Gjæring forskjellig FG

Hei
Har 198l red ale på gjæring.

Dag1 var det sinnsyk stormgjæring. Tempen bikket 25 på ølet som sto på bad. Uten varmekabler.

I all hast flyttet vi ølet til kjeller. Var her 13 grader. CA. Morgenen etter var det helt stille å gjæringen nesten stoppet.
Dermed flyttet vi igjen øl til badet. Og det har nok vert ca 23 grader. Rett over grei temp.
Gjæringen gikk veldig tregt etter dette. Og noen dunlker går mere en andre.

I dag 14 dager etter. Har vi FG på alt fra 1022 til 1010. Veldig mye forskjell i både smak og Fg altså. Men bare god smak.

Vi brukte oksygen og gjærnæring .
Gjæren var mangrove jack dark ale

Hva skjer her?
 
Hei
Har 198l red ale på gjæring.

Dag1 var det sinnsyk stormgjæring. Tempen bikket 25 på ølet som sto på bad. Uten varmekabler.

I all hast flyttet vi ølet til kjeller. Var her 13 grader. CA. Morgenen etter var det helt stille å gjæringen nesten stoppet.
Dermed flyttet vi igjen øl til badet. Og det har nok vert ca 23 grader. Rett over grei temp.
Gjæringen gikk veldig tregt etter dette. Og noen dunlker går mere en andre.

I dag 14 dager etter. Har vi FG på alt fra 1022 til 1010. Veldig mye forskjell i både smak og Fg altså. Men bare god smak.

Vi brukte oksygen og gjærnæring .
Gjæren var mangrove jack dark ale

Hva skjer her?

Sånne brå temperatursvingninger stresser gjæren voldsomt. Det resulterer i både dårlig aktivitet og diverse usmaker. Dere har i tillegg latt gjæren få altfor høy temperatur, også. Når det stormgjærer, vil temperaturen i dunken i verste fall ligge opptil 4-5 grader over temperaturen i rommet.

For å være brutalt ærlig, så skal dere nok vente dere en del merkelige smaker i dette ølet. Men det er lov å håpe:).
 
Hvordan flytter man 198l øl i 'all hast'?

Edit: flere dunker, ja...


Sent fra min LON-L29 via Tapatalk
 
Hvis det var M41 så skulle den taklet de temperaturene (18-28c), og det beste ville nok kanskje vært å bare latt de bli stående.

Dere kan jo prøve noen triks for å få startet opp gjæring igjen. Tilsette gjær, sette varmere, tilsette sukker.
Det er vel en viss sannsynlighet for at de bøttene med høy FG nå kan føre til potensielle flaskebomber, hvis karboneringsukkeret vil trigge videre gjæring av gjærbart sukker.
 
Tilbake
Topp