1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Engelsk golden ale-erfaringer

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Finn Berger, 8 Nov 2017.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er ikke en ølstil vi hører om så ofte - det er nesten så en kan mistenke at den egentlig ikke finnes. Og at den, når den tross alt finnes, nærmest er det samme som en helt lys APA, for i følge BJCP så brygges den visst etter hvert mest med amerikanske humler.

    Her er stilbeskrivelsene:
    Jeg er interessert i engelsk golden ale uten amerikanske humler. Som det står i stilbeskrivelsen, så er dette et øl der humla spiller en framtredende rolle, og engelske og amerikanske humler gir øl så ulik karakter at jeg ikke klarer å se det som fornuftig å si at en golden ale brygget med engelske humler og en ditto med amerikanske humler hører til den samme øltyper. Vi skiller jo mellom engelske og amerikanske pale ales, og det er dessuten uklart for meg på hvilken måte en golden ale med amerikansk humling ikke kvalifiserer som APA.

    Jeg er glad i kølsch, som jo er et øl som har samme bakgrunn som golden ale i kampen mot pils/lager. Jeg liker ideen; å lage et øl som tar med det lette og forfriskende fra pilsen inn i aleverdenen. Kølsch er et ekstremt vellykket øl, synes jeg, og det har etablert en solid posisjon, også. Så hvorfor ikke engelsk golden ale?

    Jeg har prøvd før, og ikke fått det til, men nå står det en til gjæring som snart er ferdig, og som å dømme etter prøvene så langt kanskje kan bli det første vellykkede forsøket mitt. 60/40 pils og pale malt, Northern Brewer som bitterhumle, EKG som smaks og aromahumle, og WLP013. OG 1.044, forventet ABV rundt 4,5%.

    Er dette en interessant øltype? Har andre gjort erfaringer med denne øltypen? Og hva finnes av komersielle eksempler?
     
    Sarge liker dette.
  2. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Jeg har ikke hørt om engelsk golden ale, men blir ikke dette veldig likt en bitter?
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jo, men lysere. Du kunne for så vidt si at det er en bitter i den ekstreme enden av spekteret. Den er uten krystallmalt, og i det hele tatt med mindre vekt på malt, og mer vekt på humle. Pilsmalt er vel ikke noe krav, men beskrivelsen "Low-color pale or lager malt acting as a blank canvas for the hop character" (BJCP) forteller om et øl som ikke helt er en bitter.

    Du er ute etter en annen karakter på ølet enn når du brygger en bitter. Om vi tar utgangspunkt i forholdet mellom pils og kølsch tror jeg vi er på sporet. En bitter prøver ikke å være en ale som ligner på en lager, men det gjør en golden ale. Jeg liker ideen, som jeg synes kølsch'en viser at kan føre til et veldig godt øl med en egen identitet.
     
  4. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Interessant. Men du må vel gjære på ale-temperatur med WLP013, eller tenker du å prøve ned mot kölsch-temperatur?
     
  5. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det høres jo ut som en mindre god bitter. :)
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har vært inne på tanken om å teste hva som skjer da. Men siste ølet jeg brukte wlp029 på, gjæret jeg på 12 grader, og da går nok 013 i dvale. 14 er "normal" kølschgjæringstemperatur, og det er også for kaldt. Skulle en se på alternativer, er det mulig Nottingham kunne brukes i en golden ale, den tåler ganske lave temperaturer. WLP028 er sikkert også en kandidat, kanskje egentlig det mest opplagte valget.

    Denne som jeg har stående nå, begynte tilværelsen nede på 16 grader, men da gikk det treigt, så jeg satte den litt varmere, og fikk den opp på 17. Så steig den etter hvert av egen kraft opp til 19, og da den viste tegn til å synke litt, tok jeg den opp i varmen. Nå står den på 21 grader, og nærmer seg vel slutten av hovedgjæringa. Antakelig er 16 nedre grense for WLP013; jeg tror det ville gå, men det ville gå nokså treigt.

    Men jeg er ikke sikker på at jeg vil ha den så rein som overhodet mulig, heller. Virkelig merkbar esterkarakter på en kølsch er ikke godt, rett og slett, men WLP013 er en annen sak.
     
    Amarillo liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis du mener at bitter'n blir dårligere hvis den prøver å være så lett og lys den kan, så stemmer det.

    Tenk på det som en ung bitter som har tatt et oppgjør med de gamle, og som har forlatt heimen for å finne seg sjæl. Han fortjener da en sjanse, synes jeg;).
     
