1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjærnæring

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av VidarT, 11 Sep 2012.

  1. VidarT

    VidarT
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kjapt spørsmål:

    Hvis jeg tilsetter gjærnæring i starteren, er det da nødvendig å tilsette gjærnæring i vørteren under kok? Eller blir dette smør på flesk?
     
  2. StoreMy

    StoreMy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Midttun, Bergen
    Gjærnæring er for meg et blankt lerret og jeg følger derfor spent med.

    :confuzed:
     
  3. aholgersen

    aholgersen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    du kan bruke det i starter og kok, siden gjæren i starteren vil spise opp den næringen den får der
     
  4. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Det vanlige er å bruke det i både starter og kok.

    Er det forresten noen som slavisk løser gjærnæringen i vann før de tilsetter den i kokende vørter? (slik det står på pakken)
    Jeg slenger det bare tørt oppi og hører et lite "psssssst".
     
  5. VidarT

    VidarT
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svar, da kjører jeg på med gjærnæring både i starter og vørter. :ilike:

    Jeg bruker vanligvis å tilsette gjærnæringen sammen med Irish moss i en skål med kokende vann før jeg tilsetter, men tviler på at det har så mye å si
     
  6. Borgar

    Borgar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lindesnes
    Når skal man bruke gjærnæring og når er det helt unødvendig?
     
  7. FrodeSy

    FrodeSy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sjøholt
    I og med at god gjærbehandling er mellom dei viktigaste faktorane for vellukka brygg, praktiserer eg "føre var" og brukar gjærnæring konsekvent i alle brygg. Eg brukar såpass mykje tid med eit brygg og kostnaden med gjærnæring er såpass minimal, så eg tenkjer ikkje noko meir over det enn som så.
     
  8. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Unødvendig og unødvendig... Det er ikke dumt med et lite zinktilskudd for gjæren.
     
  9. biri

    biri
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Biri
    har jeg gjærnæring i heimen, så bruker jeg en liten dæsj jeg.
    det skader ikke å hjelpe gjæren som skal lage godt øl til oss.
     
  10. Torga

    Torga
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Rognan. Saltdal
    Mulig det er unødvendig. Men vi bruker gjærnæring i både starter og Kjele. Løses i litt varmt vann.
    Brygge salter, og irish moss er vell heller ikke nødvendig, men vi bruker det og :yes:
     
  11. biri

    biri
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Biri
    bruker ingen av delene.
    brygge salter var nytt for meg, men irish moss har jeg bare ikke giddet å kjøpe.
     
  12. EndreS

    EndreS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har fortiden bare gjærnæring i kapsler. Brukere dere en hel slik i en starter?

    Endre
     
  13. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Jeg har pleid å bruke en hel kapsel i starteren
     
  14. janvad

    janvad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lyngdal
  15. Ole Mørkved

    Ole Mørkved
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Har alltid dumpet den rett i den kokene vørteren.
     
  16. janvad

    janvad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lyngdal
    Er det egentlig noe mening i og bruke gjærnæring når man bruker tørrgjær?
     
  17. Mattias S

    Mattias S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kristiansand
    La meg benytte anledningen til å fraråde alle å tilsette gjærnæring i erlen-meyer kolben når den står med kokende starter på komfyren..... :noway:
    Dette prøvde jeg sist da jeg sto i litt andre tanker :bank2:
    Jeg påminnes denne vonde opplevelsen den dag i dag, både av kjerringa som hørte meg hyle for første gang, samt skuffer, skap og stekeovn som fremdeles er litt klissete i hengslene :cheeky:
    4 liter starter ble til en skumsopp som gikk langt opp i vifta på komfyren... :eek:
    Salutt!
     
  18. arefsahl

    arefsahl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg bruker alltid gjærnæring i mine startere. Bruker også foam control for å unngå at det koker over. F.eks denne http://www.bryggselv.no/products/defoamer-foam-control-
     
  19. LasseO

    LasseO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  20. janvad

    janvad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lyngdal
    Jeg lurte på om det er en ting som bør brukes når man bruker tørr gjær ikke når man bruker fersk gjær?
     

Del denne siden