Gjærmishandling

HenningPP

Norbrygg-medlem
Hvor mye "juling" tåler gjær?

Har to rør med Dry English Ale Yeast WLP007, to rør med San Diego Super Yeast WLP090 og en pose tørrgjær i kjøleskapet som har vært utsatt for ølbryggerens uforstandig familie. Først presterte svigers å ta ut gjæren og la den stå på kjøkkenbenken over natten. Noen dager senere klarte kona å stille tempen på kjøleskapet så lavt at gjæren på rørene ble fryst.

Er det bare å kaste?
 
OyvindEG skrev:
Gæren tåler ikke å bli fryst, så det spørs om det er så mye levende igjen.

Er du sikker på dette? Jeg veit at den ikke har bra av det, og jeg tror nok jeg ville kastet de aktuelle rørene, men jeg tror jeg har lest et sted at ikke alle gjærcellene tar kvelden av frysing.
 
kintii skrev:
Er det ikke slik at gjæren går i dvale?

Det er ved kjøling, ikke frysing.

Det går å fryse gjær, men da byttes vannet i cellene med en eller annen "frostvæske", hvis jeg har forstått det riktig.
 
Tørrgjæren bør vel ha klart seg?

Det kan jo være lurt å prøve å lage en liten starter på ett av rørene før du kaster de, da får du sett om alt er drept eller om noe fortsatt er i live. Hvis du skal lage starter til et brygg bør du vel forvente at en god del er død, så derfor sette lavere viabilitet enn datoen tilsier når du beregner starter.
 
Tilbake
Topp