Humle som ikke vil bunnfelle

Jeg har brygget en IPA med ganske mye humle, 250gr under kok på en 20liters batch, og 50gr tørrhumlet etter 5 dagers gjæring og nye 50gr etter 12 dagers gjæring.
Vanligvis så pleier de å være ferdig utgjæret etter ca 14 dager, og her viste FG 1.010 (OG 1.060) etter dag 14 og har holdt seg der også i ettertid. Vel og bra.
Men da jeg lettet på lokket på gjæringsbøtten så lå det en tjukk graut av humle på toppen. Det så ut som ALL tørrhumlen fløt. Det pleier jo å bunnfelle i løpet av dager, men ikke denne gang.
På dag 15-16-17 har jeg oppbevart gjæringsbøtten i ca 10'C og rørt kraftig i spannet en gang om dagen og det har hjulpet godt på, det meste har bunnfelt nå, men sist rest nekter å synke.
Jeg tappet en ny prøve i dag for å måle FG (fremdeles 1.010), og den var ganske uklar, men storparten synker til bunns i testrøret og klarner opp etter kort tid. Forøvrig så lukter og smaker det helt himmelsk av humle (columbus, simcoe og citra).

Hva gjør jeg nå, bare lar det stå som det er og klarne et par dager og bare tapper det på fat? Eller skal jeg fortsette og røre daglig og krysse fingrene for at det hjelper?
 
Jeg brukte en desinfisert sil/dørslag av rustfritt stål til å få ut noen rester etter mitt siste brygg. Det som ble med over i bøtta jeg bruker for å mikse med sukkerlake bunnfelte bra. Bare de siste 2 flaskene som fikk med seg noen av restene.
 
rsomby skrev:
Jeg har brygget en IPA med ganske mye humle, 250gr under kok på en 20liters batch, og 50gr tørrhumlet etter 5 dagers gjæring og nye 50gr etter 12 dagers gjæring.
Vanligvis så pleier de å være ferdig utgjæret etter ca 14 dager, og her viste FG 1.010 (OG 1.060) etter dag 14 og har holdt seg der også i ettertid. Vel og bra.
Men da jeg lettet på lokket på gjæringsbøtten så lå det en tjukk graut av humle på toppen. Det så ut som ALL tørrhumlen fløt. Det pleier jo å bunnfelle i løpet av dager, men ikke denne gang.
På dag 15-16-17 har jeg oppbevart gjæringsbøtten i ca 10'C og rørt kraftig i spannet en gang om dagen og det har hjulpet godt på, det meste har bunnfelt nå, men sist rest nekter å synke.
Jeg tappet en ny prøve i dag for å måle FG (fremdeles 1.010), og den var ganske uklar, men storparten synker til bunns i testrøret og klarner opp etter kort tid. Forøvrig så lukter og smaker det helt himmelsk av humle (columbus, simcoe og citra).

Hva gjør jeg nå, bare lar det stå som det er og klarne et par dager og bare tapper det på fat? Eller skal jeg fortsette og røre daglig og krysse fingrene for at det hjelper?

Jeg vet ikke om det er så anbefalt å røre kraftig hver dag i ferdiggjæret vørter. Du sitter nok igjen med en kraftig oksidert øl.
 
Godt poeng mikslen. Tror jeg bare skal la det få stå kjølig noen dager og klarne før jeg tapper det på fat og setter det til lagring. Etter en et par uker så burde det blir bra. Mulig jeg kan "filtrere" det gjennom en humlepose når jeg tapper på fat.
 
Hvis det er "graut" på toppen kan det hende at dette er aktiv gjær sammen med humle. Du sier OG allerede er på 1.010; Dette er litt lavt hvis OG var 1.060, men det kan jo hende du mesket på lav temperatur. Uansett; Hvis du har vært skikkelig uheldig er dette en villgjærinfeksjon, disse organismene gjærer veldig langt ned.
EDIT: Ser at du har stabil FG på 1.010
 
Erlendso skrev:
Hvis det er "graut" på toppen kan det hende at dette er aktiv gjær sammen med humle. Du sier OG allerede er på 1.010; Dette er litt lavt hvis OG var 1.060, men det kan jo hende du mesket på lav temperatur. Uansett; Hvis du har vært skikkelig uheldig er dette en villgjærinfeksjon, disse organismene gjærer veldig langt ned.
EDIT: Ser at du har stabil FG på 1.010

Nei, det er ikke "graut". Det var et tjukt lag med humle, og kun humle. Brygget lukter og smaker som sagt veldig godt.
 
Tilbake
Topp