første forsøk (pils & bitter)

Har satt sammen to forskjellige oppskrifter nå for mine første brygg. en pils og en bitter
har brukt 100% av humlen jeg har, mens jeg har litt ekstra malt til overs. ingen idé om hva effektiviteten blir, så er litt redd det kan bli veldig høy OG, så bør jeg justere ned maltmengden basert på at mange ender opp med 80-85 effektivitet?
Er litt usikker på hvor mye humle som skal tilsettes når også.

Pils:

Statistics
Volume: 27 liters
OG: 1059
FG:
Alcohol: 5.9 % by vol.
Colour: 13 EBC (Amber)
Bitterness: 46 IBU
BU/GU: 0.71

Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 6500 grammes
Cara Pils 37 EBC 900 grammes


Mash schedule: 17.5l @ 66 degrees for 66 minutes, add 7 l water, stir and set 10 min before draining. 17.34l , 76 degrees, stir and set 10 min before draining.
Hops
Northern Brewer 9.4% alpha 45 grammes 60 minutes
Saaz 3.9% alpha 16 grammes 60 minutes
Saaz 3.9% alpha 20 grammes 15 minutes
Saaz 3.9% alpha 20 grammes 5 minutes


Fermentation
Yeast: WLP802 Czech Budejovice Lager
Fermented at 10 degrees C for 14 days.
Fermented at 20 degrees C for 2 days.
Lagered at 4 degrees C for 21 days.


Bitter

Statistics
Volume: 27 liters
OG: 1063
FG:
Alcohol: 6.3 % by vol.
Colour: 24 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness: 40 IBU
BU/GU: 0.5

Fermentables
Maris Otter Pale Malt 6000 grammes
Crystal Malt 135 800 grammes


Mash schedule: samme mesking, kanskje nærmere 68 grader.
Hops
Northern Brewer 9.4% alpha 11 grammes 60 minutes
East Kent Goldings 4.5% alpha 50 grammes 60 minutes
East Kent Goldings 4.5% alpha 15 grammes 30 minutes
East Kent Goldings 4.5% alpha 10 grammes 15 minutes
East Kent Goldings 4.5% alpha 10 grammes 5 minutes


Fermentation
Yeast: WLP007 dry English Ale
Fermented at 18 degrees C for 19 days.
Fermented at 20 degrees C for 2 days.

setter pris på all tilbakemelding


edit: korrigerte alphasyre- og IBU-nivåene
 
Nå er pilsen ferdig karbonert og meid inn i kjøleskapet. tok en prøvesmak etter 2 dager der og den smakte helt utmerket og hadde flott skum. Første glasset var fint og klart, men ble verre jo lengre ned i flasken jeg kom, men det går seg vel til.

Bitteren som jeg smakte på 4 dager etter flasking, var ikke helt på samme nivå. Svært markert metallisk smak, ganske mye karamell og svært bitter (og naturligvis ganske flat). Men jeg regner med at dette er noe som vil forbedre seg ved lagring?  Bommet litt med IBU-beregningene i beersmith, så det ble litt vel mye tidlig humle. Er omtrent en IPA uten senhumling.

er 12% crystall malt litt vel mye kanskje?

(oppskriftene i første posten ble redigert en del før brygging, så ikke legg for mye vekt på de)
 
Vær tålmodig ;) Jeg lagde en pale ale for en tid siden som ikke er så veldig ulik det du har lagd, men med noe lavere OG og IBU. Selv etter 3-4 ukers lagring var den ikke spesielt god og smakte mye karamell. Den vokste imidlertid enormt etter hvert og ble et kjempeøl. Min ble ikke ordentlig god før ca. 2 måneder etter brygging.
 
Per Øyvind skrev:
Vær tålmodig ;) Jeg lagde en pale ale for en tid siden som ikke er så veldig ulik det du har lagd, men med noe lavere OG og IBU. Selv etter 3-4 ukers lagring var den ikke spesielt god og smakte mye karamell. Den vokste imidlertid enormt etter hvert og ble et kjempeøl. Min ble ikke ordentlig god før ca. 2 måneder etter brygging.

