Equinox IPA

Hei.

Tar gledelig mot råd og vink angående denne.
Her har jeg søkt en fruktig amerikansk IPA som skal være preget av Equinox.
 

Vedlegg

  • BeerSmith 2.pdf
    166,7 KB · Sett: 82
Har du glemt humle på 15 og 5/2/1 min?
Hva er hensikten med whirlpool før kjøling i denne oppskriften?
200g tørrhumle på 40 liter vil gi en god men ikke voldsom aroma.
Hva skal Nelson på 30 min bidra med?

Jeg hadde brukt minst 2,5-3 gram per liter vørter i kokekjelen på 15 min og like mye på 5 min. Så hadde jeg kuttet ned på humlemengdene ved 60 min til jeg hadde kommet ned til ønsket totale IBU i oppskriften. 60-70 er sikkert fint, jeg liker litt mindre bitterhet men det er nå bare meg da.
Whirlpooling bruker jeg mens jeg kjøler og har ofte en solid dose humle oppi kokekjelen når jeg starter å kjøle.

Min siste IPA var faktisk en singelhop Equinox, den står til karbonering på fat nå! Altså ikke prøvesmakt i ferdig versjon men FG-prøven lovde bra.
Limer inn oppskriften under her, men du må tenke på at jeg liker å fremme veldig mye smak og aroma i ølet og bruker derfor veldig mye humle fra 15 min og til kokeslutt. Som du ser så var det ikke nødvendig å tilsette humle ved 60 min fordi Equinox har høy alfasyre nok til at jeg nådde ønsket IBU fra 15 min og utover. Vørteren ble alikevell kokt i 60 min for å dampe av DMS ting...

Batch Size (fermenter): 40,00 l Brewer:
Boil Size:
54,77 l Asst Brewer:
Boil Time:
60 min Equipment: Svartskjegg 15 gallon
End of Boil Volume 49,92 l Brewhouse Efficiency: 68,00 %
Final Bottling Volume: 38,00 l Est Mash Efficiency 87,4 %
Fermentation: Ale, Single Stage Taste Rating(out of 50):
Taste Notes:
Ingredients




Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
9500,00 g Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 76,0 %
500,00 g Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118,2 EBC) Grain 2 4,0 %
2500,00 g Light dry malt extract (8,0 EBC) Dry Extract 3 20,0 %
0,00 g Equinox [13,90 %] - Boil 60,0 min Hop 4 0,0 IBUs
100,00 g Equinox [13,90 %] - Boil 15,0 min Hop 5 31,2 IBUs
150,00 g Equinox [13,90 %] - Boil 5,0 min Hop 6 18,8 IBUs
150,00 g Equinox [13,90 %] - Boil 1,0 min Hop 7 4,1 IBUs
4,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 8 -
380,00 g Equinox [13,90 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 9 0,0 IBUs
 
Equinox er ikke så fruktig, mer floral i min gane. Trenger litt tid om du bruker mye humle, min 200grams ipa var meget såpete i smaken den første mnd på fat.
 
Min har nå fått en drøy uke på fat med karbonering. Selv om jeg tørrhumlet med bortimot 10g/l så har den ikke så voldsomt aromapunch i nesen. Det kan ha noe med at den var 1 grad når jeg serverte den rett fra karboneringskeezeren, men jeg tappet bare litt i en romtemperert seidel med tykt gods så den burde nå serveringstemp relativt hurtig. Aromaen og smaken er noenlunde lik så vidt jeg kan vurdere, jeg har latt ølet nå bortimot romtemp men jeg har smakt og luktet litt. Jeg må si at denne humla er ganske komplekst sammensatt. Jeg får tilnærmet like deler furunål/harpiks som bær/frukt i tillegg til noen nedtonede florale innslag. Rett og slett en kjempehumle til singelhopping, neste gang vil jeg nok hive litt mosaic/galaxy og cascade/simcoe e.l. i 1min og tørrhumlingen for å få litt mer punch i aromaen.

Dette var nå bare min gane og mitt humleskjema. Begge deler har sine særegenheter...
 
Tastingnotes er jeg ikke så god på men aroma av sitrus og litt eple. Fruktig god smak uten at det er overdrevent.

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 33.62 l
Post Boil Volume: 29.12 l
Batch Size (fermenter): 25.00 l
Bottling Volume: 23.00 l
Estimated OG: 1.060 SG
Estimated Color: 12.7 EBC
Estimated IBU: 90.2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 78.4 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
0.50 kg Vienna Malt (6.9 EBC) Grain 1 6.9 %
0.30 kg Carared (50.0 EBC) Grain 2 4.2 %
6.20 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 3 86.1 %
0.20 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 4 2.8 %
20.00 g Summit [16.20 %] - Boil 60.0 min Hop 5 29.2 IBUs
20.00 g Equinox [12.90 %] - Boil 20.0 min Hop 6 14.1 IBUs
20.00 g Mosaic [12.00 %] - Boil 20.0 min Hop 7 13.1 IBUs
20.00 g Chinook [10.00 %] - Boil 20.0 min Hop 8 10.9 IBUs
20.00 g Mosaic [12.00 %] - Boil 10.0 min Hop 9 7.9 IBUs
20.00 g Equinox [12.90 %] - Boil 10.0 min Hop 10 8.4 IBUs
20.00 g Chinook [10.00 %] - Boil 10.0 min Hop 11 6.5 IBUs
30.00 g Equinox [12.90 %] - Boil 0.0 min Hop 12 0.0 IBUs
30.00 g Mosaic [12.00 %] - Boil 0.0 min Hop 13 0.0 IBUs
10.00 g Chinook [10.00 %] - Boil 0.0 min Hop 14 0.0 IBUs
2.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [ Yeast 15 -
30.00 g Equinox [12.90 %] - Dry Hop 5.0 Days Hop 16 0.0 IBUs
30.00 g Mosaic [12.00 %] - Dry Hop 5.0 Days Hop 17 0.0 IBUs
 
Topp