Første brygg er i bøtta - hva gjør vi nå??

Hei sann!

Var på ølkurs for et par måneder siden, og nå har vi endelig gjort alvor av bryggingen... i helgen har vi kokt vårt første brygg ut fra et ølsett. Har fulgt tips både fra kurset og fra sidene her, så vi krysser fingrene for at det blir drikkende ;-)

Noen erfaringer vi har gjort oss allerede, er dere andre bryggere enige?

- Oppkok - dette tok ca 1,5 time. Neste gang tenker vi å kjøre i gang et par-tre vannkokere for å forvarme vannet. Bør klare å få ned oppvarmingstiden kraftig her.
- Isolere gryta - siden vi koker ute (får ikke lov å grise på kjøkkenet..) så klippet vi opp et liggeunderlag og tapet til gryta. Det var effektivt!
- Kjøling - vi laget en kjølespiral av 2m kopperrør fra biltema. Tok 30 min å kjøle. Neste gang utvider vi med ihvertfall 2m til.

Nå står brygget i gjæringsfatet og blopper, så da begynnner spørsmålene..

- Hvor lenge skal vi gjære? Har lest at ca en uke er passe, men bør vi tappe på flasker når bloppingen stopper eller når vekten har kommet til et vist punkt?
- Hvis vi skal ta vekt regelmessig, må vi av med lokket og ned i gjæringsfatet.. er det greit i forhold til bakterier etc?

Da er det bare igjen å komme seg på ikea for å kjøpe flasker :)


Hilsen Håkon og Lars
 
Alle erfaringene dere har gjort er bra.

Jeg vil anbefale dere å la brygget stå til gjæring i 2uker.
Stortsett er selve gjæringen over iløpet av 4-5dager, men etter den synelige prosessen vil gjæren fortsat gjøre en jobb.
Den vil rydde opp i en del uønskede smaks elementer som ble produsert tidlig i gjæringen, i tileg vil du ende opp me mindre bunnfall på flasker eller fat.
Ikke ta for mange målinger. Sats på å kunn trenge 2 målinger etter gjæring.
Ta en måling etter ca.1 uke (eller noen dager etter gjæringen har stoppet ).
Hvist den har stoppet på for høy SG kan du prøve å gjøre noen tiltak for å starte gjæringen igjen (bevege litt på dunken så du rister opp gjæren, sette den varmere, tilsette mer gjære e.l.)
Mål så igjen når du er klar for tapping, hvist det stortsett ikke har forandret seg siden sist måling er gjæringen over.
 
Jeg vil si at du ikke skal ta noen måling før du flasker ølet, annet enn i helt spesielle tilfeller.

Ølet er ferdig når det slutter å ploppe, gjæren har sunket til bunnen og ølet har klarnet en god del. Verken før eller siden. Den informasjonen du får ut av å ta en måling, kan du ikke bruke til noe som helst. Annet enn, som du selv sier, å risikere å påføre ølet infeksjon.

Har den stoppet på høy FG, er det som regel svært lite å gjøre med den saken uansett. Tilsette mer gjær funker svært sjelden, den vil i de aller fleste tilfeller bare legge seg på bunnen med den andre gjæren. Riste på dunken kan hvis du er svært heldig senke FG med et poeng eller to, men det er ikke noe du vil merke forskjell på i det ferdige ølet uansett.

Har man brygget med ekstrakt, vil man ofte få litt høyere FG. Slik er verden bare, det er ingen grunn til å stresse seg opp og innføre heroiske tiltak for å få ølet til å gjære lenger ut. Det man i stedet kan gjøre, er å erstatte litt (LITT, altså. Ikke mye) maltekstrakt med sukker. (HELLIGBRØDE!!)  >:D  F.eks. 250 g eller så. Men det finner du best ut etter at du har vært igjennom en runde eller to og synes at ølet ditt bør justeres i den eller den retningen. Det er ikke noe å tenke på nå.

Ølet vet best selv når det er ferdig. Du må bare lytte når det hvisker til deg at det er ferdig :)
 
Takk for svar!

Mindre jobb er bedre.. da blir det ikke mye vekttagninger før tapping.

Og så lar vi brygget stå litt til etter at det har sluttet å ploppe.. tipper det blir litt lengre enn planlagt.


Når man snakker om for høy SG, hva er da for høy? Vi målte etter bryggingen en vekt på ca 1,020.
 
Startet den på 1.020? Det er veldig lavt.

