Hjelp til vannjustering.

Etter å ha kikket på Bryggselv sin guide til vannjustering har jeg noen spørsmål.
Vannjustering - en innføring - Bryggselv Blogg


Jeg prøver å finne ut hvordan vannet mitt er i forhold til vannet fra Fyllingsdalen i Bergen. Vet dere om tabellen er for vannet hos 7 Fjell Bryggeri, eller om det er hjemme hos Gahr?

Finner ikke Fyllingsdalen her: Vannkvalitet - Bergen Vann


Eller om det finnes et regneark hvor jeg kan føre inn tallene fra det lokale vannverket, og få opp hva og hvor mye jeg må tilsette vannet for å brygge forskjellige ølstiler.
 
Etter å ha kikket på Bryggselv sin guide til vannjustering har jeg noen spørsmål.
Vannjustering - en innføring - Bryggselv Blogg


Jeg prøver å finne ut hvordan vannet mitt er i forhold til vannet fra Fyllingsdalen i Bergen. Vet dere om tabellen er for vannet hos 7 Fjell Bryggeri, eller om det er hjemme hos Gahr?

Finner ikke Fyllingsdalen her: Vannkvalitet - Bergen Vann


Eller om det finnes et regneark hvor jeg kan føre inn tallene fra det lokale vannverket, og få opp hva og hvor mye jeg må tilsette vannet for å brygge forskjellige ølstiler.
Fyllingsdalen får fra Espeland/Svartediket (det brun-grønne området på venstre side av kartet)
Men Bergen Vannverk kan omdirigere vann fre de ulike vannbehandling-anleggene via tunneler i fjellene.
Dersom du ser på tallene i rapportene fra de ulike vannbehandling-anleggene ser du at det er mye de samme verdiene fra alle anleggene.
 
Fyllingsdalen får fra Espeland/Svartediket (det brun-grønne området på venstre side av kartet)
Men Bergen Vannverk kan omdirigere vann fre de ulike vannbehandling-anleggene via tunneler i fjellene.
Dersom du ser på tallene i rapportene fra de ulike vannbehandling-anleggene ser du at det er mye de samme verdiene fra alle anleggene.

Flott. Da skal jeg sammenligne tallene.
 
Og nå kommer nybegynner spørsmålet, hva skal jeg se etter i første omgang? Kalsium og klorid?

Rapportene som ligger ute nå er tall for 2018.
Følgende verdier er interresant for oss bryggere, her er verdiene fra rapporten fra Svartediket:
Fra side 1:
Surhet (pH): 8,2 pH
Kalsium: 17,9 mg/l Ca
Alkalitet: 0,7 mmol/l. Lenger nede på siden står følgende: Målt alkalitet 0,7 mmol/l * 61 mg/mmol = 43 mg/l HCO3 ̄
Magnesium: Innholdet av magnesium er meget lavt. Altså vi setter den verdier til 0

Fra side 2:
Klorid: 7,88 mg/l Cl
Natrium: 3,74 mg/l Na
Sulfat: 5,98 mg/l SO4


For å se verdier fra tidligere år ligger det noe i denne tråden: Vannkvalitet i Bergen
Der ligger i alle fall for 2015 og 2016.
Der er det også litt bakgrunnstoff og litt utdrag fra epost fra Bergen kommune.

Jeg la ikke ut noe tall i den tråden for 2017- de rapportene har jeg heller ikke tatt vare på.
2018 tallene er jo tilgjengelig på nettsiden til Bergen vann nå.
 
I norsk vann er det vel nesten så lite mineraler at man kan se bort ifra det?
Jo, ja, kanskje det.
Men selv om det er lite, så kan man jo legge det inn. Siden man har informasjonen mener jeg. Det blir jo ikke mer feil, enn å legge inn 0 for alle verdier.
Alkaliteten er uansett nyttig å vite.
 
Tar du en kikk på denne tråden, så ser du at maltet bidrar med mye salter. Denne mengden har du ingen kontroll over, og du kan ikke vite hvor mye det faktisk er i en konkret oppskrift. For meg virker det derfor ikke veldig meningsfylt å finregne på salttilsetningene, ei heller å se så mye på saltmengden i det vannet du har, så lenge det er normalt norsk vann. For å si det enkelt: Skummer såpa godt, kan du glemme det.

Orienter deg om hvor mange ppm klorid og sulfat i bryggevannet ditt som gir deg et typisk øl innenfor den øltypen du brygger. Og så måler du enkelt opp med teskje:

En ts kalsiumsulfat i 10 liter vann gir deg 230 ppm sulfat (og 93 ppm kalsium).
En ts kalsiumklorid i 10 liter vann gir deg 187 ppm klorid (og 105 ppm kalsium).

Og så deler bare på 2 om du bruker 20 liter, på 3 om du bruker 30 liter osv.

La behovet for disse to styre. Kalsiuminnholdet blir som det blir som en funksjon av dem.

Noen er sikkert veldig uenige i at det er så enkelt;). (Og noen ganger er det litt vanskeligere. Men ikke så mye at det egentlig er så veldig farlig.)
 
Tar du en kikk på denne tråden, så ser du at maltet bidrar med mye salter. Denne mengden har du ingen kontroll over, og du kan ikke vite hvor mye det faktisk er i en konkret oppskrift. For meg virker det derfor ikke veldig meningsfylt å finregne på salttilsetningene, ei heller å se så mye på saltmengden i det vannet du har, så lenge det er normalt norsk vann. For å si det enkelt: Skummer såpa godt, kan du glemme det.

