1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Har du gamle, uåpnede øl-sett fra olbrygging.no?

En tråd i 'Olbrygging.no' startet av Olbrygging.no, 14 Aug 2015.

  1. Olbrygging.no

    Olbrygging.no
    Expand Collapse
    Samarbeidspartner

    Bosted:
    Grimstad
    Vi ønsker å bekrefte (eller avkrefte) holdbarhet (i forhold til smak og utbytte) for øl-sett med skallknust malt som olbrygging.no produserer og selger. Under er informasjon om holdbarhet mottatt fra en av våre leverandører.

    Dersom du er i besittelse av et eller flere av våre øl-sett tilbyr vi 2-for-1 i innbytte for sett eldre enn 6 måneder, 3-for-1 dersom eldre enn 12 måneder. Dvs at vi sender deg 2 eller 3 valgfrie øl-sett for hvert sett du sender oss. Settet må være uåpnet, og alder må kunne dokumenteres, for eksempel med henvisning til ordrenummer. Det er også ønskelig med beskrivelse av hvordan øl-settet er oppbevart (temperatur, lys ol). Dersom du har et åpnet sett eller et sett med hull i posen kan også dette være interessant, men vi må gjøre en vurdering i hvert enkelt tilfelle.

    Vi er på jakt etter ca 10 øl-sett, og jo eldre jo bedre. Vi forbeholder oss retten til å velge ut hvilke sett vi tar i mot da vi ønsker noe spredning i alder og ulike typer øl-sett.

    Når vi mottar gamle øl-sett vil vi brygge med disse, samtidig som vi brygger en batch med et nytt øl-sett av samme type. Deretter vil Norbrygg-dommere utføre en anonymisert test og resultatene av disse vil bli publisert.


    Vennligst kontakt post@olbrygging.no og start emnet med «Gammelt øl-sett». Fortell oss hva du har, når kjøpt m/ dokumentasjon, informasjon om oppbevaring samt hva du ønsker i bytt. Adresse er også fint. Vi sender en returlapp til deg når vi har vurdert hvilke øl-sett vi ønsker.

    Mvh olbrygging.no


    Her er informasjon om holdbarhet vi har mottatt fra en av våre leverandører, Fuglsang i Danmark. På vårt spørsmål om holdbarhet svarer de:
    «Teoretisk kan det holde sig ubegrænset, men det er som en pose mel som du har i skabet. Ville du bruge den efter 5 år ?

    Det næste er at det trækker fugt når det er formalet, da overfladen bliver større, og jeg vil tro det vil langsomt optage fugt til det rammer omkring 12-14 %, og så falder udbyttet i bryghuset jo, og du får måske klager, vi leverer jo normalt med omkring 4 % vand i malten.


    Det er ikke at det vil rådne, men altså falde i udbytte.

    Min anbefaling er at du skriver i din deklaration at vandinholdet vil stige efter længere opbevaring, og det må der tages højde for i bryghuset, men folk er jo ikke blevet bedraget da de jo har købt det da det var rimelig tørt, dvs. du skal heller ikke lade de stå for længe efter du har formalet det.

    Jeg vil nok sige anbefalet brug indenfor et år, max to år.”
     
  2. Olbrygging.no

    Olbrygging.no
    Expand Collapse
    Samarbeidspartner

    Bosted:
    Grimstad
    Oppdatering: Nå har vi mottatt en god del henvendelser fra hjemmebryggere med gamle øl-sett og har valgt ut noen som er tilskrevet. Vi har derfor ikke behov for flere i denne omgangen. Nå gjenstår bare innsamling, brygging, testing og sammenstilling av resultatene. Mer info kommer når sluttresultatet foreligger.
     
  3. Frodeo

    Frodeo
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nordfjord
    Alltid gøy/interessant med mer data.

    Zilch: "More data, less wank". (RIP)
     
    Mats Ø. liker dette.
  4. sand

    sand
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sand i Suldal
    Bumper opp denne, vi var bare tre stk som har meldt interesse for å teste gammel mot ny malt, flere dommere kan vel være med på dette?
     
  5. JensD

    JensD
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Porsgrunn
    Jeg blir gjerne med å tester!
     
