobbeltmeske.

Forstår jeg riktig at:
1) Jeg splitter malten i to ca like store deler
2) Mesker del 1 uten utmesk
3) Skyller ved mesketemperatur (og klemmer) del 1 til jeg er tilbake til meskevolumet
4) Mesker del 2 i produktet fra del 1 med utmesk
og deretter som vanlig, klemmer og skyller med høy temperatur til kokevolumet

(Har laget noen BIAB brygg etterhvert og oppnår som regel en effektivitet på litt over det som er anslått for de forskjellige bryggene)
 

BryggePer

Norbrygg-medlem
1 og 2, ja. Skyllevannet fra første mesk blir vannet du benytter til mesk nr 2. Etter det, så er det normalt prosedyre. Husk å kalkulere vannmengde gjennom alle stegene, slik at du kan redusere koketiden til hva du synes er innenfor.

Bryggselv har en fin post på dette på bloggen sin.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Jeg skal brygge mitt første juleøl til helgen, @Holmentoppen s Creepy Christmas. Jeg har et 35 liters BIAB oppsett og etter hva jeg forstår er det en fordel å dobbeltmeske.

Forstår jeg riktig at:
1) Jeg splitter malten i to ca like store deler
2) Mesker del 1 uten utmesk
3) Skyller ved mesketemperatur (og klemmer) del 1 til jeg er tilbake til meskevolumet
4) Mesker del 2 i produktet fra del 1 med utmesk
og deretter som vanlig, klemmer og skyller med høy temperatur til kokevolumet

(Har laget noen BIAB brygg etterhvert og oppnår som regel en effektivitet på litt over det som er anslått for de forskjellige bryggene)
Tipper du har kikket på denne artikkelen allerede. Det skal sies at den er skrevet mtp. kompaktbryggere, men prinsippene burde være de samme for BIAB. Har ikke BIAB-dobbeltmesket selv, men det er sikkert noen som kan bekrefte/avkrefte det. :cool:
 
Sist redigert:

Eramik

Norbrygg-medlem
Dette kommer helt sikkert til å bli aktuelt for meg også på et tidspunkt. Litt avhengig av vann og kornmengde mesker jeg inn på 69-70°C som gir en temperatur på 65°C. Skal ikke temperaturen heves på samme måte ved innmesk av andre delen? Tilsettes kornet i en vørter som holder 65°C vil jo fort temperaturen senkes til 61-62°C.

Eller surrer jeg nå?
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Dette kommer helt sikkert til å bli aktuelt for meg også på et tidspunkt. Litt avhengig av vann og kornmengde mesker jeg inn på 69-70°C som gir en temperatur på 65°C. Skal ikke temperaturen heves på samme måte ved innmesk av andre delen? Tilsettes kornet i en vørter som holder 65°C vil jo fort temperaturen senkes til 61-62°C.

Eller surrer jeg nå?
Det stemmer, på sist imp.stout. kjørte jeg derfor en"utmesk" på del 1 opp til planlagt strike-temperatur for del 2. Men det kan være greit å holde seg under 70 grader for å beholde en del av enzymene fra del 1 for å hjelpe til med konverteringen av del 2.
 
Topp