Gelatin og karbonering av pilsner

Hvordan gjør man dette?

2 dager på gelatin/Cold crash og deretter stikke om til tappe-kar med 1 gram US-05 + tilhørende sukker, så enkelt?
 
Jeg tror ikke Gelatin er så effektivt at du ikke får karbonert etterpå, men hvis du er den nervøse typen så skader det nok ikke med litt rehydrert tørrgjør i tappekaret. Hva med Fermentis F2 som bare spiser sukker ?

Jeg har ikke brukt Gelatin i pilsner, men lar dem stå i kjøleskap til de er fullstendig klare. Det tar ikke *så* lang tid..
 
Da ville jeg droppet cold crash og heller lagret flaskene på 0-4 grader etter karbonering for klart øl.
Skjønner ikke helt vitsen med å cold crashe en pilsner for å felle ut gjær og etterpå tilsette ny.

Karbonering etter en vellykket cold crash tar bare litt lenger tid i værste fall, det er iallefall min og mange andres erfaring.

Tilsetning av karbonerings gjær gjøres normalt bare hvis ølet har stått veldig lenge på gjæringstanken etter at gjæringen er ferdig, snakker måned(er).
 
Hva er ulempen med å tilsette dette uten ekstra arbeid? Risikoen for infeksjon er vel ikke særlig høy mtp at alkohol allerede er utviklet ?

Mulig det er unødvendig, men jeg vil gjerne lese erfaringer fra folk som har karbonert på flaske etter å ha brukt gelatin på pilsner. Så noen eksempler om folk som måtte vente 3-4 uker og det har jeg ikke lyst til:)
 
Hvor raskt du får flaskekarbonert avhenger også i en viss grad av hvor vital gjæren din er samt næringsstoffene i vørteren på det tidspunktet. Har du en dårlig gjæringsprosess vil det også gå utover karboneringen.Men mengde gjær i suspansjon og temperatur er jo det som absolutt betyr mest.

Skjønner din bekymring bedre nå, du ønsker forkorte tiden det tar mest mulig.
Kjør på med us-05 som du foreslo, ser ikke noen problemer eller ulemper med det utover at du får litt mere gjær i flasken igjen.
Fermentis F2 er ennå bedre da den skal flokkulere bedre i flasken,
Sticks well at the bottom of the bottles/casks and forms a nice haze when it is resuspended

Men dersom du har us-05 for hånden ville jeg brukt den istedenfor å måtte kjøpe en ny gjær

Ingen problemer med at karboneringsgjæren skal spise for mye sukker, ale gjær spiser mindre sukker enn lager gjær, forutsatt at hovedgjæren da virkelig har gjæret ut og ikke stoppet opp for tidlig pga. problemer. Men da er du isåfall i problem land uansett.

Edit: Selv har jeg sluttet med gelatin i øl, men har ikke hatt problemer med klart øl eller karbonering hverken før eller etter jeg sluttet med gelatin. Med gelatin går det klart raskere å oppnå klart øl, men karboneringen hos meg har vært fin etter 14 dager selv med cold crash og gelatin.

Kald lagring er tingen for meg, og lagerøl har godt av prosessene ved noe kald lagring utover det å bli klart.
 
Sist redigert:
Hvordan gjør man dette?

2 dager på gelatin/Cold crash og deretter stikke om til tappe-kar med 1 gram US-05 + tilhørende sukker, så enkelt?
Gelatin er etter min mening kun benyttes av kina resuranter. Gjemt i brun saus, solgt som oksekjøtt
 
Sist redigert:
Gelatin har jeg brukt flittig i pils brygg og lignende lager gjærende øl. Tilsetter det rett etter gjæren, rett i gjærkar. Får mildt sagt mye klarere øl, men coldcrasher ikke. Men er helt klart gjær i ølet når det blir satt på fat, da det første som kommer ut er bunnfelt gelatin sammen med tåkete gjærrester før det blir glassklart i neste glass.

Den mørke er lager/pils med bittelitt special b, den lyse er fra fat med og uten gelatin, men tilsatt i allerede kaldt fat, dårligere klarning. Skulle hatt bilde av øl fra fatet som fikk gelatin i seg sa jeg overførte til karbonering. Mye klarere :)
 

Vedlegg

  • 1450016412863.jpg
    1450016412863.jpg
    59,8 KB · Sett: 92
  • received_10153385447495783.jpeg
    received_10153385447495783.jpeg
    33,3 KB · Sett: 85
  • 1450384434410.jpg
    1450384434410.jpg
    116,2 KB · Sett: 98
he he, se bilde fra min maibock en uke etter naturlig karbonering på flaske uten gelatin og coldcrash, og denne skal lagres 3 måneder kaldt før den er optimal. https://forum.norbrygg.no/threads/hva-slags-ol-har-du-i-handen-na.3692/page-693#post-321688

Tror ikke tyskerne drakk uklart øl før i tiden heller, og de har jo renhetsloven å slite med i tillegg så der er klarningsmidler helt ut såvidt jeg har forstått.
Fin den også. Synes ikke man skal kludre til et godt øl med masse kjemi. Svenskene bruker i tillegg til tørkede torskemager også castorium https://en.m.wikipedia.org/wiki/Castoreum#Food_use
Gelatin er skinn og hover av gris. Ikke fristende å ha i ølet
 
Har ikke veldig anstrengt forhold til det, men har funnet at med god brygge og gjæringsprosess trenger jeg det ikke.
Er det uklart så blir det klart ved kald lagring, jeg har ikke så dårlig tid, de fleste øl blir faktisk bedre med noe tid på seg. Har plass til flere batcher samtidig, så det er for min del bare å planlegge så jeg ikke går tom, og la ølet få den tiden den trenger for å bli klart uten tilsetninger. Ser at andre andre kan ha andre behov.
 
Tilbake
Topp