Gjenbruk av gjær.

Superhanssen

Norbrygg-medlem
Brygget 50 liter pils som jeg gjæret i 2 kar, som etter omstikk lot gjæren stå igjen i gjæringsskapet med litt øl som dekker så vidt. Planen var å brygge ny batch relativt kort tid etter å gjenbruke den samme gjæren en runde til, men pga ferie og tidsklemme ikke ble noe av. Det har stått sånn i ca 3 uker på 5 grader. Er det da mulig å bruke igjen, eller må jeg kaste det og kjøpe ny gjær?
Takker for svar :)
Morten.
 
@Kalvatn sin løsning er nok den beste. Men 3 uker er ikke verre enn at du kan bruke den direkte. Du må bare sette den på en liten feitekur: Gi den et par liter med tynn vørter; 1.02ish. Bland godt og la stå et døgn eller to.

Det som skjer, er at gjæren får bygget opp igjen energilagrene sine (glykogen og trehalose) som den trenger for å nyttiggjøre seg det oksygenet du gir den når du starter neste brygg. Og det er helt avgjørende at den klarer å gjøre det.

Hadde det vært alegjær, hadde jeg satt en starter i stedet. Men det trengs jo så mye av lagergjær - hvis du skal gjære kaldt, i alle fall. Så det er litt surt å ikke få gjenbrukt gjæren.
 
Det hørtes fornuftig ut. Er såpass fersk i gamet at jeg ikke har utstyr for å lage starter enda. Prøver det enkle og ser hvordan det går :)
 
Kan sende deg et par gram kveik? ;) Pitchet 10 gram Skare til 70 liter 1.054 for 48 timer siden. Den var topphøsta for litt over ett år siden, har vært tørka og fryst på et sylteglass siden da. I dag topphøsta jeg 1.5 liter gjær som nå står til tørk på folie i steikeovnen med vifta på (uten varme). Går aldri tom for gjær. Og denne er ganske fin til å lage type cream ale, pale ale, ipa, og alle mørkere øl også. Kveikens svar på US-05. Pils får du ikke laga med kveik. Kanskje om du prøver "Oslo", men den har jeg ikke prøvd sjøl.

Bare å ta av øverste laget på gjærkaka i bunn og bruke det, burde gå fint. Er det jeg har pleid å gjøre. Trub feller ut først, så unngå det underste mørke laget.
 
Det hørtes fornuftig ut. Er såpass fersk i gamet at jeg ikke har utstyr for å lage starter enda. Prøver det enkle og ser hvordan det går :)

Sikkert ekstra fornuftig hvis du kan få til å skrape av den gode gjærdelen, som @Steinar Huneide foreslår.

Jeg får det ikke til med den sleiva jeg bruker til gjærhøsting. Hvordan gjør du det, Steinar?
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Kan sende deg et par gram kveik? ;) Pitchet 10 gram Skare til 70 liter 1.054 for 48 timer siden. Den var topphøsta for litt over ett år siden, har vært tørka og fryst på et sylteglass siden da. I dag topphøsta jeg 1.5 liter gjær som nå står til tørk på folie i steikeovnen med vifta på (uten varme). Går aldri tom for gjær. Og denne er ganske fin til å lage type cream ale, pale ale, ipa, og alle mørkere øl også. Kveikens svar på US-05. Pils får du ikke laga med kveik. Kanskje om du prøver "Oslo", men den har jeg ikke prøvd sjøl.

Bare å ta av øverste laget på gjærkaka i bunn og bruke det, burde gå fint. Er det jeg har pleid å gjøre. Trub feller ut først, så unngå det underste mørke laget.

Send gjerne. Tas imot med stor takk :)

Gjærkaka er så å si 100% rein da jeg ventet en time på at alt skulle bunnfelle. Lista meg opp i skuffen til fruen og "lånte" ett par nylonstrømper og tappet gjennom den. Selvfølgelig sterilisert :)
 
Send gjerne. Tas imot med stor takk :)

Gjærkaka er så å si 100% rein da jeg ventet en time på at alt skulle bunnfelle. Lista meg opp i skuffen til fruen og "lånte" ett par nylonstrømper og tappet gjennom den. Selvfølgelig sterilisert :)
Jeg håper du sjekket størrelse så du evt. kan erstatte strømpe, om ikke er det på lik linje med russisk rullett:D:D

Men jeg kom for å si at jeg tar også gjerne litt Skare om du @Steinar Huneide har mer enn du trenger :)
 
Jeg flasket et øl brygget på US-05 i dag og skal brygge en ny runde med samme gjær om en ukes tid, så jeg tenkte at tiden var inne for å prøve å gjenbruke gjæren. Jeg var bortreist under stormgjæringen, så jeg fikk ikke høstet da. Men så lurer jeg litt på - etter hva jeg har lest litt omkring gir en øl med 45 gram tørrhumling gir kanskje ikke akkurat den beste gjærkaken for gjenbruk? Både forrige øl og neste blir tørrhumlet med citra, så om problemet er at gjæren tar med humlesmak, har neppe det noen betydning.
 
