Første pils

Rutof

 
Det er på tide å prøve seg på pils.

Har noen tips og gode råd på en pils det er greit å starte med?

Så takket for gode tips og råd :)
 
Her er min standardpils:

Andrimne Pilsener

22,5 liter.
OG: 1049
FG: 1012
IBU: 40 (Noonan)

4 kg pilsnermalt, 3-4 EBC
300 g münchenermalt, 25 EBC
50 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, FWH
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 30 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 10 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 2 min.
1 tab Servomyces, 15 min.
1/2 tab Protafloc, 15 min.
1 rør Clarity-Ferm, primærgjæring
White Labs WLP833, 1,5 mill. celler/ml/°P

Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.

Kluet med pils er nok gjær, kontroll på gjæringstemperaturen og god lufting av vørteren.
 
Gahr skrev:
Her er min standardpils:

Andrimne Pilsener

22,5 liter.
OG: 1049
FG: 1012
IBU: 40 (Noonan)

4 kg pilsnermalt, 3-4 EBC
300 g münchenermalt, 25 EBC
50 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, FWH
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 30 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 10 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 2 min.
1 tab Servomyces, 15 min.
1/2 tab Protafloc, 15 min.
1 rør Clarity-Ferm, primærgjæring
White Labs WLP833, 1,5 mill. celler/ml/°P

Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.

Kluet med pils er nok gjær, kontroll på gjæringstemperaturen og god lufting av vørteren.

Takker så mye :)

Hva er clarity ferm?
 
Gahr skrev:
Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.

Ble litt nysgjerrig på det første mesketrinnet (15/55), hvilken effekt har denne på vørteren?
 
Larzan skrev:
Gahr skrev:
Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.

Ble litt nysgjerrig på det første mesketrinnet (15/55), hvilken effekt har denne på vørteren?
Meget god utgjæringsgrad :)
Etter egenerfaring, noen ganger har jeg med hermsoppsettet mitt, fylt på meskevann på 55 grader, og mesket inn, for deretter og sette hermssløyfen til 66 grader.
Systemet bruker da 10-15 min på denne økningen. utgjæringen på disse bryggene har vært mye høyere enn ved innmesking på 60-65 grader...
 
magne1972 skrev:
Larzan skrev:
Gahr skrev:
Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.

Ble litt nysgjerrig på det første mesketrinnet (15/55), hvilken effekt har denne på vørteren?
Meget god utgjæringsgrad :)
Etter egenerfaring, noen ganger har jeg med hermsoppsettet mitt, fylt på meskevann på 55 grader, og mesket inn, for deretter og sette hermssløyfen til 66 grader.
Systemet bruker da 10-15 min på denne økningen. utgjæringen på disse bryggene har vært mye høyere enn ved innmesking på 60-65 grader...

Smart :)
 
magne1972 skrev:
Meget god utgjæringsgrad :)
Etter egenerfaring, noen ganger har jeg med hermsoppsettet mitt, fylt på meskevann på 55 grader, og mesket inn, for deretter og sette hermssløyfen til 66 grader.
Systemet bruker da 10-15 min på denne økningen. utgjæringen på disse bryggene har vært mye høyere enn ved innmesking på 60-65 grader...

Betyr det at man også får en tørrere øl enn om man hadde stegmesket fra f.eks. 63 - 67 grader?
 
tja, :)
Godt spørsmål, men jeg vet ikke, jeg snakker bare utifra egen erfaring, men jeg vill nesten tro det.
 
Clarity-Ferm er et enzym som forhindrer kjøletåke. Det bryter ned proteiner og polyfenoler som ellers kunne gitt kjøletåke i mindre "biter" som ikke gir uklarheter i øl. Opplever at ølet er svært klart, selv på temperaturer ned mot 0 °C.

Steget på 55 °C gjør jeg for å gjennomføre et kombinert protein- og alfaamylasesteg i meskingen. Det er ikke nødvendig, men jeg gjør det likevel. Ølet har blitt godt, klart og har hatt et fint og fast skum, så steget har i alle fall ikke skadet. Inspirasjonen til steget på 55 °C er hentet fra Gordon Strong (i boka "Brewing Better Beer").
 
Gahr skrev:
Her er min standardpils:

Andrimne Pilsener

22,5 liter.
OG: 1049
FG: 1012
IBU: 40 (Noonan)

4 kg pilsnermalt, 3-4 EBC
300 g münchenermalt, 25 EBC
50 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, FWH
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 30 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 10 min.
40 g Saaz, pellets, 3,5 % aa, 2 min.
1 tab Servomyces, 15 min.
1/2 tab Protafloc, 15 min.
1 rør Clarity-Ferm, primærgjæring
White Labs WLP833, 1,5 mill. celler/ml/°P

Mesking i 15 min. på 55 °C, 45 min. på 66 °C, 5 min. på 77 °C. Koking i 90 min. Gjæring på 8-10 °C i 21 dager. Lagring på 2 °C i 4 uker.

Kluet med pils er nok gjær, kontroll på gjæringstemperaturen og god lufting av vørteren.

Øker du gjærings tempen mot slutten og hvor mye ?
 
Clarity-Ferm er et enzym som forhindrer kjøletåke. Det bryter ned proteiner og polyfenoler som ellers kunne gitt kjøletåke i mindre "biter" som ikke gir uklarheter i øl. Opplever at ølet er svært klart, selv på temperaturer ned mot 0 °C.

Hvor får man tak i Clarity-Ferm? Kan ikke se at noen av leverandørene har det :forvirret:
 
Hvis du begynner gjæringen kaldt, pitcher nok gjær og lufter bra, skal du ikke egentlig trenge noe diacetyl-steg i gjæringen. Men om du vil, kan du gjøre det etter 50-75 % utgjæring. Øk tempen til 15-16 °C, ev. romtemperatur, dersom det blir enklere å gjennomføre.
 
Etter 3 uker på gjæringskaret, putter du det på cornelius fat da?  Primer det med sukker da eller seinere?
 
Jeg gjærer det typisk tre uker og tapper det på corneliusfat. Jeg tilsetter ikke sukker men karbonerer kunstig.
 
Som sagt min første pils. Hva bør tempen på vørteren være ved tilsetting av gjæren?  Blir Wlp833
 
Tilbake
Topp