Gjæringen starter ikke - hva gjør jeg?

Geir Nårstad

Norbrygg-medlem
Jeg er helt fersk, og satte mine 2 første brygg på nyinnkjøpt Grainfater på søndag. Begge var All grain sett fra olbryggeren.no:

#1 Påskeøl
#2 Lavkarbo IPA

Allerede på mandag morgen var det godt liv i gjærlåsen på IPA'en, mens det fortsatt ikke er tegn til liv i Påskeølet etter ca 1,5 døgn.

Jeg gjorde alt likt for begge bryggene, men påskeølet bruker Fermentis Safale US-05 gjær og IPA'en bruker Mauribrew Ale 514. Jeg drysset gjæret over da dunkene var cirka halvfulle. (Datostempling på gjæren var helt fin.)

Jeg må innrømme at jeg ikke ristet noen av dunkene (glemte det...), men jeg brukte "høy stråle" da jeg tok vørteren over på gjæringsdunkene (som jeg lærte av David Heath sin youtube video). Usikker på hvor mye oksygen dette tilfører?

Temperaturmessig hadde vørteren ca 21-22 grader da jeg tok den over på dunken. Jeg satte den i et rom på ca 16 grader, men har etter hvært økt romtemperaturen til 20 grader, så det er nå i overkant av 19 grader i gjæringskaret.

Jeg har sjekket dunken flere ganger. Den ser ut til å være tett, og det ligger 2-3 cm med skum på toppen av gjæringskaret.

Spørsmålet er hva jeg skal gjøre? Skal jeg la det være litt til eller skal jeg rehydrere nytt gjær å tilsette dette? Har også lurt på å røre inn mer oksygen, men ser at dette vanligvis ikke anbefales?
 
Sist redigert:
Jeg er help fersk, og satte mine 2 første brygg på nyinnkjøpt Grainfater på søndag. Begge var All grain sett fra olbryggeren.no:

#1 Påskeøl
#2 Lavkarbo IPA

Allerede på mandag morgen var det godt liv i gjærlåsen på IPA'en, mens det fortsatt ikke er tegn til liv i Påskeølet etter ca 1,5 døgn.

Jeg gjorde alt likt for begge bryggene, men påskeølet bruker Fermentis Safale US-05 gjær og IPA'en bruker Mauribrew Ale 514. Jeg drysset gjæret over da dunkene var cirka halvfulle. (Datostempling på gjæren var helt fin.)

Jeg må innrømme at jeg ikke ristet noen av dunkene (glemte det...), men jeg brukte "høy stråle" da jeg tok vørteren over på gjæringsdunkene (som jeg lærte av David Heath sin youtube video). Usikker på hvor mye oksygen dette tilfører?

Temperaturmessig hadde vørteren ca 21-22 grader da jeg tok den over på dunken. Jeg satte den i et rom på ca 16 grader, men har etter hvært økt romtemperaturen til 20 grader, så det er nå i overkant av 19 grader i gjæringskaret.

Jeg har sjekket dunken flere ganger. Den ser ut til å være tett, og det ligger 2-3 cm med skum på toppen av gjæringskaret.

Spørsmålet er hva jeg skal gjøre? Skal jeg la det være litt til eller skal jeg rehydrere nytt gjær å tilsette dette? Har også lurt på å røre inn mer oksygen, men ser at dette vanligvis ikke anbefales?

Alt ligger rett foran nesa di ;)

https://forum.norbrygg.no/threads/plopping-i-gjaerlas-og-generelt-om-gjaering-les-dette-forst.24200/

"Jeg har sjekket dunken flere ganger. Den ser ut til å være tett, og det ligger 2-3 cm med skum på toppen av gjæringskaret.Jeg har sjekket dunken flere ganger. Den ser ut til å være tett, og det ligger 2-3 cm med skum på toppen av gjæringskaret."
 
Takker! :) Da venter jeg litt til før jeg måler SG, så får jeg håpe at det ordner seg. Det var bare så stor forskjell på de 2 dunkene. "Man vs Yeast..." :p
 
Tilbake
Topp