    Stig Aa. og Sarge liker dette.
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hehe, kanskje en gang. Må bare perfeksjonere en fløyelsmyk og maltfyldig bitter først. :)
     
    Finn Berger liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Multitasking burde være en smal sak for en mann som prøver å løfte arven etter Eirik Raude:p!
     
    erikraude liker dette.
  10. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hehe, sant nok. Men en lys og lett bitter, altså? Ikke helt vår stil. :p
     
    Finn Berger liker dette.
  11. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har brygget engelsk golden ale et par ganger:

    OG 1.045
    FG 1.011
    IBU 35
    EBC 7,2
    ABV 4,5 %

    97 % Pale Malt, Maris Otter
    3 % Carapils
    Target 60 min. Til oppnådd IBU
    EKG 15 min. 1 g/l
    EKG 5 min 1 g/l
    Pilgrim 1 min 1 g/l
    Wyeast 1318.


    Mesket på 66 grader i 60 min, utmesk 10 min på 78.

    Tilsatte gjær på 17 grader, lot den stige fritt til 19 grader. Etter tre dager; økte temperaturen til 20 grader over et døgn. Tappet på fat etter tilsammen 14 dager.

    Et par ting med denne: Jeg elsker Maris Otter, så jeg klarte ikke å droppe den her, men det er nok mer typeriktig med en vanlig pale ale, eller eventuelt en miks av pale ale og pilsner. Og Pilgrim er en litt "acquired taste".

    Vinmonopolet har Fullers Honey dew. Dette er en golden ale. Overraskende nok smaker denne veldig likt min egen. Honey dew har et tydelig preg av honning som jeg tror kommer fra gjæren, mens min har det samme fra Pilgrim.
     
    Finn Berger, Sarge og Torfinn.B liker dette.
  12. Brainer's Brewery

    Brainer's Brewery
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Hei igjen, Finn.

    Eg har litt erfaring med golden ale. Har laga både med og utan amerikanske humler, med godt resultat. Har akkurat no ein golden ale med bramling cross ståande. Spent på korleis BC vil fungera i ein golden ale.

    Erfaringa med golden ale er at det som regel vert eit særs godt drikkande øl. På mange måtar føretrekkjer eg golden ale framføre pilsner. Det kan óg ha noko med anglofilien som står sterkt hjå meg.

    Gledar meg til å høyre vurdering av den golden alen som du har ståande til gjæring. :)
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Eg har 100% Bramling X i ein ljos mild, og det er godt. Det er etter mi meining slett ikkje slik at han berre er egna til mørke øl.

    Det verkar som om golden ale-konseptet har verka slik for deg som eg håper at det skal gjere her og. Kva for gjær har du bruka - og kva for temperatur gjærar du på?
     
  14. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er særs spanande å høyre at de får Bramling Cross til å fungera i slike lyse ølsortar. Eg har sjølv ein Red X og Bramling Cross SMaSH på gong, og no trur eg endeleg det kan bli noko drikkandes av Bramling Cross-forsøka mine. Kva trur de er nøkkelen til å få Bramling Cross til å ikkje bli for stram i smaken i lyse øl? Mi erfaring er at Bramling Cross ofte gir ein skarp/stram/bitter smak av solbær, men utan den fyldige, mørke bærsmaken som balanse.
     
    #14 Sarge, 8 Nov 2017
    Sist redigert: 9 Nov 2017
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Blei nysgjerrig, og googla: https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/England/Fuller's-Honey-Dew/p/2190702

    Det brukes visst faktisk honning i den der. Og humla er Target.

    Pilgrim har jeg prøvd en gang og likte den dårlig. Kanskje den fortjener en ny sjanse?

    Oppskrifta di er faktisk ellers veldig lik min egen - bortsett fra MO.
     
  16. Brainer's Brewery

    Brainer's Brewery
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Golden Ale fungerar knall, i alle fall her i garden. Det er so eg knapt torer å seia det, men eg har nytta s-04 turrgjær, og har gjæra alen på 18 C. Eg har ikkje kasta meg i ferskgjær-verda enno. :)
     
    Finn Berger liker dette.
  17. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Så sannelig. Må begynne å lese etiketter. For navnet var jo ikke et hint. :rolleyes:

    Uansett gikk brygget fort unna. En fin stil hvis du vil ha et lettdrikkelig og friskt øl til hverdags.
     
    Finn Berger liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hehe - høyr på Vestkast episode 14, om brygging av engelsk øl, så får du høyre litt om 04, også:p.
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Eg får ikkje solbær:( - berre ein smak eg ikkje har namn på, men som eg etter kvart har lært meg til å like. Men eg gjer ikke noko annleis med Br X enn med andre humler.
     
  20. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    @Finn Berger har du brygget denne du nevner nederst i innlegget? Sugen på å prøve... :)
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden