Gjæringsproblemer? Fargeforskjell på gjærskummet

Runesu

Norbrygg-medlem
Gjæringsprosessen ser tilsynelatende riktig ut i karet og oppstart, men hva skyldes fargeforskjellen? Brukt samme Safale 05 fra samme produksjon til en lucky Jack ale. 4 pakker til ca 44 l. Gjærer på 18’C med ca 1 bar trykk.
Forslag til årsak og evt konsekvenser?
 

Vedlegg

  • DC3D6597-BB06-466E-BDA4-1CB041F2198A.jpeg
    DC3D6597-BB06-466E-BDA4-1CB041F2198A.jpeg
    790,1 KB · Sett: 54
Sist redigert:
Kan ikke huske å ha sett noe så adskilt. Vet ikke om det kan være temperaturavhengig heller (i tilfelle det står ved siden av noe som er varmt på den ene siden).
 
Gjæringsprosessen ser tilsynelatende riktig ut i karet og oppstart, men hva skyldes fargeforskjellen? Brukt samme Safale 05 fra samme produksjon til en lucky Jack ale. 4 pakker til ca 44 l. Gjærer på 18’C med ca 1 bar trykk.
Forslag til årsak og evt konsekvenser?
Ren spekulasjon, men det ser nærmest ut som en sakte kok.
Det er større aktivitet, strømninger i en del av karet, som er i ferd med å presse unna tidligere topputfelling.
 
Kan ikke huske å ha sett noe så adskilt. Vet ikke om det kan være temperaturavhengig heller (i tilfelle det står ved siden av noe som er varmt på den ene siden).
Tenkte på det, men brukt samme skap før og ikke sett det, men skal prøve å snu karet litt.
 
Gjæringsprosessen ser tilsynelatende riktig ut i karet og oppstart, men hva skyldes fargeforskjellen? Brukt samme Safale 05 fra samme produksjon til en lucky Jack ale. 4 pakker til ca 44 l. Gjærer på 18’C med ca 1 bar trykk.
Forslag til årsak og evt konsekvenser?
Helt normalt. Det er "braune hefe" - brungjær - som tyskerne kaller det. Det er intenst bittert, og noen mener det bør fjernes. Stoffer fra humla er en vesentlig del av det. Det er en del av det Espen Lothe (Kinn bryggeri) kaller "skitskum", dvs. det første gjærskummet som produseres, og som du ikke vil ha med om du skal topphøste gjær (dvs. ta gjærskum) for å gjenbruke den i nye brygg, fordi det inneholder en del usunn gjær (mutanter).

Stort sett vil det avsette seg på veggene i karet,og jeg trur (NB, jeg trur.) ikke det er noen vits i å fjerne det - om du altså ikke skal topphøste. Det er noe du bare gjør med noen få gjærtyper som danner et spesielt stort og tjukt skum. Men 05 er vel en av de gjærtypene, så du kan jo tenke på det.
 
Tipper at kulen i enden av slangen fungerer som fokal-punkt der CO2 fra gjæringen samles og frigjøres.
Så da "bobler" det mest der, og trub/humle-/protein-rester (skitskummet som det også kalles) skubbes til en andre siden.

Det har absolutt ingen (negative) konsekvenser.
Ville skjønt det om enden av slangen og kulen var på den lyse siden, men den ligger i kanten på den mørke delen
 
Det samles ofte i ett felt. Det har kanskje med konveksjonsstrømmer å gjøre?

Uansett, det er som sagt ikke noe å bekymre seg om. Det er en del av normal gjæring.
 
Tilbake
Topp