Ekstremølvikua - Dobbeldipp med Speidel

Børge B

Dommer
Gustav har gjort det før meg (han har endog trippeldippet) http://www.bryggeri.net/brygging/prosjekt-'ekstremol-pa-speidel'-imperial-porter/
Med litt "store" øl - får Speidelen litt problemer, og det er ikke helt optimalt.
Når vi da hadde bestemt oss for å prøve å brygge Nøgne Ø's #100 - så fant vi ut at vi måtte prøve dobbeldipping for første gang.

Altså:
1) Kjører normalt meskeskjema
2) Skyller (dog med litt mindre enn normalt)
3) Avbryter prosessen, fyller maltrøret på nytt med ny malt
4) Kjører normalt meskeskjema på nytt
5) Skyller til ønsket OG

Vi bestemte oss samtidig like godt for - at vi kjører en dobbeldipp i dag på lørdag, og en dobbeldipp i morgen søndag.
#100 blir søndag, og i dag blir det en imperial IPA.

Fylte opp med 55 liter vann, og drøye 11 kg malt - og satte i gang.
Satser da på å skylle oss opp til 55 liter igjen, slik at vi har samme mengde væske i andre runde.
Kjører enstegsmesk, og vurderer og øke meskingen i andre trinn til 90 minutter.
Holder på å varme skyllevann her nå - og holder dere selvfølgelig informert :)
 
Gårsdagen ble lang - tilsammen 10 timers bryggedag med vask.
Var litt for ivrig i skyllinga, så endte opp med ca 55 liter på gjæringskar med OG 1.091.
Target var 1.101 - så bommet noe der... Årsaken var at vi hadde vesentlig dårligere utbytte på andre "dippet" enn på første, og når vi da brukte skylleskjema som på første - kom det hele noe skeivt ut.
Men, men - blir sikkert godt øl !

I dag blir det change in plans.
Litt skremmende med 10 timer, så i dag blir det ingen dobbeldipping - men en Stout, med kaffe og lakrisrot - :)

Ekstremølvikua ble derfor noe amputert... Men, vi har fått prøvd oss på dobbeldipping !

Jeg vil si - til de som tenker å prøve det samme: Go ! Men, mal gjerne opp malt på forhånd - og kanskje tilogmed fyll opp speidel med vann - så det er bare å kjøre på morgenen.
Vi var også litt "trege" i overgangen mellom dippene, da vi ventet på at vørteret skulle kjøle seg ned - helt til et lyst hode kom på at vi hadde spiralkjøler :)

Er med andre ord helt sikkert mulig å effektivisere ned mot ihvertfall 9 timer.

Vi kommer nok helt sikkert til å gjøre det igjen !
 
Fikk du noen problemer med for mye maltsøl i pumpene? Jeg hadde litt problemer med at det havnet for mye maltrester i sirkulasjon og pumpa tettet seg.
 
Nei, det gikk bra.
Vi løftet ut røret i sin helhet - og tømte det utenfor speidelen, og var forsiktig når vi helte på ny malt igjen - så ingen problemer.
 
Tilbake
Topp