Andrimne Christmas Ale
22,5 liter (21 liter ferdig øl)
OG: 1058
FG: 1016
IBU: ca. 32
4 kg pale malt, 5,6 EBC
500 g amber malt, 100 EBC
400 g crystal malt, 150 EBC
200 g dark crystal malt, 287,5 EBC
100 g pale chocolate malt, 625 EBC
38 g East Kent Goldings, blomst, 5,9 % alfasyre, 60 min.
20 g East Kent Goldings, blomst, 5,9 % alfasyre, 15 min.
20 g East Kent Goldings, blomst, 5,9 % alfasyre, 2 min.
5 g Klar Urt, 15 min.
½ ts Wyeast gjærnæring, 15 min.
White Labs WLP002 English Ale, gjærstarter
Fremgangsmåte
Siden White Labs WLP002 (gjæren som stammer fra Fuller’s) gir relativt lav utgjæring, velger jeg en relativt lav mesketemperatur. I mitt system gir 64 °C i 90 minutter det ønskede resultatet. Tilsvarende gjær fra Wyeast er #1968. Kok vørteren i 90 min. og tilsett bitterhumlen etter 30 min. koking. Kjøl ned til 18 °C og pitch gjæren. La temperaturen stige opp mot 21 °C mot slutten av gjæringen for å fremheve fruktigheten i ølet og for å påse at gjæren gjør jobben ferdig. La ølet stå på primærgjæringsdunken i 10-14 dager, tapp det deretter på fat eller flasker og karbonér til ca 2 vol CO₂. Om man ønsker å flaskegjære ølet, tilsetter man ca 4,5 g farin per liter øl, i form av sukkerlake, til priming. Dette vil øke OG i ølet til omtrent 1060. Ølet er drikkeklart så fort det er karbonert og klaret, men har godt av noen ukers lagring.