Gjær - gjæringstemperatur - smak ?

shg

 
Hvordan påvirkes smaken av gjæringstemperaturen? Altså alt annet likt, men 16 eller 20 grader i rommet der dunken står? Ser noe anbefalt på gjærpakken og litt annerledes i oppskrifta. Skal jeg følge anvisninga på gjæret da?

Og har en bestemt gjærtype samme anbefalte temp, uavhengig av oppskriften for øvrig? Feks safale-05 som brukes i mange ulike øl? Noe på 16 og noe på 19, eller 18 uansett?
 
Mer estere og potensielt fusel ved for høye temperaturer. 05 gir ren og fin smak og god utgjæring i området 18-20 så ville holdt meg der. Start på 17-18 grader å la den stige til 20 over noen få dager og lå la den gjære ut der.

Følg oppskriften, tempområdet som står på pakken er svært stort. Kontroll på gjæringstemperatur er nok den viktigste enkeltfaktor for godt øl, i alle fall etter at hygiene er på stell.
 
  • Like
Reaksjoner: shg
Tilbake
Topp