1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Erfaringer Safale K-97?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av YngveKL, 18 Des 2018.

  1. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Satte en Kölsch for et par mnd siden som jeg brukte denne gjæren i da jeg ikke fikk igang WLP029'en. Er ikke helt fornøyd, altså... :( Får liksom en "gjærsmak" smak/følelse når jeg drikker den, eller noe a la det. Noen som har erfaringer å dele? Denne ble gjæret som mine andre Kölscher, som har blitt bra.
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Har brukt den en del i humleøl. Den er vel relativt greit clean, selv om den ikke er det, på en måte. Men den trenger eeeevigheter på å bunnfelle. Denne gjæren er sistemann som går hjem fra festen. Har splittet denne med us-05 noen ganger, og der hvor 05 har vært drikkbar så trenger 97 kanskje en uke mer, fordi den bare nekter å legge seg og da gir et gjærpreg. Så gjærpreg definitivt, før du lar den legge seg helt, og det tar tid.
     
    YngveKL liker dette.
  3. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Men hvor lang tid tar det? Nå har den vært på flaske i kanskje 1,5 mnd, og de siste 2 ukene i kjøleskap på 3°. Den har fortsatt "Haze" når jeg sjekker i glasset. Tror ikke denne gjæren blir en gjenganger her altså... o_O
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Gjæren er en slags hybrid, av tilsynelatende den seige typen. Så det kan ta tid. Uansett er ikke litt gjærhaze så farlig med mindre du vil presentere en ganske klar øl. Men kan si at hvis du vil ha klar øl så er ikke 97 gjæren du vil bruke.
     
    YngveKL liker dette.
  5. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er ikke så nøye på utseendet, men gjærsmaken plager meg :(
     
  6. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Dette er jo en alt-gjær, og alt skal lagres kjølig i en evighet før den blir god.
     
    YngveKL liker dette.
  7. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ahh... Det kan jo forklare saken!
    Står på pakken at det er en tysk ale gjær for belgiske hveteøl (???). Hadde fått det for meg at denne brukes på Kölsch også....
    Nei, blir nok WLP029 neste gang :)
     
  8. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det er ikke så langt mellom Köln og Düsseldorf. Og blant tørrgjærene er det ikke noe annet alternativ for Kölsch, dessverre. Men wlp029 er fin, da.
     
    YngveKL liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har brygget et par altbier med wlp036, og sjøl om de har godt av lagring, så er de rimelig greit drikkelige fra starten.

    Men altbier er ikke begrenset til Düsseldorf, som wlp036 kommer fra. Düsseldorf-altbieren ligger nok nærmere kølsch enn de øvrige (sjøl om en altbier er noe helt annet enn en kølsch, selvfølgelig). Jeg tror 036 skulle kunne lage et akseptabelt kølch-type øl, men jeg har trodd at k-97 er litt annerledes.
     
    YngveKL liker dette.
  10. Gartnern

    Gartnern
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei
    Har en Kölch som har gjæret en uke. Ser at det anbefales 2pk med K-97 til ett 23L brygg, kan jeg pitce en pakke og tilsette nå?
    Mvh
    Sindre
     
  11. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har du målt SG? Kan godt hende den allerede er utgjæret.
     
  12. Gartnern

    Gartnern
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei det har jeg ikke gjort enda. Den puttrer som den skal, men er bekymret for at det blir for lite gjærceller til å gjære helt ut?
     
  13. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det går nok helt fint, hvis du kan, øker du temperatur nå med et par-tre grader. Det hjelper på utgjæring.
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Gartnern

    Gartnern
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svar. Da satte jeg opp gradene fra 16 til 18 grader, så får jeg følge med gjærlåsen og ta en test i løpet av uka
     
    Finn Berger liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Enig med @Steinar Huneide . Så lenge du setter opp temperaturen før det slutter å boble, vil jeg tro det går helt greit. Skulle du mot formodning få problemer med å få skikkelig utgjæring, kan du prøve å tilsette mer gjær. Men da bør du la den komme i gang i vørter først; altså i prinsippet sette en liten starter. Poenget er da ikke å dyrke mer gjær, men bare å få den i gang. Ikke gi den luft/oksygen, og når du ser at gjæringa er i gang, heller du hele greia forsiktig oppi ølet.

    Men altså: Det blir sikkert ikke nødvendig:).
     
  16. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Først og fremst måle SG da før man bekymrer seg.. K-97 er vel hakket hissigere enn US-05 som er nermest å sammenligne med. Tipper ølet er utgjæra.
     
    Finn Berger liker dette.
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ikke så lenge det putrer i gjærlåsen;).
     
    Steinar Huneide liker dette.

Del denne siden