1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Erfaringer med IR-termometer

En tråd i 'Utstyr' startet av gustavf, 11 Jun 2019.

  1. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Er det noen som har erfaringer med IR-termometer i brygging? Er de nøyaktige nok til å måle termperatur i mesk eller gjæringskar?

    Jeg ser at det er en del varianter til salg på, f.eks., AliExpress.com til noen hundrelapper, men er usikker på om de er gode nok til min bruk.
     
    Juell liker dette.
  2. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Kjøpte et billig på ebay. Får det ikke til å fungere tilfredstillende, så det er lagt på hylla. Alt for stor variasjon i temperaturvisning.
     
  3. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Måler de ikke bare overflatetemperatur?
     
  4. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Funker for gjæringskar, men det gir ikke mulighet til å lese av temperaturen på det stedet i mesken som har den ønskede temperaturen.
     
  5. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Tenkte ikke på det problemet.

    Jeg hadde tenkt å kjøpe et for å kombinere med bruk til laging av karamell og sjokolade, men det har jo litt samme problemet.
     
  6. rosnes

    rosnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    De fungerer bra - men det er ikke sikkert de dekker behovet ditt. IR-termometre måler temperaturen i et relativt smalt segment på overflaten av det du sikter mot. Dersom overflaten er kaldere (eller varmere) end underliggende masse, gir ikke dette noe godt billede (som meget vel kan være tilfelde både med mesk og karamellmasse). Målingene er dessuten usikre og unøyaktige ved måling av reflekterende overflater.
    Vurderingen er om disse termometrene lar deg måle temperaturen på det stedet du trenger å måle den. Du kan ikke måle kjernetemperatur med et slikt, kun overflater.
     
  7. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg bruker et sånt for å få peiling på om nedkjølingen er i noenlunde rett land. Nokså unøyaktig. Ikke i nærheten av godt nok for feks karamell som du nevner. Men mulig det finnes mer nøyaktige enn det jeg har.
     
  8. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg bruker IR i min steinovn. Der fungerer det utmerket til å måle temperaturen på steinflata. Men alt som er sagt om reflekterende overflate og «innvendig» temperatur i tråden er riktig. Prøvde å måle overflatetemperaturen på kobberkjelen. Det ble bare tull.
     
  9. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Da tror jeg konklusjonen blir at det ikke er spesielt egnet til det jeg hadde tenkt å bruke det til, med unntak av sjokolade og sjokoladeformer.

    Så er neste spørsmål: Hvorfor spurte jeg egentlig? Jeg vet jo hva dette ender med, når jeg har kikket såpass mye på slike termometre at reklame for dem forfølger meg på alt jeg er inne på av nettsider.
     
  10. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Jeg har et fra Black&Decker. De ble solgt for 3-400,- for noen år siden
    Fungerer perfekt til det den er laget for. Ubrukelig til det den ikke er laget for. [​IMG]
     
  11. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Tenker du da på at det skal ta temperaturen akkurat der du peker den @msevland? ;p
     
  12. JensD

    JensD
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Porsgrunn
    Hvis du skal ta temperatur med IR må du også vite emissiviteten til materialet du skal måle på. Stein, metall og vørter vil ha forskjellige verdier, og du bør endre innstillinger på termometeret for hvert materiale for å få riktigst mulig resultat. På de billige IR-termometrene har de låst denne faktoren og de får dermed begrensede bruksområder.

    I tillegg får du, som nevnt, bare overflatetemperatur. Jeg ville gått for en Thermapen. Funker til både brygging og matlaging.
     
    gustavf liker dette.
  13. Rune Kallhovd

    Rune Kallhovd
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kongsberg
    Kjøpte også en sånn billig en fra Ali, men for å sjekke koblingsbokser (elektrisk) oppunder taklistene med jevne mellomrom etter at den i bryggeriet nesten tok fyr ..... :eek:
     
    erikraude liker dette.
  14. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Har Thermapen. Nydelig termometer, men et forbanna klin til sjokolade. Så da blir spørsmålet om jeg gidder å investere i et termometer som kun er nyttig for å unngå søl når jeg tempererer sjokolade.
     
  15. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Som mange har fått med seg, er jeg over snittet glad i temperatur :)
    Jeg bruker overflate-temp til alt fra måling på utsiden av ErlendMeyer kolben ved nedkjøling før tilsetting av gjær til pizza-steinen. Den er perfekt til mye, men ikke alt. Har også pt-100, ds18b20, thermo-K, Thermapen +++
    Jeg bruker den for å gi meg en enkel ca temp. Skal jeg ha en nøyaktig temp, bruker jeg andre redskaper :)
     
  16. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bruker et Fluke 64 Max. Emmissiviteten kan legges inn avhengig av materialet. Men jeg har ennå ikke klart å finne ut hva jeg kan bruke det til i brygginga. Og det var ikke til det formålet det ble kjøpt inn heller. Men til ovnsmåling.
    Men for et vel et år siden fant jeg ut at det funket fint til å finne stendere o.l. I vegger. Så lenge jeg holdt det ene rommet kaldt og det andre oppvarmet så jeg klart den varme/kalde stenderen med temperaturmåleren.
    Fluke er forøvrig bra og solid kvalitet.
     
  17. neslekkim

    neslekkim
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Korrekt, jeg har et fra Thermoworks/ Thermometers, buy a thermometer online - ETI Thermometer Shop, og det har emisiviteten justert for veske, fungerer veldig fint til matlaging, og fungerte fint da jeg brygget. Jalla fra kina åp dette tror jeg du kan bare glemme.

    Raytemp 28 feks er kurrant, ikke så ille pris, 38 ser ikke så dum ut.
    RayTemp 28 High Temperature Infrared Thermometer

    RayTemp 38 infrared thermometer - pyrometer - ideal for high temperature measurement
     

Del denne siden