1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Grums i corneliusfat, stikke om karbonisert øl

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Karl Eric H, 28 Apr 2020.

  1. Karl Eric H

    Karl Eric H
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei medbryggere,

    Har tydeligvis mye grums i fatet som gjør at stigerøret tetter seg til umiddelbart gang på gang. Er det noen som har erfaring med å stikke om allerede karbonisert øl; er det mulig å gjøre det på en god måte og i så fall hvordan?!

    På forhånd takk for svar! :)
     
  2. Børre Aursnes

    Børre Aursnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drøbak
    Jeg ser ingen problem med det. Koble fra slangene. La fatet stå urørt noen timer på en høyde du kan stille om ifra. Slipp ut trykket forsiktig. Åpne lokket og løft det over med hevert. Sett på kket på det nye fatet og sett på trykk. La det stå noen dager før du begynner å tappe i tilfelle du har mistet mye co2.

    Spyl rein slangene før du kobler på tappeslange.

    Jeg har ikke prøvd selv, men kan ikke skjønne det skal være et problem. Men er du sikker på at det er nødvendig?

    Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
     
    Karl Eric H liker dette.
  3. Rydin

    Rydin
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Spydeberg
    Hvor mye grums er det i fatet? Kanskje det er nok å legge det litt ned i vinkel så ikke alt samler seg i bunnen?
    Stigrøret kan blåses rent med co2. Slipp ut trykk av fatet først så du ikke fyller regulator med øl.
     
    Karl Eric H liker dette.
  4. Bjørn T. Larsen

    Bjørn T. Larsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hegra
    Prøv å kappe stigrøret
     
    Mc. liker dette.
  5. Karl Eric H

    Karl Eric H
    Expand Collapse
    Registrert bruker


    Ok, det er det jeg har tenkt selv også, men ble usikker på hvor mye skum og søl det blir i prosessen. Kan det være et triks å kjøle det ned begge fatene godt på forhånd, slik man gjør når man bruker beergun?

    Om det er nødvendig vet jeg ikke, men har allerede brukt mye tid å rense stigerør og nippel for å skylle ut humlerester (1) et par ganger...har nok vært for sløv med å bruke humleposer og filtrere det bort fra kar til fat :/

    Jeg blir nok å prøve dette uansett, kan komme tilbake med rapport :)
     
  6. Karl Eric H

    Karl Eric H
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bra tips. Det virker som det er *mye* grums, dvs hovedsaklig humlerester som jeg kan skylde meg selv da jeg sikkert har glemt å brukte humleposer og ikke filtrert godt nok fra kar til fat :oops:
     
  7. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Kjøp et ekstra gassrør og en slik diptube. Da henter du grumsfritt øl fra overflaten.
     
    JoW og Karl Eric H liker dette.
  8. Børre Aursnes

    Børre Aursnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drøbak
    På mitt aller første øl, en IPA fra Europris, fulgte det med en filterpose til å sette på heverten. Den har jeg brukt på all omstilling siden. Jeg er livredd for den, for jeg har ikke sett den solgt andre steder.

    Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
     
  9. TurboJens

    TurboJens
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Burde vært lagerført som ekstrautstyr beregnet på Cornelius-fat hos de fleste, men for å få ballen må man nesten kjøpe et komplett trykksett.

    Det de markedsfører som ekstrautstyr til Cornelius koster 650kr, og de tar 200kr ekstra hvis man ville hatt filter på det.
     
  10. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Flere butikker selger bare slangen og ballen. Man kan også kjøpe fra Ali, og da koster de nesten ingen ting. Men bør vel støtte norske butikker nå om dagen.
     
  11. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
  12. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
  13. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jeg støtter forslaget om å kappe røret litt. Det har jeg gjort på de fleste fatene jeg har. Et par cm kan være nok.
    Bare å slippe ut trykket, ta ut stigrøret og kapp. Skyll godt og dypp i starsan før montering.
     
    Karl Eric H liker dette.
  14. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Dersom du har mulighet for oksygenfri cold crash før overføring av klarest mulig øl til fatet, er utgangspunktet for problemet ofte løst. :)
     
    Karl Eric H liker dette.
  15. Karl Eric H

    Karl Eric H
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Den var ikke dum. Skal anskaffe en slik når den blir tilgjengelig igjen!
     
  16. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva med å ha på trykk og en ølslange uten krane på ballock. Da druser du ut alt som står i bunn av fatet. Taper litt øl, men blir kvitt det som står i bunn. Ta av og på ballocken for å blåse ut grumset til det er klarere..?
     
  17. Ole-Thomas Netten

    Ole-Thomas Netten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ulefoss
  18. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
  19. Ole-Thomas Netten

    Ole-Thomas Netten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ulefoss
  20. Jan Erik Johansen

    Jan Erik Johansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Moss
    Mye rimeligere å kjøpe et gassrør til og tre slangen på istedet for det lokket.
     

Del denne siden