Brygget tåler fint å stå en uke eller to etter at det har sluttet å ploppe. Jo mindre gjær som følger med over i flaskene, desto bedre. Det vil alltid finnes nok gjærceller i flaska til å produsere kullsyre uansett.
 
Nei, det blir bare et veldig svakt øl. Hvor mye ekstrakt brukte dere til hvor mange liter? Det vanlige er vel at man begynner på 1.040 - 1.050.  Har dere brukt et ekstraktkit, og latt være å supplere med ekstra ekstraktgivere? I instruksjonene står det gjerne at man skal tilsette en kg sukker, men det man helst gjør i stedet er å bruke ekstra maltekstrakt i stedet for sukker. Hvis man ikke bruker noen ting, blir det veldig svakt øl, et sted mellom 1,5 og 2,5 volumprosent, avhengig av hvor langt det gjærer ned.

Nå kommer det jo en årstid som er veldig velegnet til å drikke lette forfriskende øl, da, så ikke vær lei deg for det :)
 
Ved hvilken temperatur ble OG målt? Hvis du målte rett etter koking kan du antageligvis legge på litt, som korreksjon for temperatur. Men det blir uansett en lav OG. Omregningstabell finnes i howtobrew: her.

Kan forøvrig anbefale hele howtobrew.com, er en bra innføring i masse artig bryggestoff.
 
En annen ting kan jo være at öchselvekta di er veldig feilkalibrert. Prøv den i rent vann på romtemperatur. Den skal vise omtrent null.
 
Er det ikke slik at de som brygger med ekstrakt ikke får korrekte målinger siden ekstrakten ikke blander seg 100 prosent med vannet før gjæren setter igang? De fleste ekstraktbryggere regner ut dette og driter i å måle.
 
Aha! Jo da, det er en absolutt forutsetning at man har blandet det ordentlig godt sammen så man får riktig måling. Husker ikke helt hvordan jeg gjorde dette da jeg brygget ekstrakt, men mener at jeg tok ut en prøve etter at jeg hadde ristet bøtta godt for å tilsette oksygen i vørteren.

Det beste er jo å koke all vørteren sammen i én stor kjele, men det er jo ikke alle som har så stor kjele.
 
Før vi leiter etter flere mulige feil ved OG-målingene burde vi kanskje vite noe om hvor mye ekstrakt og/eller sukker oppskriften inneholdt, og hvor mye vann dette ble blandet ut i.
 
Vi har brukt et ølsett, ja, og leste i en artikkel her på sidene at kiloen med sukker skulle man sette en stor strek over... og tilsatte ikke noe mer enn pakken..

Betyr det at vi lager lettøl????  :attevar:
 
Jepp, da har dere laget lettøl - og nok misforstått litt :)  Det sukkeret skal man erstatte med maltekstrakt for å få "riktig" styrke.

Ølet blir nok godt uansett, så ikke fortvil! Selv har jeg et øl på 2,8 % på fat, og det er veldig godt.
 
Lars Ølhund skrev:
Vi har brukt et ølsett, ja, og leste i en artikkel her på sidene at kiloen med sukker skulle man sette en stor strek over... og tilsatte ikke noe mer enn pakken..

Betyr det at vi lager lettøl????  :attevar:

Lettølet er bedre enn om at du tillsatte sukker, vil du ha det sterkere kan du tilsette litt hjemmebrndt, ølsett brygget med sukker har en smak av hjemmebrendt i seg.  :)
 
Lars Ølhund skrev:
Vi har brukt et ølsett, ja, og leste i en artikkel her på sidene at kiloen med sukker skulle man sette en stor strek over... og tilsatte ikke noe mer enn pakken..

Betyr det at vi lager lettøl????  :attevar:

Det betyr at dere går gode tider i møte og slipper å få hang over  ;D
 
Ler så jeg nesten triller av stolen her.. Hadde håpet på litt nybegynnerflaks, men men.. Det kommer uansett til å bli litt av en fest  :skitbra:  og alle kan kjøre hjem i tillegg..
 
Gjærer den fra 1021 (godvilje målingen din) og ned til f.eks 1008  blir det en supersterk øl på hele 1,75%  ;D
 
Det kan du gjøre. Kan hende gjæren din blir litt forvirra. Kommer litt ann på hvor mange prosent den har spist allerede. I tilfelle må du koke extrakten og kjøle den ned. Har aldrig prøvd det før...
 
Tilbake
Topp