Fagkompetanse

Finn Berger

Moderator
Det kan være nyttig å kjenne til hvilke av medlemmene på forumet som har fagkompetanse på områder som er relevante for bryggingen. Det kan være både teoretisk og praktisk kompetanse.

Hvis noen av dere vil melde dere som kompetansepersoner, kan dere sende meg en PM, så skriver jeg dere opp her. Det innebærer selvfølgelig ikke at dere får noe formelt ansvar for noe som helst, men dere må kanskje regne med å bli tagget når noen får behov for opplysning. Hvis dere helst vil slippe å få henvendelser som fagpersoner via PM, kan dere reservere dere mot det.
 
Det kan være nyttig å kjenne til hvilke av medlemmene på forumet som har fagkompetanse på områder som er relevante for bryggingen. Det kan være både teoretisk og praktisk kompetanse.

Hvis noen av dere vil melde dere som kompetansepersoner, kan dere sende meg en PM, så skriver jeg dere opp her. Det innebærer selvfølgelig ikke at dere får noe formelt ansvar for noe som helst, men dere må kanskje regne med å bli tagget når noen får behov for opplysning. Hvis dere helst vil slippe å få henvendelser som fagpersoner via PM, kan dere reservere dere mot det.
Er dette er privat initiativ eller noe som springer ut ifra ditt verv i Norbrygg?
 
latest
 
Tingen er vel at vi alle blir fagfolk på vårt eget utstyr og våre egne preferanser. Samt hvilke angivelige «udiskutable» autoriteter vi velger å påkalle i våre debatter (så som visse amerikanske - les Palmer!). Så i det øyeblikket vi definerer autoriteter eller «fagfolk» fører det bare til at diskusjonen eleveres til «hvilken fagperson skal vi lytte til?». Jeg har mere tro på å være ærlig på om vi skriver med utgangspunkt i egne erfaringer eller argumenterer med utgangspunkt i ting vi har lest oss opp på.
 
Føler egentlig det er nok informasjon veldig lett tilgjengelig på nett at det å "påkalle" en fagperson her inne egentlig ikke er vits, egentlig. Bedre å lese mange forskjellige kilder hvis man lurer på noe som man ikke kan finne ut av ved egen praksis, enn å be om at kun en person skal kaste lys over et tema.. Det er ofte veldig mange artikler om et tema på nett, som er like lett tilgjengelig som å tagge en person her inne. Forskjellen er at informasjonen er utenfor forumet.

Og lurer man på noe spesifikt så kan man jo søke innad i forumet, eller starte en nyt tråd hvis informasjonen ikke finnes fra før, så vil man jo få svar på det man lurer på.
 
Føler egentlig det er nok informasjon veldig lett tilgjengelig på nett at det å "påkalle" en fagperson her inne egentlig ikke er vits, egentlig. Bedre å lese mange forskjellige kilder hvis man lurer på noe som man ikke kan finne ut av ved egen praksis, enn å be om at kun en person skal kaste lys over et tema.. Det er ofte veldig mange artikler om et tema på nett, som er like lett tilgjengelig som å tagge en person her inne. Forskjellen er at informasjonen er utenfor forumet.

Og lurer man på noe spesifikt så kan man jo søke innad i forumet, eller starte en nyt tråd hvis informasjonen ikke finnes fra før, så vil man jo få svar på det man lurer på.
Så da blir vel det viktigste på dette forumet å finne ut om noen har egne erfaringer som kan styrke eller svekke påstander i diverse kilder?
 
Så da blir vel det viktigste på dette forumet å finne ut om noen har egne erfaringer som kan styrke eller svekke påstander i diverse kilder?

Nei, det blir vel ikke det. Men det handler vel om å danne seg et eget bilde av x antall kilder, folk på dette forumet, samt alle andre forum man leser, er jo kilder de og, sammen med artikler osv. Saken er at jeg ser ikke poenget på å rope på kun én "voksen" fra et register, her inne,

Hvis man vet at en person er flink til noe, så kan man jo tagge, og vi er jo mange nok her inne til at en eller annen vet hvem man skal rope på hvis en annen person spør om noe, Føler litt at dette er en løsning på et ikke-eksisterende behov, for min del iallefall. Hvis man lurer på noe elektrisk, så får man jo alltid svar fra en som kan noe elektrisk, siden de gjerne trykker på tråden for å hjelpe.
 
