Wishmaster
Norbrygg-medlem
Hei.
Nå har denne grønne nybegynnern her fått til etpar satser,
har kjørt 3 stk. på Coopers Wheat + Coopers Wheat Malt Extract. (1,5kg + 1.5kg)/sats.
Har brukt kun ett stk ferskgjær (WLP hefe, bavarian og Wit) til hver sine satser.
Gjæring stått i 2 uker (siste i 3.5 uker) på mellom 20-25grader.
O.G. har startet på 1.040 - 1.045, og FG mellom 1.010 og 1.004 ved flaskestart.
Batch #1 (FG1010), #2 (FG 1006) og #3 (FG 1004) er fyllt opp til 5gallons. O.G. 1040 på alle...
(...ja, jeg fører daglig journal...)
Da lurer jeg på hva som er riktig utregningsmetode:
Uansett får jeg forskjellige svar, og både venner og bror har egentlig nevnt at den er litt svak...
Og så lurer jeg litt... Hvordan få litt høyere styrke slik som tyskerne har på sine Paulanere, Erdingere osv?
Nå tenker jeg å piffe opp til en 5.5%
Jeg vet en bruker sukker - hva slags mengde snakker vi om her? Eller er det en form for nett-kalkulator?
Nå har denne grønne nybegynnern her fått til etpar satser,
har kjørt 3 stk. på Coopers Wheat + Coopers Wheat Malt Extract. (1,5kg + 1.5kg)/sats.
Har brukt kun ett stk ferskgjær (WLP hefe, bavarian og Wit) til hver sine satser.
Gjæring stått i 2 uker (siste i 3.5 uker) på mellom 20-25grader.
O.G. har startet på 1.040 - 1.045, og FG mellom 1.010 og 1.004 ved flaskestart.
Batch #1 (FG1010), #2 (FG 1006) og #3 (FG 1004) er fyllt opp til 5gallons. O.G. 1040 på alle...
(...ja, jeg fører daglig journal...)
Da lurer jeg på hva som er riktig utregningsmetode:
http://www.bryggewiki.com/oechslevekt
Dersom man kjenner både OG og FG i grader oecshle, kan alkoholinnhold i det ferdige ølet beregnes som:
(OG−FG)×0,125
http://www.norbrygg.no/index.php/sl...dan-regner-jeg-ut-alkoholstyrket-pa-olet-mitt
Alkoholen i ølet er dannet av maltsukkeret som gjærer bort, og derfor gir forskjellen mellom OG og FG en indikasjon på hvor mye alkohol som finnes i ølet. Hvis du deler differansen på 7,6 får man estimert alkoholinnhold i volumprosent. (Vi regner her med oechslegrader, dvs. de to siste sifrene i SG-verdiene. Eksempel: Et øl med OG 50 og FG 12 har rundt
(50-12)/7,6 = 4,9% alkohol.
En enda enklere tommelfingerregel er å dele OG på 10 for å få alkoholstyrken.
Uansett får jeg forskjellige svar, og både venner og bror har egentlig nevnt at den er litt svak...
Og så lurer jeg litt... Hvordan få litt høyere styrke slik som tyskerne har på sine Paulanere, Erdingere osv?
Nå tenker jeg å piffe opp til en 5.5%
Jeg vet en bruker sukker - hva slags mengde snakker vi om her? Eller er det en form for nett-kalkulator?