1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjæringskar for solera

En tråd i 'Utstyr' startet av Per Buer, 24 Feb 2015.

  1. Per Buer

    Per Buer
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Noen som har noen ide om hva som kan være egnet for solera? Et konisk kar i rustfritt stål hadde jo vært perfekt - men det blir litt råflott å låse ned et konisk kar i tre år.

    Bør vel være 60-80 liter eller så. Jeg har aldri plukket fra hverandre en VVB, men kanskje det kan bli til noe? Koster jo knapt penger for en gammel en og de er jo rustfrie.
     
  2. Per Buer

    Per Buer
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Storagrytor har 70l stålkjele for en billig penge (1100 SEK). http://www.storagrytor.se/p/rostfri-gryta-70-liter - kankje det er noe?
    Jeg kan jo lage en pakning for å få det tett men jeg vil trenge en eller annen form for lås hvis det skal bli bra.
     
  3. Duckboot

    Duckboot
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo, Norge
    God gammeldags brun vinballong er vel bra.
     
  4. Per Buer

    Per Buer
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    På en måte er det jo flott med glass - da kan jeg se hva som skjer der inne. Men de er litt små, særlig hvis vi skal gjøre det på jobben hvor det er en del folk. Hjemme så hadde en 34l-ballong vært perfekt. Men så sliter jeg med at jeg ikke har god temperaturkontroll som jeg kan avse i et par år. :)

    Har funnet 75l fat i rustfritt stål til 2000,- (storagrytor.se) som er beste hittil.
     
  5. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Åja, den ble for liten :)
     
  6. Gunnar Gunnarson

    Gunnar Gunnarson
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva med store blå industritønner i plast? disse kommer jo i 60,90,120 liter.
     
  7. Per Buer

    Per Buer
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Plaster slipper gjennom oksygen med mindre den er behandlet spesielt. Ellers en glimrende ide.
     
  8. Petter F

    Petter F
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hva med en serie glassballonger? Da kan du tappe av regelmessig fra en, og så stikke om fra en til den, og en til den osv. Mye styr sikkert.
     
    Håkon liker dette.
  9. Per Buer

    Per Buer
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det er nok det mest sannsynlige, iallefall hvis jeg ikke får opp en Solera på jobben.
    Problemet mitt hemme er fravær av kjeller. Hvis jeg skal ha dette hjemme i en glassballong (34l) så blir det mest sannsynligvis stående i rom hvor temperaturen kan blir temmelig høy om sommeren. Kanskje opptil 27 grader. Dette er jo ikke sacc og følelsen min er at bakteriene i hovedsak vil være glade for disse høye temperaturene. Hva tror dere?
     
  10. zycc

    zycc
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  11. Per Buer

    Per Buer
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har funnet 50l eiketønne til rundt 1000,- i UK. Det hadde jo vært helt fantastisk. Jeg antar at jeg ikke får overbevist SAS om å sende sjekke inn en eiketønne i stedet for en koffert.

    http://www.ebay.co.uk/itm/New-Whisk...Domain_3&var=510271278511&hash=item4ad4624ff3

    Disse er jo nye så da slipper en å stresse så mye med mugg og annet rask. Jeg har aldri importert noe slikt før, men om noen har lyst til å være med på å ta inn noen til Oslo så si ifra.
     
  12. zycc

    zycc
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg ville vært bekymret for oksygenopptak med disse. På store fat er overflaten liten i forhold til volumet, men for små fat er det verre.
     
  13. Per Buer

    Per Buer
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja. Blir omtrent to-tre ganger mer O2-opptak enn en 250l-tønne hvis jeg ikke tar helt feil. Men den skal stå på rundt 22 grader så det blir litt kortere lagringstid også. Skal ikke stå i årevis.
     
  14. Deluze

    Deluze
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva med å høre med en norsk bøkker?
    http://tretonner.no/produkter/tonner/

    Jeg har vurdert en åttring for å langtidslagre en stout, men har ikke kommet så langt enda.

    Mvh
    Deluze
     
    Per Buer liker dette.
  15. Gard

    Gard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestfossen
    Jeg mener bestemt å ha researchet meg fram til at sildetønner er laget av gran/furu og slik ikke egner seg til lagring av øl. Prisen er også ufattelig mye lavere enn eikefat, så jeg vil vel anta (dessverre) at de ikke egner seg til øl.
    Når det er sagt kan de helt sikkert produsere eikefat for riktig pris...
     
    Per Buer liker dette.
  16. Gard

    Gard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestfossen
  17. Per Buer

    Per Buer
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Mon tro om en kan vaske ut furusmaken på samme måte som med eik? Nå har jeg også funnet ut at en i familien til en kollega (portogiser) lager tønner. Så da kan det kanskje bli litt import den veien, hvis jeg får ordent en billig måte å frakte på.

    Hvis andre er interessert i å hive seg på så send en PM så kan jeg jo ta kontakt når jeg vet noe mer.
     
  18. Deluze

    Deluze
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tresorten tenkte jeg overhodet ikke på. Jeg har sendt de en epost angående nettopp lagring av øl på tønner, og oppdaterer her når jeg har fått svar.

    Mvh
    Deluze
     
  19. Deluze

    Deluze
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Svaret fra Tre og Tønner er at de pr. dags dato kun bruker furu i tønnene sine og at de ved tidligere tidspunkt ikke har fått gode tilbakemeldinger fra folk som har prøvd disse til øl. Videre blir det skrevet at det kan komme eiketønner hos de om et par år.

    Mvh
    Deluze
     

Del denne siden