1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Forslag til dampavtrekk grainfather

En tråd i 'GrainFather' startet av Baramog, 16 Feb 2020.

 1. Baramog

  Baramog
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei!

  Jeg har nettopp kjøpt en grainfather og er helt ny på ølbrygging. Har stusset på hvordan jeg skal løse dampproblematikken slik at jeg får brygget innendørs. Har dessverre ikke mulighet til å plassere bryggemaskinen under kjøkkenventilatoren. Har sett på en del ulike forslag med alt fra lampeskjemer, ikea boller og pc vifter montert foran vinduet. Her er mitt forslag som er tatt utgangspunkt i artikkelen The Boil: Lid On vs. Lid Off | exBEERiment Results! der man ser at "boil-off" med og uten lokk er identisk.

  1. Før oppkok, monteres lokket som følger med conical fermenter på toppen av bryggemaskinen. Lokket passer perfekt og forsegles med stroppene som følger med slik:
  [​IMG]

  2. Hullet på toppen har en ytre dimater på 50mm (indre dimater 35mm) og det monteres en slange over denne med indre diameter 51mm som festes med slangeklemmer. Jeg har funnet en næringsmiddelgodkjent industrislange som tåler vanndamp på nettet. Eventuell kondens som danner seg i slangen under kok vil derfor være trygt å konsumere.
  3. Slangen føres videre under en kjøkkenventilator som står noen meter unna.

  Grunnet forseglingen mellom bryggemaskin og lokk, samt mellom lokk og slange, vil eneste utvei for dampen være via slangen. Det vil derfor ikke være behov for kanalvifte i enden da dampen blir tvunget til å finne veien ut selv.

  Setter stor pris på tilbakemelding før jeg går i gang for å utelukke eventuelle problemer.
   
 2. Amarillo

  Amarillo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppdal
  Uten avtrekk, og med et så lite utløp vil du nok få en del kondensering under lokket som vil dryppe tilbake i vørteren.
  Dette vannet inneholder DMS som vi ønsker å fjerne når vi koker.
   
 3. Baramog

  Baramog
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Takk for svar! Jeg hadde håpet å unngå nettopp dette da deltagerne i eksperimentet jeg linket til ikke kunne kjenne forskjell på øl der vørter var kokt både med og uten lokk.
   
 4. Amarillo

  Amarillo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppdal
  Nei, det er jo et annet spørsmål. Du vil nok merke at det er en del vedtatte sannheter innen brygging det er mulig å stille spørsmål om ;)

  Jeg er så heldig at jeg kan koke helt åpent, og så vidt jeg vet vil de fleste si at mest mulig av dampen bør fjernes.
   
  Baramog liker dette.
 5. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Ikke bry deg om det Xbeerimentet. Får du DMS i kjelen får du DMS i ølet. Forøvrig så oberverte han samme volum men forskjellig OG, så noe er off i det eksperimentet.

  Jeg har selv testet med hvor lite avdamping man kan ha, og fant en viss grense, men det som var overraskende var at DMS'en ikke kom merkbart før etter en stund etter at ølet var tappet. Da smakte det kokt mais.

  Du vil drive dampen ut av kjelen, og enten drive den vekk, eller samle opp kondensatet slik at det ikke drypper ned igjen. Og du vil ha bevegelse i vørteren for å drive av mest mulig DMS. Men SMM må bli omdannet til DMS, før det er noe å drive av.
   
  Baramog liker dette.
 6. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Grainfather har dampkondensator.. løp & kjøp.
   
 7. TurboJens

  TurboJens
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Pot Still Attachments

  Hvis du tenker på den så er den hverken lov å selge eller kjøpe i Norge, eller importere privat.

  Har de en annen løsning jeg ikke kjenner til?
   
 8. mag-wes

  mag-wes
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

 9. Baramog

  Baramog
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Drøyer'n litt med dampkondensator pga. halv mengde avdamping. Tenker jeg heller går for en Mikke Mus variant i stedet med Ikea bolle, flexirør og en billig kanalvifte i enden i vintersesongen.

  Takk for svar alle sammen! Kommer nok til å prøve varianten nevnt øverst bare for å teste ut etter hvert. Slenger i så fall inn resultatet her i tråden når den tid kommer.
   
 10. Steinar Huneide

  Steinar Huneide
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  I Brewtools 80'en min ble det hvertfall plutselig levelig klima i bryggeriet etter jeg fikk dampkondensator. Nå skjønner jeg ikke hvordan jeg har brygga drøye 90 batcher uten.
   
  Finn Berger liker dette.
 11. Rune Luger

  Rune Luger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Inderøy
  Litt gammel tråd, men fortsatt aktuelt tema for mange. Jeg kjører løsning med biltema-vifte, fleksirør og ikea-bolle. De hvite biltema-viftene er beregnet på fukt og drar bra unna. Litt Reodor Felgen, billig, og funker så det suser, men kanskje ikke det man ønsker seg for et mer permanent påkostet oppsett. Har tatt det litt lengre og laget en isolasjonsplate som passer i vinduet, (åpner bare vinduet helt) skjært ut hull til fleksislangen så kan brygge når det er kaldt ute. Prøvde med vinduet oppe på vinterstid, men da knelte GF-en fort. En 4-5 liter vørterdamp er jeg ikke noe man vil ha rundt i huset. Første gangene jeg brygget med kokekjele og kjøleboks tørket jeg vanndråper fra taket et par timer etterpå!
   
 12. Haakon

  Haakon
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Kjøpte ei billig Lagan kjøkkenvifte til 499,- og dro et flexirør ut vinduet like oppfor der jeg koker. Fungerer også meget bra og er en billig løsning. Lagde et stativ av 23x48 lekt med vingemuttre som den står oppå over gryta. Kan pakkes ned og stues bort ganske enkelt når det ikke brukes.
   

Del denne siden