Ekstraktbrygg problemer!

A

Arne R

Hei,
Jeg er en helt nybegynner på ølbrygging.
Første brygget jeg lagde var et Coopers ølsett, dette står til ettergjæring på flasker nå (siden mandag).

I dag ville jeg prøve meg på ekstraktbrygging.
Her er oppskriften jeg har brukt/lagd:

23-24 L ferdig vørter
1,5 kg  Mountons amber ekstrakt
1,8 kg  Mountons light ekstrakt
100g  Saaz  hume 3% alphasyre (60min koking)
50g    Saaz (15min koking)
20g    Saaz  (2 min koking)

Tilsatte irish moss samtidig som 50g Saaz

Kjølte ned vørteren, mens jeg rehydrerte gjæren.
Brukte tørrgjærtypen Safale US05

Alt gikk etter planen, å står nå på dunk.
Leste av OG og den ligger mellom 10.35 - 10.40
Dette er vel aaaalt for lite?

Spørsmålet mitt er hva slags alkoholstyrke vil jeg få fra dette, og hva har jeg brygget?
Og hvordan kan jeg øke OG?

Takk for all hjelp!
 
La inn 1,5kg  og 1,8 kg med flytende ekstrakt i beersmith og det gir en OG på 1.043
Hvis det stemmer og det gjærer ned til 1,011 så får du ca. 4,13%
OG på 1,040 gir deg ca 3,77% og 1,035 3,13%

Gjorde du flere målinger av OG?
Vet at flere har slitt med at vørteren ikke blir skikkelig blandet slik at det ligger vørter med høyere OG på bunnen.
 
Har ikke gjort flere målinger, kan gjøre en senere i kveld, hvordan kan jeg øke OG?
Tilsette ferdig "kokt" maltekstrakt med litt vann?

Vil øl`et bli vassent og slapt?
 
Det burde jo gå å koke en litt kraftig blanding av ekstrakt og vann og tilsette.
1 liter vann og ½ kg spraymalt vil øke OG med ca 1.006.
Har ikke prøv å tilsette sånn selv, men hvis man gjør det ganske kjapt vil jeg tro det går greit.

Tror ikke et blir tynt og vassent selv om det blir ca 3,5%.
Masse bitter i England som ligge på den styrken.
 
Dumt jeg ikke har spraymalt liggendes, menmen får skrive det opp i erfaringsboka!

Spørsmålet er jo om det blir vassent og ikke godt.
Skal jeg tømme det ut og brygge på nytt eller satse på øl`et?
 
Du har ikke vanlig ekstrakt heller?

Jeg ville uansett satset på øllet, du har jo ingenting å tape.
Scottish Light 60 skal ha en OG mellom 1,030 og 1,035.

Det er viktig å få en bra utgjæring.
Pass på å virvle opp gjæren fra bunnen ett par ganger om dagen.
 
Har ikke noe maltekstrakt liggendes heller nei.

Betyr det at jeg må riste karet eller bruke sleiv?

Takk for god hjelp  :)
 
Det må ikke ristes så mye at det skummer/skvalper, da er det fare for oksidering.
Jeg pleier bare å løfte opp gjæringsdunken i hanken og vri på dunken frem og tilbake slik at det virvles opp.
Bruk av sleiv vil nok øke infeksjonsfaren så det ville jeg ikke brukt.

Lykke til.
 
Supert! Skal gjøre det, leste OG til 1040.
Venter i spenning om det blir noe særlig!

Dunken står å gjærer nå på en temperatur på 23-24 grader, er dette for høyt?
Bør jeg flytte den til gangen hvor det er kaldere?
 
Det er nok litt høyt.
Gjæren lager litt varme selv også når den jobber på det meste, tror jeg har hørt ca 2-3 grader.
Anbefalt temperatur på US05 er vel 15-24. Ofte er det da slik at høyere temperatur gir mer fruktighet.
 
Da har jeg målt sukkerinnholdet til 1008, noe jeg må si meg fornøyd med!
Skal la vørteren stå til lørdagen og så flaske da. Vil vel anta at den synker litt mer til den tid

Fant ut at jeg hadde brukt over 200g humle totalt, når jeg smakte på den nå smakte det kraftig humle.
Hvordan minsker jeg denne smaken? Eller vil den minke ved lagring?
 
Den vil avta under lagring. stortsett all "grønn" øl smaker tildels veldig bittert. Men alt bedres under lagring. ta tiden til hjelp. så er jeg sikker på at du blir veldi fornøyd. Har selv laget en mild bayer der jeg bommet på humlen, og fikk en IBU på 110 :fyflate:

men.. øllen blei KJEMPE god :yes:
 
Supert! Da er det egentlig bare å vente i spenning :) Gleder meg! Blir nok satt et nytt brygg etter påske :)

Ps, smakte på mitt første brygg, det smakte rææææl! Mange tabber gjort med tanke på renhold, koking osv! hehe
 
Da er vørteren klar til å flaskes.
Flaskene er klar, FG 1.007

Åpnet for første gang gjæringskaret og ser en stor "hinne" av gjær?
Sist brygg jeg hadde ble slummet liggendes på bunnen.
Hvordan skal jeg få vørteren til den andre bøtten uten å ta med seg denne "kaken"?

Kan dette bare være humlerester? Mens det egentlige slummet ligger i bunnen?
 
Hvis du har mulighet for å sette den kaldt ville jeg forsøkt det.
Jeg pleier å ha mine i kjøleskapet 2-3 dager før jeg tapper det på fat.
 
Du kan, og kanskje bør tappe om til sekundær kar om du har.

Ellers så kan du sette dunken kaldes mulig å vente til gjærne feller ut.

Øllen har enda ikke stått så lenge at det gjør noe å la den stå enda litt mer.

Lykke til. det blir sikkert godt øl :godtoel:


Ville IKKE ha skrapet av noe skum nei, sett på lokket, sett det kaldt og vent
 
Har et sekundær kar som jeg har nå hatt sukkerlake i, planen var jo å tappe flasker fra sekundærkaret.
Skal jeg tappe til sekundærkar og la det stå til over påsken? (reiser bort)
Eller tappe til sekundærkar, være forsiktig med å ikke få med slummet så tappe på flasker?
 
Du kan gjøre begge deler, men det er STOR sannsynlighet for at du får med mye gjær rester i flaskene. Personlig så ville jeg hatt øllen over på sekundærfat med minst mulig gjærrester og  minst mulig luft.  Å så la den stå kjølig til etter påska.

Normalt når du tapper om øllen til sekundærfat så vil det frigjøres co2 fra øllen som vil legge seg opp ølet å beskytte mot o2.
 
Jeg tok sjansen på å tappe fra sekundærfat.
Prøvde å få med meg så lite slam fra første fat, samt stoppet av tidlig med tappingen fra sekundærfat for å slippe mye grums i flaskene.
Tapte noen liter på det, men jeg er fornøyd. Hadde akkurat nok flasker!

Så nå er det bare å vente å se om det blir noe særlig : )
Om det er dårlig er det jo bare å brygge på igjen ;)
 
Tilbake
Topp