Jeg brygget min aller første lagerøl på lørdag som var. Den 2 mars. Jeg brygget en oppskrift som jeg fant her på forumet, som virker svært lovende. Brygge-delen av dette gikk strålende og jeg fikk en flott og klar vørter etter mesking. Jeg brukte følgende oppskrift:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,255.0.html
Til dette brygget satte jeg en starter torsdag 28 februar, to dager i forveien. Starter på 1.5 liter med to poser Wyeast 2042. Da jeg ikke har magnetrører er nok dette mindre enn ideelt.. Jeg har en kjeller der temperaturen for øyeblikket er 5 grader, hvor brygget har stått siden pitching da ølet holdt 18 grader. Jeg var sikker på at det var et par grader varmere av en eller annen grunn. Ølet hadde en OG på 1.046 og ved måling i går 7 mars hadde SG falt til 1.038. Jeg er vel inneforstått med at lagergjæring skal ta lengre tid enn ale, men det har nok gått tregere enn ved mer ideelle temperaturer. Jeg har denne kjelleren på 5 grader og en gang som holder 16 grader.
Spørsmålet er om jeg bør holde temperaturen på 5 grader, eller er det lurest å flytte ølet til 16 grader og la det stige naturlig? Jeg er redd gjæringen plutselig skal gi seg. Men bør det fortsette ved 5 grader? Noen som har erfaring med mega-kald gjæring?
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,255.0.html
Til dette brygget satte jeg en starter torsdag 28 februar, to dager i forveien. Starter på 1.5 liter med to poser Wyeast 2042. Da jeg ikke har magnetrører er nok dette mindre enn ideelt.. Jeg har en kjeller der temperaturen for øyeblikket er 5 grader, hvor brygget har stått siden pitching da ølet holdt 18 grader. Jeg var sikker på at det var et par grader varmere av en eller annen grunn. Ølet hadde en OG på 1.046 og ved måling i går 7 mars hadde SG falt til 1.038. Jeg er vel inneforstått med at lagergjæring skal ta lengre tid enn ale, men det har nok gått tregere enn ved mer ideelle temperaturer. Jeg har denne kjelleren på 5 grader og en gang som holder 16 grader.
Spørsmålet er om jeg bør holde temperaturen på 5 grader, eller er det lurest å flytte ølet til 16 grader og la det stige naturlig? Jeg er redd gjæringen plutselig skal gi seg. Men bør det fortsette ved 5 grader? Noen som har erfaring med mega-kald gjæring?