  6. ToreH

    ToreH
    Expand Collapse
    Fylkesleder

    Jeg kan også bli med og teste øl sett. Mvh ganske ny dommer Tore Hjerkinn, Lillehammer
     
    kruud liker dette.
  7. Olbrygging.no

    Olbrygging.no
    Expand Collapse
    Samarbeidspartner

    Bosted:
    Grimstad
    Flott - og vi ønkser flere som kan bidra. Vi har brygget 1. runde i dag - synkronbrygging for å få alt så likt som mulig. Det har tatt litt tid å få samlet inn alt og å planlegge, utarbeide systematikk rundt hva vi registrerer mv. Begynte med en Pale Ale i dag, med 4 ulike aldre og ulik oppbevaring. Som dere ser av bilde måtte vi være litt kreative for å koble kjølere :D

    20151001_164535.jpg
     
  8. Aleksander_B

    Aleksander_B
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Da har jeg sendt mail om deltakelse for smaking av de forskjellige øl :)

    Interessant forsøk!
     
  9. Holmebrygg

    Holmebrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan gikk dette eksprimentet?
     
    Bergan liker dette.
  10. Wibro

    Wibro
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det lurer jeg også på. Har et Pale Ale sett som fulgte med da jeg kjøpte BB60 i jauar/februar 2014. Gjæren er vel ikke så sprek lenger. Regner med dere brukte ny gjær?
     
  11. Olbrygging.no

    Olbrygging.no
    Expand Collapse
    Samarbeidspartner

    Bosted:
    Grimstad
    Status pt er at brygging pågår, men det har vært en hektisk høst med høyt aktivitetsnivå i vår virksomhet. Når vi først var litt trege med å komme i gang så har vi bevist valgt å styre klar av juleøl-bedømming, og vi bør heller ikke belaste dommerne for mye rett før NM 31/1. Vi satser på at det meste er ferdig brygget og klart for utsendelse ultimo januar slik at det kan smakes ila februar.

    Mht gjær: Fokus for testen er holdbarheten på malt. Vi erstatter derfor gammel gjær og humle med nye, slik at dette er likt for alle like ølsett.
     
  12. Anders Ørud

    Anders Ørud
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er det noe status her? Oppdatering?
     
  13. Olbrygging.no

    Olbrygging.no
    Expand Collapse
    Samarbeidspartner

    Bosted:
    Grimstad
    Siden vi nå er "ultimo januar", ref min forrige post?
    Vi er ikke langt unna nå, skal om ikke lenge tappe IPAen, som er den vi har valgt å brygge som det siste. Så ørlite grann mer tålmodighet, så er vi der.
     
    Roger Langseth, kruud og Easybrew liker dette.
  14. Roger Langseth

    Roger Langseth
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansund
    Tenkte bare å høre om det var noen oppdatering med tanke på resultatet av eksperimentet. Tipper det er flere enn meg som lurer på dette :)
     
    NJNes liker dette.
  15. Olbrygging.no

    Olbrygging.no
    Expand Collapse
    Samarbeidspartner

    Bosted:
    Grimstad
    Vi ligger litt etter skjemaet - men alle batcher er brygget, så nå skal vi bare få prøvene ut til aktuelle dommere. som har sagt seg villig til å delta i evalueringen.
     
    Roger Langseth, Loffern og Tideman liker dette.
  16. Willy

    Willy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Langevåg. Sula
    Hvordan går det?
     
  17. Olbrygging.no

    Olbrygging.no
    Expand Collapse
    Samarbeidspartner

    Bosted:
    Grimstad
    Kort statusoppdatering: testing vil gjennomføres sammen med Norbrygg på samling i Oslo man 20/6 og Stavanger 23/6.
    Det legges opp til parallell-smaking av 4 ulike øl med 3 el 4 aldersvarienter pr øl.
    Vi forsøker også å kjøre triangeltesting av ett av ølene (testes mot hverandre i ulike alderskombinasjoner), men dette avhenger litt av mengden øl som er tilgjengelig.
     
    Roger Langseth liker dette.
  18. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er det bare jeg som så dette vakre speilbilde?

    [​IMG]
     
  19. aars

    aars
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Regner med dere har fått bedømt ølene nå, hva ble konklusjonen?
     
    Vegard_r, 2r Olsen og Tideman liker dette.
  20. AlexanderD

    AlexanderD
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Arendal
    Heisann! Ja, ølet er bedømt. Resultatene kommer så fort vi får anledning :)
     

Del denne siden