Sist redigert:
Tingen er vel at vi alle blir fagfolk på vårt eget utstyr og våre egne preferanser. Samt hvilke angivelige «udiskutable» autoriteter vi velger å påkalle i våre debatter (så som visse amerikanske - les Palmer!). Så i det øyeblikket vi definerer autoriteter eller «fagfolk» fører det bare til at diskusjonen eleveres til «hvilken fagperson skal vi lytte til?». Jeg har mere tro på å være ærlig på om vi skriver med utgangspunkt i egne erfaringer eller argumenterer med utgangspunkt i ting vi har lest oss opp på.

Jeg tror du misforstår hensiktene mine. Jeg mener ikke at vi skal ha et panel av fagfolk som fungerer som overdommere i alle sammenhenger. Men noen ganger er det greit å få greie på fakta. Jeg synes måten Rosnes har kunnet rydde opp i diskusjonen om karboneringsagenter på, er forbilledlig. At folk med slik kompetanse - og evne til saklighet! - engasjerer seg i duskusjonene her, er veldig viktig for forumet.
 
Jeg tror du misforstår hensiktene mine. Jeg mener ikke at vi skal ha et panel av fagfolk som fungerer som overdommere i alle sammenhenger. Men noen ganger er det greit å få greie på fakta. Jeg synes måten Rosnes har kunnet rydde opp i diskusjonen om karboneringsagenter på, er forbilledlig. At folk med slik kompetanse - og evne til saklighet! - engasjerer seg i duskusjonene her, er veldig viktig for forumet.

Ingenting mot Rosnes, for all del, så håper det ikke blir tatt sånn. Men slik jeg tolket innlegget så var det mer en oppsummering av den infoen som allerede lå i div kilder i den tråden? Det var iallefall slik jeg leste det. Var liksom ikke noe oppklarende for diskusjonen slik jeg tolket det.
 
Ingenting mot Rosnes, for all del, så håper det ikke blir tatt sånn. Men slik jeg tolket innlegget så var det mer en oppsummering av den infoen som allerede lå i div kilder i den tråden? Det var iallefall slik jeg leste det. Var liksom ikke noe oppklarende for diskusjonen slik jeg tolket det.

Jo; jeg mener det.

Jeg fant en kilde - en vitenskapelig rapport - som jeg mente kanskje sa noe interessant om det temaet som blei diskutert. Men det å lese slike rapporter er ikke alltid så enkelt for en lekmann, og det er fort gjort å trekke konklusjoner som det ikke er grunnlag for. Derfor er det en stor fordel å få en vurdering fra en person som kan faget.

Det fikk vi, og jeg synes det var et særdeles godt bidrag til diskusjonen.

Det er bl.a. slike tilfeller jeg tenker på. Men det spørsmålet som var utgansgpunktet for at denne tråden blei oppretta, er kanskje enda enklere: Det var @Knut Birkeland som lurte på om vi kan regne med at amylasen som tilsettes for å lage brut ipa, vil slutte å virke etter en tid om man bare tilsetter litt.

Det er et enkelt faktaspørsmål, og om det finnes en biolog her som vi kan spørre, så er det jo veldig greit å få et svar fra ham/henne.
 
Jo; jeg mener det.

Jeg fant en kilde - en vitenskapelig rapport - som jeg mente kanskje sa noe interessant om det temaet som blei diskutert. Men det å lese slike rapporter er ikke alltid så enkelt for en lekmann, og det er fort gjort å trekke konklusjoner som det ikke er grunnlag for. Derfor er det en stor fordel å få en vurdering fra en person som kan faget.

Det fikk vi, og jeg synes det var et særdeles godt bidrag til diskusjonen.

Det er bl.a. slike tilfeller jeg tenker på. Men det spørsmålet som var utgansgpunktet for at denne tråden blei oppretta, er kanskje enda enklere: Det var @Knut Birkeland som lurte på om vi kan regne med at amylasen som tilsettes for å lage brut ipa, vil slutte å virke etter en tid om man bare tilsetter litt.

Det er et enkelt faktaspørsmål, og om det finnes en biolog her som vi kan spørre, så er det jo veldig greit å få et svar fra ham/henne.

