Fordeler med boks sammenlignet med flasker

Det er vistnok i skjøtet problemet sitter. Selv om boksen virker tilsynelatende tett kan den slippe inn mye oksygen. Så jeg ville ikke følt meg helt sikker
 
Bokser har uten tvil bedre holdbarhet enn glass. Jeg gikk fra Beergun 2.0 til Duofiller og BenchMK.
NEIPA'ene mine holder seg mye lenger på boks enn på flaske.

Jeg har sammenlignet NEIPA på flaske vs. fat flere ganger og jeg kan ikke se eller oppleve noen annen forskjell på smak eller friskhet over flere måneder. Jeg har der i mot opplevd å få tilsent flere bokser som har vært sørgelig oksidert
Dette blir selvfølgelig personlig erfaring
 
Det er vistnok i skjøtet problemet sitter. Selv om boksen virker tilsynelatende tett kan den slippe inn mye oksygen. Så jeg ville ikke følt meg helt sikker
Her skjønner jeg ikke fysikken. Hvordan kan en forseglet boks med øl, på la oss si 1bar(?), slippe inn oksygen i skjøten uten at boksen mister alt trykket? Jeg skjønner ikke hvordan noe kan trenge inn mot trykket?
 
Her skjønner jeg ikke fysikken. Hvordan kan en forseglet boks med øl, på la oss si 1bar(?), slippe inn oksygen i skjøten uten at boksen mister alt trykket? Jeg skjønner ikke hvordan noe kan trenge inn mot trykket?

Nei det er et godt spørsmål, men hvis den ikke er helt tett vil den også miste trykk etterhvert
og det vil altid være diffusjon begge veier selvom trykket og diffusjonen er sterkere andre veien

Denne kan være verd å høre på https://beersmith.com/blog/2023/12/...er-with-colin-kaminski-beersmith-podcast-293/
 
Sist redigert:
Nei det er et godt spørsmål, men hvis den ikke er helt tett vil den også miste trykk etterhvert
og det vil altid være diffusjon begge veier selvom trykket og diffusjonen er sterkere andre veien
Høres ut som ei dårlig boksmaskin. Jeg har hatt øl på boks som har stått vel 18 måneder nå og som ikke var noe å utsette på. Engelsk Bitter det, og har hatt IPA på rundt året som har vært friske og fine, godt med kullsyre og hard boks når jeg klemmer på boksen.
 
Jeg har aldri opplevd bokser som har vært helt flate altså, det var bare teoretisering
Alle flasker og bokser vil tilslutt ende opp uten trykk
 
Fikk tatt en liten test, fant en boks fra 2019 fylt med beergun den gangen. Jeg vil si at det er ikke mye forskjell på hverken smak eller aroma, og ihvertfall ikke oksidert og samme farge. Positivt overrasket at en kan lagre over tid uten at det går utover kvalitet. Det skal sies at den har stått kjølig hele tiden. Neste ut er en flaske juleøl fra 2017 tappet på samme måte, spennende å se om den er like godt bevart.
 

Vedlegg

  • IMG_20240413_155841.jpg
    IMG_20240413_155841.jpg
    261,8 KB · Sett: 18
Da ble det juleøl fra 2016, kun lykke:) bedre nå enn ved jul 2016, kan ikke si annet en at boks, flaske er et godt valg for oppbevaring, begge eksemplene var karbonert med Co2.
Har ingen fat med så gammelt øl så det gjenstår å teste. Men har en cider som har stått 962 dager på fat. Må sjekkes,,
 

Vedlegg

  • IMG_20240413_162814.jpg
    IMG_20240413_162814.jpg
    227,9 KB · Sett: 18
Er det noen med pluss abonnement som kan summere opp hovedpunktene i artikkelen?
Plastliningen inni boksen avgir BPA over tid. Bisfenol A har føtt økt fokus den siste tida etter at grenseverdien for opptak i kroppen ble senket ned til 0.2 nanogram pr kilo kroppsvekt. Ølboksene er jo da naturligvis et fokus, mens alt annet som er laget av plast og glassfiber gjelder å bygge eller produsere så mye som mulig av.

Moderert resten finnes i
 
Sist redigert av en moderator:
Plastliningen inni boksen avgir BPA over tid. Bisfenol A har føtt økt fokus den siste tida etter at grenseverdien for opptak i kroppen ble senket ned til 0.2 nanogram pr kilo kroppsvekt. Ølboksene er jo da naturligvis et fokus, mens alt annet som er laget av plast og glassfiber gjelder å bygge eller produsere så mye som mulig av (ja, jeg tenker på vindkrafta).
Ok, så hovedfokus var mtp kreft? BPAer er også assosiert med andre diagnoser/tilstander som f.eks ADHD. F.eks meg og mine jevnaldrende på +/- 40 ble utsatt for et høyt inntak av BPAer gjennom tåteflasker og lignende som babyer.

BPAer er tilsetningsstoffer for å myke opp plasten, plastmyknere, det er derfor ikke samme problemstilling med hardplastflasker.

Moderert resten finnes i
 
Sist redigert av en moderator:
Det viser seg dessverre at plastbelegget på innsiden av hermetikkbokser som ølbokser har enda mer uggne bivirkninger enn innholdet. Har noen oversikt over hva boksene som vi som bokser selv inneholder?

...og, det hender jo at vi ølinteresserte kjøper øl også, hva gjør bryggeriene?
 
Det er BPA i flaskekapsler også, så helt trygg blir man vel ikke før det kun er stål eller glass hele veien fra mesk til lesk. Leser i en eldre artikkel (2017) som jeg fant på Google ved å søke "do beer cans contain bpa". Det bør jo være noe som gjelder hele verden det her da og ikke bare California. Verdt å sende inn spørsmål til leverandørene her til lands.


  • How do I know if my beer contains BPA?
    • BPA is not a chemical in beer liquid but is a chemical used in the production of rubber and plastic materials. BPA is found in the liner of cans and can lids.. Some bottle crowns and growlers lids also have a material that includes BPA. You should check with your supplier to see if any of your packaging contains BPA. The industry is moving towards a new material called BPANI. The industry goal is to have all beer containers in BPANI packaging by the end of 2018.
  • What is a BPANI container?
    • BPA Non-intent (BPANI) is a new material developed by the can manufacturing industry to replace BPA which was recently listed by the State of California as a Proposition 65 contaminant. The BPANI material does not contain any BPA in the manufacturing of the material. The industry is moving towards BPANI in all cans, can lids, crown seals and growlers screw caps. Some suppliers have already switched over to BPANI packaging . Because packages with BPANI conform with Prop 65, there is no warning required. Check with your suppliers to see if and when they will switch to BPANI Packaging.
 
Tilbake
Topp