Falsk bunn går ut over utbyttet?

Alli

Norbrygg-medlem
Hei, har brygget 10-12 batcher nå. Har normalt greid og få et bra utbytte men de siste bryggene svikter meg.

Brygget senest idag en Lucky Jack og OG ble bare 1044, og da kokte jeg den nesten 1 time lenger en det den skulle for og komme ned i 25l.
Jeg kjøpte grainfatheren min brukt så jeg vet egentlig hvordan den er ny, men føler liksom jeg aldri får noen sterk kok på den. Det står 100 grader men det er bare en slags strøm i vannet. Ingen bobler.

Så jeg mistenker at det er den falske bunnen gjør at varmen ikke får fordelt seg godt i karet, noen andre som sliter med dette?

Ellers rører jeg godt hvert 10-15 minutt under meskingen. Skyller rolig og ingen stuck mash. Noen tips?

Kan muligens være at ferdigsetta fra bryggselv som jeg har brukt 2-3 ganger nå har feil knusing? :)
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Koker du med falskbunn? Den skal ut før koking. Falskbunn under kok = Ney.

Sensoren i GF sitter i bunn, så det kan jo koke som bare pokker under falskbunnen, og displayet vil vise det, men du får ikke nok konveksjon i resten av kjelen pga falskbunnen.
 

Alli

Norbrygg-medlem
Ja det er det jeg mistenker, føler det er lite futt og må utvide koketiden betraktelig. Men hva er vitsen med falsk bunn da? Humlen tilsettes jo under kok...
 

Alli

Norbrygg-medlem
Å herregud, jeg trodde falskbunn var for og samle opp humlen under kok som en erstatter for humleposer eller hopspider. Dette er garantert det som går ut over utbytte mitt. Og forlenger bryggetiden min! Kaster den til helvette!!!!.....
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Å herregud, jeg trodde falskbunn var for og samle opp humlen under kok som en erstatter for humleposer eller hopspider. Dette er garantert det som går ut over utbytte mitt. Og forlenger bryggetiden min! Kaster den til helvette!!!!.....
Det er mange som bruker det på den måten, vet jeg. Det er mange som kjøper falskbunn til Grainfather istedenfor humlefilter (som jeg har). Jeg liker ikke falskbunn når jeg koker, siden det hindrer røring på bunnen for å hindre fastbrenning.

Jeg ser ikke hvordan falskbunn i kok skal kunne gå ut over utbyttet ditt. Det er under mesking man fastsetter utbyttet. Kokingen endrer bare mengden vann, mens mengden sukkerarter er konstant.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Det er mange som bruker det på den måten, vet jeg. Det er mange som kjøper falskbunn til Grainfather istedenfor humlefilter (som jeg har). Jeg liker ikke falskbunn når jeg koker, siden det hindrer røring på bunnen for å hindre fastbrenning.

Jeg ser ikke hvordan falskbunn i kok skal kunne gå ut over utbyttet ditt. Det er under mesking man fastsetter utbyttet. Kokingen endrer bare mengden vann, mens mengden sukkerarter er konstant.
Det går ikke utover utbytte, han er bare forvirret over termer, siden han ikke treffer OG. Noe som er rimelig forståelig siden det har blitt kokt med falskbunn.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Falskbunnen kaster du ikke til helvete, men du bør bruke den når den skal brukes. Mesk = falskbunn. Kok = ikke falskbunn. Du bruker koketiden til å rengjøre og vaske falskbunnen :)
 

Grevling

Norbrygg-medlem
Jeg har brukt denne silbunnen på de siste 10 bryggene på GF. Prøvde den i sin tid fordi "filteret" tettet seg stadig vekk ved overføring til gjæring. Min erfaring er at det tar litt lengre tid å få rullende kok, men den kommer til slutt. For meg er det verd ventingen for å slippe å bruke 90 minutter på overføring av 23 liter vørter.
 

Alli

Norbrygg-medlem
Falskbunnen kaster du ikke til helvete, men du bør bruke den når den skal brukes. Mesk = falskbunn. Kok = ikke falskbunn. Du bruker koketiden til å rengjøre og vaske falskbunnen :)
Takk for svar :) Da skal jeg se og få den ut før kok fra nå!

Hva bruker du til humlerike øl, hopspider? Humleposer? :)
 
Topp