Tror jeg endte på 50 (kanskje høyere tom.) fordi jeg bommet litt på OG. (endte på 1.050!) i IBU, så tar vel ett år da :)

Har iallefall lært å ikke være for optimistisk med tanke på effektiviteten min (som ble 60%). Skjønner ikke helt hvorfor det ble så lavt.
her er utskriften fra Beersmith

bitter
Brew Type: All Grain Date: 03.04.2011
Style: Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Brewer: Lars
Batch Size: 23,00 L Assistant Brewer:
Boil Volume: 27,00 L Boil Time: 60 min
Brewhouse Efficiency: 59,50 %

Brewing Steps Check Time Step
1-2 Days Before Brewing Prepare Yeast Starter
Amount Item Type
2 Pkgs Dry English Ale (White Labs #WLP007) [Starter 0 L] Yeast-Ale

03.04.2011 Clean and prepare equipment.
--  Measure ingredients, crush grains.
--  Prepare 34,21 L water for brewing
--  Prepare Ingredients for Mash
Amount Item Type
5,50 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain
0,75 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (150,0 EBC) Grain

--  WARNING: Preheat Mash Tun - No equipment adjustments made!
2 min Mash Ingredients
Mash In: Add 15,69 L of water at 74,7 C
60 min - Hold mash at 67,8 C for 60 min
--  Batch Sparge Round 1: Sparge with 4,55 L of 75,6 C water.
--  Batch Sparge Round 2: Sparge with 13,98 L of 75,6 C water.
--  Add water to achieve boil volume of 27,00 L
--  Estimated Pre-boil Gravity is: 1,047 SG with all grains/extracts added
Boil for 60 min Boil Ingredients
Boil Amount Item Type
60 min 28,00 gm Northern Brewer [9,40 %] (60 min) Hops
60 min 56,00 gm Goldings, East Kent [4,50 %] (60 min) Hops
30 min 15,00 gm Goldings, East Kent [4,50 %] (30 min) Hops
15 min 1,00 items Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 min) Misc
15 min 1,00 items Wort Chiiller (Boil 15,0 min) Misc
15 min 1,00 items Yeast Nutrient (Boil 15,0 min) Misc
10 min 13,00 gm Goldings, East Kent [4,50 %] (10 min) Hops

--  Cool wort to fermentation temperature
--  Add water (as needed) to achieve volume of 23,00 L
--  Siphon wort to primary fermenter and aerate wort.
--  Add Ingredients to Fermenter
Amount Item Type
2 Pkgs Dry English Ale (White Labs #WLP007) [Starter 0 L] Yeast-Ale

03.04.2011 Measure Original Gravity:(Estimate: 1,051 SG)
03.04.2011 Measure Batch Volume: ________ (Estimate: 23,00 L)
14 days Ferment in primary for 14 days at 18,0 C
17.04.2011 Transfer to Secondary Fermenter

19.04.2011 Measure Final Gravity: _1.01_ (Estimate: 1,012 SG)
--  Bottle beer at 20,0 C with 127,1 gm of corn sugar.
4,0 Weeks Age for x Weeks at 18,1 C
17.05.2011 Sample and enjoy!


Notes
Brygget 03.04.11

2 ekstra liter kokende i første mesk pga lav temp i meskekaret. Tar to liter mindre i andre vask.
Første runoff, 13 liter, 1.071 oechsel
andre, 8 liter 1.030

21 liter 1.055 totalt

tilsetter kokende vann under koking for å holde volumet
full kjele når begge slått sammen ved slutten av kok.
ved overføring til gjæringskar, var det ca 20l med væske, pga grums i bunnen av gryte. Tilsatte 2 ekstra liter vann til totalvolum 22 liter. Litt under 1.050 oechsel ved start på gjæring.
1.010 ons 13.4

flasket søn 17.4 med 5.7g sukker per liter.
 
Tilbake
Topp