For mye vørter og for lav OG.

Duckboot

Norbrygg-medlem
Brygget en Barleywine i dag, og skulle ende på 1.096ish, men endte på 1.078, pga litt for hard skylling. Var for seint å få tak i spraymalt, så jeg okygenerte og fikk i gang gjæringen.

Er det innafor å koke opp 1kg spraymalt i ca 1L vann, avkjøle og tilsette i morgen. I tillegg kjøre på med litt mer oksygen for å gi gjæren gode arbeidsforhold?
 
Brygget en Barleywine i dag, og skulle ende på 1.096ish, men endte på 1.078, pga litt for hard skylling. Var for seint å få tak i spraymalt, så jeg okygenerte og fikk i gang gjæringen.

Er det innafor å koke opp 1kg spraymalt i ca 1L vann, avkjøle og tilsette i morgen. I tillegg kjøre på med litt mer oksygen for å gi gjæren gode arbeidsforhold?

Det er helt greit det, så vidt jeg veit. Palmer sier at du skal gi oksygen til det du tilsetter, men ikke til hele brygget - "that would be too much" (s.186). Men da forutsetter han nok en jevnere fordeling av volumet. Jeg skjønner ikke at det skulle være galt å tilsette noe i gjæringskaret, men altså ikke full dose. Og det er jo det du foreslår:).
 
Nå er ikke jeg like flink med sitater som @Finn Berger men det er ganske vanlig å gi store øl en ny dose oksygen dagen derpå. Ikke lenge siden dette var oppe i en annen tråd på forumet og.
 
Nå er ikke jeg like flink med sitater som @Finn Berger men det er ganske vanlig å gi store øl en ny dose oksygen dagen derpå. Ikke lenge siden dette var oppe i en annen tråd på forumet og.

Stemmer, men da skal du gjøre det før gjæringa er kommet i gang, dvs. før "lag-fasen" er helt over. Skjønt det er visst mange ulike praksiser her.

Jeg har liten erfaring med dette, annet enn to brygg før jul, men jeg tviler på om det har dramatiske effekter å tøye grensene litt. Dessuten er vel det @Duckboot foreslår, så å si innafor det Palmer anbefaler.
 
Stemmer, men da skal du gjøre det før gjæringa er kommet i gang, dvs. før "lag-fasen" er helt over. Skjønt det er visst mange ulike praksiser her.

Jeg har liten erfaring med dette, annet enn to brygg før jul, men jeg tviler på om det har dramatiske effekter å tøye grensene litt. Dessuten er vel det @Duckboot foreslår, så å si innafor det Palmer anbefaler.
Her var det ihvertfall ikke noen lag-time å snakke om. 3 timer etter at jeg hadde tilsatt gjær så boblet det flittig i blowoff'en. Jeg dumpet vørteren på en gjærkake fra en Mild som jeg tappet dagen før.
 
Her var det ihvertfall ikke noen lag-time å snakke om. 3 timer etter at jeg hadde tilsatt gjær så boblet det flittig i blowoff'en. Jeg dumpet vørteren på en gjærkake fra en Mild som jeg tappet dagen før.

Da hadde jeg i alle fall droppa det ekstra oksygenet.

Du har temp.kontroll:)?
 
Tilbake
Topp