Orienter deg om hvor mange ppm klorid og sulfat i bryggevannet ditt som gir deg et typisk øl innenfor den øltypen du brygger. Og så måler du enkelt opp med teskje:

En ts kalsiumsulfat i 10 liter vann gir deg 230 ppm sulfat (og 93 ppm kalsium).
En ts kalsiumklorid i 10 liter vann gir deg 187 ppm klorid (og 105 ppm kalsium).

Og så deler bare på 2 om du bruker 20 liter, på 3 om du bruker 30 liter osv.

La behovet for disse to styre. Kalsiuminnholdet blir som det blir som en funksjon av dem.

Noen er sikkert veldig uenige i at det er så enkelt;). (Og noen ganger er det litt vanskeligere. Men ikke så mye at det egentlig er så veldig farlig.)

Jeg er ikke uenig i at det kan være så enkelt. Men samtidig kan jeg være det. Mange faktorer jeg ikke orker å gå inn på.

Uansett. Hvis du bruker et brygge-vann-program, så gjør det det enklere å holde styr på alt egentlig. Da er det enklere å "justere" til egen smak, fordi du kan se på "tilfeldige" tall satt i system. Maltet bidrar til en ukjent mengde, men det skal ikke så veldig mange PPM'ene til fra du kjenner forskjell fra den ene like batchen til den andre hvor kun en mineraljustering er forskjellen.
 
Jeg er ikke uenig i at det kan være så enkelt. Men samtidig kan jeg være det. Mange faktorer jeg ikke orker å gå inn på.

Uansett. Hvis du bruker et brygge-vann-program, så gjør det det enklere å holde styr på alt egentlig. Da er det enklere å "justere" til egen smak, fordi du kan se på "tilfeldige" tall satt i system. Maltet bidrar til en ukjent mengde, men det skal ikke så veldig mange PPM'ene til fra du kjenner forskjell fra den ene like batchen til den andre hvor kun en mineraljustering er forskjellen.

Jeg har veldig vanskelig for å tro at mange vil kjenne forskjell pga. den manglende presisjonen måling med teskje gir.

Et forbehold når det gjelder det jeg skreiv: Du må sjekke hvilken "utgave" av saltet du har.

Jeg bør kanskje legge til at sjøl om jeg ikke er opptatt av nøyaktige målinger, så mener jeg at vannjustering kan være veldig viktig for å få det ølet du vil ha.
 
Jeg har veldig vanskelig for å tro at mange vil kjenne forskjell pga. den manglende presisjonen måling med teskje gir.

Et forbehold når det gjelder det jeg skreiv: Du må sjekke hvilken "utgave" av saltet du har.

Jeg bør kanskje legge til at sjøl om jeg ikke er opptatt av nøyaktige målinger, så mener jeg at vannjustering kan være veldig viktig for å få det ølet du vil ha.

Jeg legger iallefall merke til 90 PPM klorid og 20 PPM, justert etter bryggersoftware. Enorm forskjell der ifht det jeg har opplevd hjemme. Forskjellen er nok mer enn en teskje i volum, jeg tror ikke jeg nevnte denne forskjellen? Tror kanskje at du pinpointet innlegget mitt litt mer enn det som var meningen?
 
Jeg legger iallefall merke til 90 PPM klorid og 20 PPM, justert etter bryggersoftware. Enorm forskjell der ifht det jeg har opplevd hjemme. Forskjellen er nok mer enn en teskje i volum, jeg tror ikke jeg nevnte denne forskjellen? Tror kanskje at du pinpointet innlegget mitt litt mer enn det som var meningen?

Nei, faktisk ikke - men jeg uttrykte meg klønete; jeg skulle sagt at jeg ikke trodde du snakket om så små forskjeller:).

Forskjellen på 20 og 90 skullenok til og med jeg kunne plukke opp. I alle fall på en god dag.
 
Nei, faktisk ikke - men jeg uttrykte meg klønete; jeg skulle sagt at jeg ikke trodde du snakket om så små forskjeller:).

Forskjellen på 20 og 90 skullenok til og med jeg kunne plukke opp. I alle fall på en god dag.

Forskjellen på 20 og 90 har for meg vært ekstermt markant iallefall. Tall-vis i en kalkulator og resultatmessig på tungen. Men når du ser den linken jeg postet tidligere, NEIPA-greia så skulle man tro det er litt hipp som happ.
 
Kan du oppgi mengdene i milligram istedenfor teskjeer?

Og har du en grei liste over hvor mye klorid og sulfat i ppm som trengs til forskjellige ølstiler?
 
Kan du oppgi mengdene i milligram istedenfor teskjeer?

Og har du en grei liste over hvor mye klorid og sulfat i ppm som trengs til forskjellige ølstiler?

du mp ta det som PPM. Finn bruker te-skjeer fordi det funker for ham i hans faste oppsett.
 
Kan du oppgi mengdene i milligram istedenfor teskjeer?

Og har du en grei liste over hvor mye klorid og sulfat i ppm som trengs til forskjellige ølstiler?

Jeg har ikke de tallene jeg brukte for meg - sikkert surra bort. Men Gordon Strong oppgir 4,2 gram i ei teskje (=5 ml).

Jeg ville heller bruke måleskjeer enn vekt, siden vekta kan variere en del med vanninholdet. Begge disse saltene er hygroskpoiske, dvs. de suger kjapt til seg fuktighet fra lufta.

Det er lett å finne info om vannprofiler til ulike ølstiler. Bare å google litt.
 
Tilbake
Topp