1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Er omstikking nødvendig?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Pål Heide Kielland, 11 Okt 2017.

  1. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hei.
    Har en red abbey ale fra brewolution stående. I oppskrifta står det at ølet skal omstikkes etter 7 dager. (Av totalt 14) Er dette nødvendig? Vil nødig stikke om før det skal flaskes...
     
  2. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det er mest sannsynligvis helt unødvendig å stikke om.
    Men det er lettere å svare dersom du legger ut oppskriften.
     
  3. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har ikke oppskrifta for hånda før i morra. Men tenker også at det neppe kan være nødvendig


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Garantert unødvendig. At ølet skal stå i 14 dager, er også tull. Det er sånt som er myntet på folk som ikke har nok greie på brygging til å kunne vurdere sjøl når ølet er ferdig. Det er jo en fair sjanse for at ølet er ferdig da. Men det kan godt være både for tidlig og for seint, det kommer helt an på hvordan gjæringen har forløpt.
     
    jab og DenNøgneRøv liker dette.
  5. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  6. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
  7. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for gode innspill


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Omstikking fører til:
    • Økt oksygentilgang i nesten ferdig øl
    • Kontakt med mer utstyr, som øker faren for infeksjon
    • Mindre gjær tilgjengelig i gjæringskaret i den siste delen av gjæringa
    • Mer arbeid
    • Behov for mer utstyr
    Og alt dette uten at ølet blir noe bedre.
     
    #8 gustavf, 12 Okt 2017
    Sist redigert: 12 Okt 2017
    Finn Berger, jab og FrankD liker dette.
  9. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Amen :).
     
    Sarge liker dette.
  10. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Jeg bruker å la det stå i 14dager og så over på flaske/fat.Det er ikke noe vist med omtapping i det tilfelet
     
  11. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    ingen stikker om lengere
     
  12. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Grunnen til at en del oppskrifter skriver at man skal stikke om etter at stormgjæringen er over, skriver seg tilbake fra "gamle dager" der man kunne har gjær med dårlig viabilitet og/eller for lite gjær. Da var det "om å gjøre" å stikke om slik at ikke ølet sto lenge på gjæren etter at stormgjæringen var over. Man var da gjerne redd for at gjæren skulle dø og gå i oppløsning, autolyse. Dette setter dårlig smak på ølet.

    Men det er ikke relevant for hjemmebryggere i dag, både fordi vi har så små volum at autolyse ikke er et problem med normal gjæringstid og fordi gjæren vi bruker som oftest er av så god kvalitet at det uansett ikke er et problem.
    For store bryggeri som gjærer på høye koniske tanker vil det være et poeng å fjerne ølet fra gjæren, men de tapper av gjæren fra bunnen av tanken i stedet for å stikke om.

    Dersom du har et øl der du har en primærgjæring med vanlig gjær og så skal du ha ølet stående med brett eller lignende i lang tid, vil det kunne være ønskelig å stikke om for å få ølet bort fra gjæren som har jobbet i primærgjæringen. Det var derfor jeg spurte om oppskriften, for jeg kunne ikke være helt sikker på om det var unødvendig å stikke om.

    Så i de aller, aller fleste øl vi hjemmebryggere brygger, både overgjæret og undergjæret, er det totalt unødvendig å stikke om.
     

Del denne siden