Grennomgang av 1. gangs brygg - BIAB

n5k

Norbrygg-medlem
Heisan!

Vi skal i gang med vårt første brygg på søndag. Har kjøpt inn Bryggselv sitt BIAB-kit (36L), et par gjæringsbøtter, og diverse annet. Første brygg ut blir "American IPA"-settet til Bryggselv.

Jeg har lest gjennom oppskriften, og sett en haug med videoer på Youtube, men jeg lurer fremdeles på en ting:

I oppskriften står det "Start med 25 liter vann på 67 grader. Når man tilsetter malten vil temperaturen synke til ca. 65 grader. Målet er et kokevolum på ca. 28 liter." og "Anslagsvis kan du skylle med ca. 10 liter vann på 79 grader".

Dette trenger jeg å ha inn med teskje. Dette "kokevolumet" - det regner jeg med er mengden jeg skal ha før jeg koker opp? Vil det da si at jeg varmer opp 25 liter - mesker - løfter ut mesken, og skyller til jeg ender opp på ca. 28 liter? Og så går jeg i gang med kokingen?
 
  • Like
Reaksjoner: JoW
Jepp. Eller hvis du har stor nok kjele så meske med alt vannet i ett.

Husk at malten absorberer ca 0.7l (tror jeg det var) pr kg malt, så du må varme opp mer enn tre l skyllevann
 
Tempen vil også falle mer enn 2 grader når du tilsetter maltet.

Om du har 25 liter vann på 67 grader og 6.7 kilo malt som holder romtemperatur (22 grader) er det mer sannsynlig at tempen faller til 62-63 grader. Det går forsåvidt fint. Ikke få panikk, tempen vil variere ulike steder i mesken. Rør litt rundt for å jevne den ut. Vurder også å bruke litt mindre vann - ca 3 liter vann pr. kilo malt for å få skyllt med mer vann.

Dere bør være opptatt av å treffe OG sånn noenlunde fremfor å ende opp med så og så mange liter øl. Dette var mitt første brygg, stort sett alt gikk galt med mesketemperatur, mengde til gjæring osv osv, men det ble et knakandes godt øl åkke som, men neppe helt som Gahr hadde tenkt det...
 
Tilbake
Topp