Heldigvis var jeg såpass forutseende at jeg har tatt noen prøvekokinger med vann, så jeg har ikke ødelagt noe vørter så langt...
Forsøker å koke 25L vann i en 34L tykkbunnet stålkjele fra Pujadas. Prøvde først med min komfyr - type 2KW støpejern. Dette gikk ikke - koker bare med lokk, selv med isolering (liggeunderlag) av kjelen. Kjøpte en 2KW induksjonsplate på Biltema i den tro at denne hadde mindre varmetap og derfor at flere av de 2KW gikk til oppvarming av vannet. Men problemet er nøyaktig det samme, muligens litt raskere oppvarming.
Det hele varmes opp til kokepunktet - ca 10 grader i kvarteret (i alle fall fra 40 grader) med lokket på. Når det begynner å fosskoke tar jeg av lokket, og innen noen minutter er det ikke mye som ligner på koking. Selv med lokket ca 70% på er ikke kokingen i nærheten av det man kan kalle roling boil. Dekker jeg mer til (90%) begynner det å ligne på noe, men da får jeg vel problemer med avdampningen.
Jeg vil nok helt sikkert gå for bedre type isolering av kjelen, men nekter å tro at det tar meg hele veien. Siden jeg ikke ønsker å begynne å lage hull i kjelen for å montere varmeelementer, så er det dyppvarmer(e) eller grilltenner som gjenstår. Det jeg trenger tips til er ren praktisk bruk av disse (dyppvarmer, grilltenner). Kan de bare "slenges" oppi, eller er det deler av dem som ikke tåler å være under vann? Må man altså sørge for en eller annen form for "oppheng" til dem?
Vil forresten vørter koke "lettere" enn rent vann? (det er vel blant annet en del partikler i vørteren - påvirker det på noen måte?)
Vil bare brygge øl jeg! Er vel av typen som overhodet ikke ser den delen av hobbyen som en del andre ser ... mekking og slikt. Får det greit til, men HATER det - så akkurat nå angrer jeg meg grønn for at jeg ikke gikk rett på en Speidel. Pengeballen ruller svært godt allerede, med utstyr, feilkjøpt utstyr, innkjøp av verktøy til en fra før ganske tom verktøykasse osv... beregner en en minimal timespris for all knotingen og alle turene på Biltema og Clas, så er jeg nok LANGT forbi en Speidel allerede :fyflate:
Jaja, alt blir vel bedre i morgen
Forsøker å koke 25L vann i en 34L tykkbunnet stålkjele fra Pujadas. Prøvde først med min komfyr - type 2KW støpejern. Dette gikk ikke - koker bare med lokk, selv med isolering (liggeunderlag) av kjelen. Kjøpte en 2KW induksjonsplate på Biltema i den tro at denne hadde mindre varmetap og derfor at flere av de 2KW gikk til oppvarming av vannet. Men problemet er nøyaktig det samme, muligens litt raskere oppvarming.
Det hele varmes opp til kokepunktet - ca 10 grader i kvarteret (i alle fall fra 40 grader) med lokket på. Når det begynner å fosskoke tar jeg av lokket, og innen noen minutter er det ikke mye som ligner på koking. Selv med lokket ca 70% på er ikke kokingen i nærheten av det man kan kalle roling boil. Dekker jeg mer til (90%) begynner det å ligne på noe, men da får jeg vel problemer med avdampningen.
Jeg vil nok helt sikkert gå for bedre type isolering av kjelen, men nekter å tro at det tar meg hele veien. Siden jeg ikke ønsker å begynne å lage hull i kjelen for å montere varmeelementer, så er det dyppvarmer(e) eller grilltenner som gjenstår. Det jeg trenger tips til er ren praktisk bruk av disse (dyppvarmer, grilltenner). Kan de bare "slenges" oppi, eller er det deler av dem som ikke tåler å være under vann? Må man altså sørge for en eller annen form for "oppheng" til dem?
Vil forresten vørter koke "lettere" enn rent vann? (det er vel blant annet en del partikler i vørteren - påvirker det på noen måte?)
Vil bare brygge øl jeg! Er vel av typen som overhodet ikke ser den delen av hobbyen som en del andre ser ... mekking og slikt. Får det greit til, men HATER det - så akkurat nå angrer jeg meg grønn for at jeg ikke gikk rett på en Speidel. Pengeballen ruller svært godt allerede, med utstyr, feilkjøpt utstyr, innkjøp av verktøy til en fra før ganske tom verktøykasse osv... beregner en en minimal timespris for all knotingen og alle turene på Biltema og Clas, så er jeg nok LANGT forbi en Speidel allerede :fyflate:
Jaja, alt blir vel bedre i morgen