Enstegs wit

Hei der!

Bruker kjøleboks i bryggeriet mitt og synes det er masete med flere steg i mesketemperatur, selv om jeg har forstått hvorfor.
Nå forsøkte jeg en Wit allgrain fra Bryggselv og holdt meg til meskeskjemaet. Bommet fælt på te,prematurt og endte opp med veeeldig tynn mesk. Øl har det blitt allikevel, men jeg vil teste nestegang og kjøre kun en mesketemp.

Noen forslag på temp og tid?
 

Kittelsen

Norbrygg-medlem
Jeg liker Wit best når den er tørr så ca 64 grader i 90 min bør være god knall.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Eriki

Norbrygg-medlem
Er ikke hele poenget med wit at man skal bruke umaltet hvete? Da trenger vel en 50 graders rest for å omforme?
 
Eriki skrev:
Er ikke hele poenget med wit at man skal bruke umaltet hvete? Da trenger vel en 50 graders rest for å omforme?

Nei, i Wit kan du like godt bruke maltet hvete. Det ble/blir brukt umaltet korn, ris, mais, havre i mange øl fordi det var billiger enn maltet. Men det spiller ingen rolle hos hjemmebryggere? :)
En må være flink til å kjenne forskjell på smaken. Gjærvalg og hele gjæringen, der er det mye mer å hente.
 

Kittelsen

Norbrygg-medlem
Jeg brukte 50/50 maltet å u-maltet hvete i min Wit. En får da en frisk litt syrlig smak på brygget.
Jeg måtte virvle opp gjæra å fikk da FG på 1,006sg. Liker Wit best når den er på den tørre siden. Samme med Saison.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Må man ha en 50-graders proteinrest når man bruker umaltet hvete? Eller er det bare en fordel. Hvis man må forstår jeg plutselig hvorfor min siste wit stoppet på FG 1017...
 
Frode_jo skrev:
Må man ha en 50-graders proteinrest når man bruker umaltet hvete? Eller er det bare en fordel. Hvis man må forstår jeg plutselig hvorfor min siste wit stoppet på FG 1017...

Nei, må ikke.
 
Takk for svar!

Betyr det at man f.eks kan meske denne oppskriften på kun ett steg, og allikevel treffe OG 1050-55 og tilstrekkelig utgjæring. Og ikke minst, stadig lage en god wit!?

2,5 kg pilsnermalt
500 g münchenermalt, 25 EBC
1,8 kg hvetemalt
800 g torrified wheat
 
Det å treffe OG'n er avhengig av volumet du sitter at med ;) Så ja, Du kan treffe OG1050.

Utgjæring er avhengig av mesketemperaturen og gjærvalg, temperaturforløp, gjærhelse, oksygenering eller ikke, ...

Stadig? ja, hvis du har samme faste rutiner på alt fra råvarerinnkjøp til etterkarbonering :biersmile:

hvorfor 1800g maltet hvete og 800g umaltet hvete?
Like godt det ene eller det andre og kanskje litt havregryn også.

:brygging:
 
Ja, selvfølgelig avhenger det av mengden :bank2:
Det er en 25 liters batch.

Hvorfor både maltet og umaltet kan sikkert Gahr svare på... det er i allefall hans navn som pryder settet til Bryggselv.

:brygging:
 
Topp