Ok, da er det vel bare slik jeg så det, for jeg fikk ikke mer info av den posten enn det jeg hadde fra før. Derfor min skepsis :)

Hvis det er et så enkelt faktaspørsmål, så burde man jo kunne google det selv og få svar relativt raskt selv, er slik jeg ser det. Men for å ta akkurat dette spørsmålet. Biologer vet vel hvordan det de driver med oppfører seg i de omgivelsene de driver med. Når du introduserer ølbrygging så blander man flere fagfelt sammen. Så det jeg ser for meg i dette tilfellet, er et svar som man finner lett selv, som ville vært noe sånt som: "AMG trives best opp til 62C og pH mellom ca 5.2-5.4, hvor fort det denatureres er opp til lokale variasjoner, men det blir iallefall denaturert av ca ti minutter ved 80C". Det var slik jeg folket svaret til Rosnes og, det var ikke noe definitivt svar, på en måte. Derfor jeg er litt skeptisk til å ha en liste med folk, iom at man får allerede svar fra før her på forumet, og noen av svarene er av de du etterlyser.
 
Ok, da er det vel bare slik jeg så det, for jeg fikk ikke mer info av den posten enn det jeg hadde fra før. Derfor min skepsis :)

Hvis det er et så enkelt faktaspørsmål, så burde man jo kunne google det selv og få svar relativt raskt selv, er slik jeg ser det. Men for å ta akkurat dette spørsmålet. Biologer vet vel hvordan det de driver med oppfører seg i de omgivelsene de driver med. Når du introduserer ølbrygging så blander man flere fagfelt sammen. Så det jeg ser for meg i dette tilfellet, er et svar som man finner lett selv, som ville vært noe sånt som: "AMG trives best opp til 62C og pH mellom ca 5.2-5.4, hvor fort det denatureres er opp til lokale variasjoner, men det blir iallefall denaturert av ca ti minutter ved 80C". Det var slik jeg folket svaret til Rosnes og, det var ikke noe definitivt svar, på en måte. Derfor jeg er litt skeptisk til å ha en liste med folk, iom at man får allerede svar fra før her på forumet, og noen av svarene er av de du etterlyser.

Sier du ikke egentlig nå at fagkompetanse er uinteressant?

Der er jeg dypt uenig. For nå å ta et annet eksempel: Oxygen's Role In Beer Fermentation | MoreBeer

Denne artikkelen - som jeg regner med at mange her har lest - har jeg støttet meg mye på. Men jeg skulle faktisk gjerne hatt en vurdering av den av en som er kjent med fagfeltet - slik jeg fikk av @rosnes når det gjaldt artikkelen jeg linket til i karboneringstråden.

Jeg mener jo ikke at man skal slutte å leite etter svar sjøl. Da lærer man jo ingenting. Men det er da ingen motsetning mellom å leite etter svar sjøl, og det å spørre en fagperson til råds - f.eks. om verdien av den informasjonen man har funnet?
 
Jo; jeg mener det.

Jeg fant en kilde - en vitenskapelig rapport - som jeg mente kanskje sa noe interessant om det temaet som blei diskutert. Men det å lese slike rapporter er ikke alltid så enkelt for en lekmann, og det er fort gjort å trekke konklusjoner som det ikke er grunnlag for. Derfor er det en stor fordel å få en vurdering fra en person som kan faget.

Det fikk vi, og jeg synes det var et særdeles godt bidrag til diskusjonen.

Det er bl.a. slike tilfeller jeg tenker på. Men det spørsmålet som var utgansgpunktet for at denne tråden blei oppretta, er kanskje enda enklere: Det var @Knut Birkeland som lurte på om vi kan regne med at amylasen som tilsettes for å lage brut ipa, vil slutte å virke etter en tid om man bare tilsetter litt.

Det er et enkelt faktaspørsmål, og om det finnes en biolog her som vi kan spørre, så er det jo veldig greit å få et svar fra ham/henne.

I denne episoden av The Session snakker Shea Comfort om bruk av vingjær og eiketerninger i øl.
Han snakker også om bruk av enzymer for å bryte ned komplekse sukkerarter for å gjøre de tilgjengelig for vingjæren når den brukes i vørter.
Der snakker han om å tilsette litt og litt inntil ønsket utgjæring er nådd. Altså at enzymene blir "brukt opp" etter hvert.
http://www.thebrewingnetwork.com/post1888/
http://www.thebrewingnetwork.com/membersarchive/dwnldarchive11-23-08.mp3

Hørte på denne episoden over Hardangervidden i -19 grader C hjem fra Norsk Ølfestival.
 
Tilbake
Topp