Sist redigert:
Jeg flasket et øl brygget på US-05 i dag og skal brygge en ny runde med samme gjær om en ukes tid, så jeg tenkte at tiden var inne for å prøve å gjenbruke gjæren. Jeg var bortreist under stormgjæringen, så jeg fikk ikke høstet da. Men så lurer jeg litt på - etter hva jeg har lest litt omkring gir en øl med 45 gram tørrhumling gir kanskje ikke akkurat den beste gjærkaken for gjenbruk? Både forrige øl og neste blir tørrhumlet med citra, så om problemet er at gjæren tar med humlesmak, har neppe det noen betydning.
Jeg har hørt begge deler, men ville ikke brukt den. Du tar med deg en del "grønne smaker" og bitterhet fra humla, sier de som mener en bør la være. At gjæren er stressa pga humlinga, er kanskje mer en gammel myte, etter hva jeg har forstått.

Bryggerier som gjenbruker gjær fra tørrhumla øl, sørger for å ta ut gjæren som skal brukes, før de tørrhumler. (Koniske tanker med uttak i bånn.)
 
Jeg har hørt begge deler, men ville ikke brukt den. Du tar med deg en del "grønne smaker" og bitterhet fra humla, sier de som mener en bør la være. At gjæren er stressa pga humlinga, er kanskje mer en gammel myte, etter hva jeg har forstått.

Bryggerier som gjenbruker gjær fra tørrhumla øl, sørger for å ta ut gjæren som skal brukes, før de tørrhumler. (Koniske tanker med uttak i bånn.)
Det går nok helt fint, men ta den lyseste gjæren. og bland i litt av det som ligger under, hvis du får til det, fra gjærkaka. Tar du bare topplaget så vil du få tregere utgjæring og mer i suspensjon lengre etterpå.. Gjæren blir dekket av humleoljer, men hvis neste humleprofil er tilsvarende den du tar gjæren fra så er det bare å kjøre på.
 
Hvor mye gjær er igjen etter gjæring? Jeg bruker tørrgjær og setter gjerne ett nytt brygg på gjærkaka fra sist. Nå planlegger jeg en dobbelbokk med 34/70. Normalt krever det 4 pakker. Vil jeg ha nok gjær om jeg setter det på en gjærkake fra et lagerøl? Begge brygg på omlag 20 liter.
 
Hvor mye gjær er igjen etter gjæring? Jeg bruker tørrgjær og setter gjerne ett nytt brygg på gjærkaka fra sist. Nå planlegger jeg en dobbelbokk med 34/70. Normalt krever det 4 pakker. Vil jeg ha nok gjær om jeg setter det på en gjærkake fra et lagerøl? Begge brygg på omlag 20 liter.
Normalt regner man vel med tigangern?
 
Min plan for de neste par bryggene er først en snaut 20 liters runde US-05 basert øl, så skal jeg teste den nye gryta med ca 40 liter Lucky Jack, også US-05. Oppskriften sier da 4 poser, og fra @erikraudes kommentar høres det jo ut som om jeg har nok gjær etter den første runden. Jeg har en del 30l bøtter, men ingen større, så jeg tenker å flytte over ca halve gjærkaka til en sterilisert gjæringsbøtte og ta ca halve vørteren i hver av bøttene. Er det noe spesielt jeg må passe på i den anledningen? (Bortsett fra å passe på å få med lite trub til første gjæring)
 
Hvor mye gjær er igjen etter gjæring? Jeg bruker tørrgjær og setter gjerne ett nytt brygg på gjærkaka fra sist. Nå planlegger jeg en dobbelbokk med 34/70. Normalt krever det 4 pakker. Vil jeg ha nok gjær om jeg setter det på en gjærkake fra et lagerøl? Begge brygg på omlag 20 liter.
Ei gjærcelle med fulle lagre av steroler (membranråstoff) vil kunne gi opphav til tre generasjoner (tre delinger), hvilket vil si at det teoretiske maksimum er 8 ganger så mange celler som det du begynte med. Men dette er avhengig av hvor mye gjær du begynner med. Pitcher du mye, vil du få færre doblinger. Jeg trur firedobling er det normale.

Det viktigste er egentlig ikke å vite hvor mye gjær du har, men å vite at den gjæren du har, er i god form.

Generelt vil jeg si at halve kaka burde greie seg, ja - men det avhenger av hvilken temperatur du har tenkt å gjære på, også. Skal du ned på 9-10 grader trur jeg faktisk jeg ville brukt hele kaka. Det er vanskelig å overpitche, og vi snakker om høy OG her, også.
 
Ei gjærcelle med fulle lagre av steroler (membranråstoff) vil kunne gi opphav til tre generasjoner (tre delinger), hvilket vil si at det teoretiske maksimum er 8 ganger så mange celler som det du begynte med. Men dette er avhengig av hvor mye gjær du begynner med. Pitcher du mye, vil du få færre doblinger. Jeg trur firedobling er det normale.

Det viktigste er egentlig ikke å vite hvor mye gjær du har, men å vite at den gjæren du har, er i god form.

Generelt vil jeg si at halve kaka burde greie seg, ja - men det avhenger av hvilken temperatur du har tenkt å gjære på, også. Skal du ned på 9-10 grader trur jeg faktisk jeg ville brukt hele kaka. Det er vanskelig å overpitche, og vi snakker om høy OG her, også.
Firedobling? Jeg mener at det er nærmere 10x som er normen å regne med? Jeg mener jeg fikk det fra bl.a en ebok jeg eier. Hvor fyren regnet seg frem til det. Science brewing etteller annet het boken.
 
Tilbake
Topp