Flasking og karbonering av belgisk tripel

Heisann,

Jeg skal flaske en tripel som har stått noen måneder i gjæringsdunken og modnet. Så vidt jeg vet er det stilriktig med rimelig høy karbonering av dette slaget øl, leser om 3.5 til 4.0 volumer CO2. Hvor høyt er det trygt å gå i ei vanlig flaske med standard kork?

Jeg har noen få champagneflasker og naturkork jeg kan bruke som definitivt klarer trykket helt fint, men jeg er litt bekymret for de stusselige små 0.33 liters flaskene jeg har og hvorvidt jeg får flaskebomber.
Regnet ut med brewersfriend sin "priming calculator" at jeg må tilsette 10.7 gram sukker per liter for å oppnå 3.5 volumer.

Noen her som har noen erfaringer med høye CO2-nivåer og flasking? Har ærlig talt aldri prøvd mer enn 2.7 volumer i flaskene mine.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Heisann,

Jeg skal flaske en tripel som har stått noen måneder i gjæringsdunken og modnet. Så vidt jeg vet er det stilriktig med rimelig høy karbonering av dette slaget øl, leser om 3.5 til 4.0 volumer CO2. Hvor høyt er det trygt å gå i ei vanlig flaske med standard kork?

Jeg har noen få champagneflasker og naturkork jeg kan bruke som definitivt klarer trykket helt fint, men jeg er litt bekymret for de stusselige små 0.33 liters flaskene jeg har og hvorvidt jeg får flaskebomber.
Regnet ut med brewersfriend sin "priming calculator" at jeg må tilsette 10.7 gram sukker per liter for å oppnå 3.5 volumer.

Noen her som har noen erfaringer med høye CO2-nivåer og flasking? Har ærlig talt aldri prøvd mer enn 2.7 volumer i flaskene mine.
Har kjørt knallhøy karbonering i bryggselv sine longnecks, både med vilje og ved uhell. Veit ikke om jeg ville turt å gjøre det i vanlige ølflasker, de virker litt tynne i godset.
 
Har kjørt knallhøy karbonering i bryggselv sine longnecks, både med vilje og ved uhell. Veit ikke om jeg ville turt å gjøre det i vanlige ølflasker, de virker litt tynne i godset.

Takk for svar.

Når du sier "knallhøy", hvor høy mener du da? Har du noen tall? Sukker i gram per liter eller volumer CO2? Alle har jo på ett eller annet tidspunkt opplevd såkalte "gushers" som flaskene åpenbart har tålt, men om det er 3 volumer eller 5 aner man jo ikke.
Jeg snakker her om å bruke longneck-flasker ja, bare 0.33 varianten. Jeg er ikke så bekymret for flaskene egentlig, mer for korken. Regner med at korken er det svakeste punktet på flaska?
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Takk for svar.

Når du sier "knallhøy", hvor høy mener du da? Har du noen tall? Sukker i gram per liter eller volumer CO2? Alle har jo på ett eller annet tidspunkt opplevd såkalte "gushers" som flaskene åpenbart har tålt, men om det er 3 volumer eller 5 aner man jo ikke.
Jeg snakker her om å bruke longneck-flasker ja, bare 0.33 varianten. Jeg er ikke så bekymret for flaskene egentlig, mer for korken. Regner med at korken er det svakeste punktet på flaska?
Det meste jeg har kjørt med vilje var 3,5 volumer, men for en tid sida glemte jeg å justere sukkermengden i en batch der halvparten havna på gulvet, jeg vil si den landa på ihvertfall 4,5. Noe drit å helle opp, men flaskene holdt.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Juleøl

Vital Statistics: OG: 1.060 – 1.120
IBUs: 0 – 50 FG: 1.020 – 1.040
SRM: 15 – 50 ABV: 4.5 – 16%
 
Selv om jeg flasker det i morgen betyr ikke at det er nybrygget! Denne har stått i flere måneder allerede.

Tripel er ikke juleøl

Vel, en vanlig tripel er kanskje ikke det. Denne gangen, derimot, har jeg stjålet litt inspirasjon av Dahls bryggeri og deres utmerkede tripel "Store Bjørn". Jeg har altså krydret den lett med akevittkrydder, og så lagret den på akevittfat i noen måneder. Lukter aldeles nydelig! Helt tydelig en tripel med alt av særpreg den skal ha, men med et hint av akevitt. Jeg har krydret den litt og litt, ikke mindre enn åtte ganger ser jeg i loggen, for å treffe den eksakte balansen jeg sikter på. Brukte da krydderekstrakt jeg laget selv; Karve, stjerneanis, appelsinskall, fennikelfrø og korianderfrø i bittelitt sprit, såvidt nok til å dekke krydderet. Tilsatt rett i overkant av en spiseskje totalt av denne herligheten.

Da burde han ha brygga ifjor
Det har du i utgangspunktet rett i, men personlig syns jeg en tripel er best etter 6-8 måneder. Etter det syns jeg den begynner å miste det fenolske særpreget den må ha for å kunne kalles en tripel.

Juleøl

Vital Statistics: OG: 1.060 – 1.120
IBUs: 0 – 50 FG: 1.020 – 1.040
SRM: 15 – 50 ABV: 4.5 – 16%

Er nesten innafor, dessverre bare 12 SRM. Ellers er jeg innafor alle parametrene.
 
Sist redigert:

loebrygg

Norbrygg-medlem
Se det ja, da begynner det å høres mer ut som juleøl
men tripel på 12 SRM og OG på over 1.020?
 
Se det ja, da begynner det å høres mer ut som juleøl
men tripel på 12 SRM og OG på over 1.020?
Du har så sannelig rett, overså av en eller annen grunn FG i typedefinisjonen. Leste sikkert bare IBU. Må lære meg at jeg er absolutt ubrukelig etter 22.00 og burde holde meg unna alt som er mer komplisert enn å pusse tennene.

Tripelen min lå lenge på 1.008, men plutselig etter to måneder falt den til 1.005. Håper den ikke går noe lavere nå!
 
det jo bli bra det der. Jeg har brukt 8.5 g/l i mine tripler

Håper på det ja. Har sjekket med ulike "priming" kalkulatorer på nettet, har konkludert med at 10 gram sukker per liter er et bra utgangspunkt (jeg sikter på 3.5 volumer). Kalkulatorene på Brewersfriend.com, Homebrewing.com og flere andre (tipper de bruker samme algoritme) sier 10.7 gram per liter. Jeg går for 10 gram for enkeltheltens skyld. Ølet har stått en stund i romtemperatur, så det er sikkert svært lite CO2 igjen i ølet.
 
Sist redigert:
Da endte jeg med å kjøpe 0.375 liters "champagneflasker", korke dem, og sette på et slikt nettingbur på toppen. Ikke at jeg lenger fryktet karboneringen, men det ser jo så stilig ut!


 

Ekornskurken

Norbrygg-medlem
Hvordan er arbeidsmengden på den korkingen der i forhold til vanlig øl-korking med bordkorker? Spør selvfølgelig fordi jeg er helt enig i at det ser svært pent ut!
 
Topp