1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjære saison på høy temperatur for lenge

En tråd i 'Brygging' startet av lachris, 5 Mar 2019.

  1. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Vi har en saison stående til gjæring. Den har stått i 2 uker og et par dager, først på 20 grader i 4 dager, deretter økt med 1 grad om dagen opp til 31 grader. Der er den nå, og SG er nå på 1.005, mao: den er ferdig. Smaker og lukter godt gjør den også!

    Problemet er at vi ikke rekker å tappe før om 1 uke. Bør den stå på 31 grader denne uka, eller bør vi senke temperaturen? I så fall: til hvilken temperatur? Og så hadde det jo vært fint å vite hvorfor da
     
  2. Jan Erik Johansen

    Jan Erik Johansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Moss
    Sett den kjøligere, om du pleier å kaldkrasje er det jo bare å la den stå.
     
  3. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Dette er den første gjæret i STC1000 kontrollert kjøleskap, så jeg har aldri cold crashet før. Litt grønn på dette området med andre ord. Hvordan går det med den naturlige karboneringen på flaske om man cold crasher så lenge? Må man tilsette mer gjær i flaskeprosessen eller våkner gjæren til live igjen når flaskene settes i romtemperatur?
     
    svebrekk liker dette.
  4. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det går så fint, så. En uke kaldt er ikke noe problem i det hele tatt.
     
  5. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Flott! Takk! Da skrur jeg ned til 4 grader og lar det stå en uke
     
    erikraude liker dette.
  6. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Hmmm... dette gikk ikke så bra synes jeg. Ølet har naturlig nok krympet og sugd inn masse star san løsning via blowoff slangen. Deretter har star san løsningen frosset og så er det sugd inn luft. Blir vel solid oksydering når det blir stående i dagevis med oksygen...? Angrer litt på at jeg ikke bare lot det stå på 30 grader...
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du trenger en co2-buffer, eller en meskedunk som ikke har mulighet til å slippe inn luft skal du senke temperaturen såpass.
     
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Auda. Beklager, jeg glemte at du kanskje ikke hadde kontroll på den biten. En co2-felle er lurt, ja. Ellers har jeg coldcrasha uten også, men da tilfører du selvsagt oksygen.
     
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Har en teoti om at CC uten kontroll på innsug har redusert kvaliteten på mangt et hjemmebrygg.
     
  10. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Kom hjem fra helgetur i går. På torsdag fylte jeg opp beholderne som blowoff slangene mine ligger i med fersk StarSan løsning. Litt over en halv liter i hver. (Har 2 Brew buckets på 25l med hver sin blowoff beholder i form av hvert sitt litermål.) Temperaturen var den samme på fredag som i går. Burde jo da ikke vært noe problem. Men - når jeg kom hjem i går var all Star San løsning borte. Helt tomt! Det må ha blitt sugd inn i gjæringskarene. Nå skjønner jeg ikke en pøkk. Det skal da ikke suges noe inn der når temperaturen er stabil??
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    På fredag som i går, søndag.. Hva skjedde på lørdag? Hvordan styrer du temperaturen? Hvis det er passivt så kanskje det ble kaldere over natten?
     
  12. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Er det noe tegn til at det har vært vått på gølvet? Jeg har opplevd at det rett og slett skummer bort.
     
  13. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Det har nok vært jevn temperatur hele helgen. Kan ikke tenke meg noe annet. Jeg dro fredag ettermidag og kom hjem søndag ettermiddag. Samme temperatur når jeg dro som når jeg kom hjem. Temperaturen styres med STC1000 tIlkoblet kjøleskap for kjøling og en frostvakt som ligge i bunnen av kjøleskapet for varme. Har fungert fint og holdt jevn og fin temperatur i ølet hele veien så langt jeg har kunnet se...
     
  14. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Nei det har vært helt tørt. Og jeg ser nå at star san løsningen trekkes opp i slangene selvom temperaturen er jevn på 5 grader i ølet, så det er nok den veien det går. I kjøleskapet varierer naturlig nok temperaturen en del. Kan det være det som er greia? At temperaturen i skapet, og dermed temperaturen i «gassen» i karene varierer og dermed suges det inn...? Virker merkelig at det skal gjøre så mye utslag...
     
  15. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Enig i at det virker rart, men det er jo tydeligvis det som skjer.
     
  16. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Tja, om det er mye headspace kan gassvolumet endres ganske mye. Om jeg husker riktig utgjør 20 graders forskjell på 10 liter ca 7 dl. Så 1 grads forskjell skulle gi 3,5 cl. endring på væskenivået i Starsan-beholderen.
     
  17. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Det forklarer nok mengden som ble sugd inn ved coldcrashing fra 30 til 3 grader. Hadde ca 21 liter i en 26 liter Brew bucket.

    Men at det ble sugd inn en halvliter uten at temperaturen endret seg det kan bare ikke stemme. Men det skjedde. Jævlig rart.
     
  18. lachris

    lachris
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Nå er i hvert fall ølet tappet, og ved tapping smakte det veldig bra. Skal bli spennende å se hvordan det utvikler seg! Legger inn en melding her når vi får smakt på det!
     

Del denne siden