gjærstarter

God morgen alle bryggere  ;D

Har for første gang satt ett brygg med en gjærstarter på 1,5L til 20L vørter med OG.1,062. (Strong bitter for dem som skulle lure).
Min erfaring med og lage starter er jo helt klart veldig liten, og jeg har ett par spørsmål?

Tilsetting av oksigen er bra for gjæren så den forrmerer seg har jeg forrstått, men hvor lenge skal je tillføye oksigen? Jeg var innom Brouwland i belgia for noen uker siden (godis butikk  :eek:) og fikk kjøpt meg en del nye brygge gjenstander, jeg spurte etter magnetrører men det hadde dem sellfølgelig ikke inne. Så jeg benyttet meg av akvarie pumpen min med sterilt filter og luftsten, er dette einet og bruke som oksigentillførsel i starteren? Jeg lot den stå på ca.3 timer, men så fikk jeg kalde føtter og skrudde den av. Vill jeg ende opp med en sur bitter siden det er denne starteren jeg brukte på mitt siste brygg?

Og jeg var jo ikke smart nokk til og kjøpe 5L kolbe når jeg først var i gang men en 2L. Spørsmålet er da, etter starteren er gjæret ut kan jeg da helle ut den gjenstående vesken tillsette mer næring i form av vørter så klart, og sette i gang hele prosessen igjen? eller vil dette svekke egenskapene til gjæren?
 
Til starteren kan du tilføre luft hele veien. Om du bruker magnetrører lar du denne gå så lenge det er aktivitet i gjæren, normalt 18-36 timer. Du kan gjøre det samme med akvariepumpe. Om du lager startere med kontinuerlig lufting, kan det være en ide å dekantere av mesteparten av "starterølet" før pitching av gjæren, siden dette ølet vil være oksidert. Sett starteren et døgn i kjøleskap of å bunnfelle gjæren før bruk.

Du får MYE mer gjær i starteren ved kontinuerlig lufting, så det er absolutt en god praksis.
 
aha. Det var godt og høre, da er det bare og sette en starter med en gang igjen, for har ett helt år fri og har tenkt og komme meg igjennom en lang rekke med ølsorter i løpet av den tid. Foresten så tror jeg att jeg nskal sette ett brygg nå med tørrgjær.
Tenkte og prøve meg på wayerman sitt røkmalt.

5kg røkmalt
Bitter hunmling: Northern brewer til 25 IBU
og 30g Saaz mot slutten av koking.

alt får koke i 90 min.
Og så tilsette Safel Us-05
Gjæres ved 16.c

Noen innleg til oppskrift?
 
Tilbake
Topp