Gjærstarter med vasket gjær

TommyStrand

Norbrygg-medlem
Hei,

Jeg skal gjenbruke gjær som er vasket og oppbevart i kjøleskap.
Sist jeg gjenbrukte gjær så fulgte jeg de vanlige stegene med å lage starter, bare med en svak 1.020 starter først og så en på 1.040.

Er dette nødvendig eller holder det å bare lage en svak 1.020 starter, la det blande seg godt (har magnetrører) og la det bunnfalle?

Bør man unngå å tilføre oksygen og bare kjøre magnetrøreren på svakt nivå?
 

Finn Berger

Moderator
Jeg vil si at det avhenger av hvor gammel gjæren er, og hvor frisk den var etter å ha jobba med det ølet den er høsta fra. Enten vurderer du den som frisk nok, og da er det den trenger bare å få tanket opp energilagrene (glykogen og trehalose) med en dose ikke for sterk starter (1.02-ish). Ikke gi den oksygen, siden det vil få den til å begynne å bruke av energilagrene sine. Bland bare gjæren forsiktig inn, og la det stå et døgn i ro. Da vil den ha tatt til seg energien fra sukkeret, og gått til ro igjen. Så kan du dekantere, og bruke den.

Er den ikke i god nok form lenger, ville jeg tatt litt av den, og dyrket opp frisk gjær fra bunnen av.
 
Topp