1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Humlearoma og -smak i pils

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Finn Berger, 14 Feb 2018.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Når du stikker nesa ned i en god pils, får du en kraftig humlearoma. Det gjorde jeg seinest i dag, da jeg smakte en Kinns pils (butikkøl). Av en eller annen grunn er humlearomaen, og til dels humlesmaken også, mye svakere i egne brygg. Hva er trikset?
     
    #1 Finn Berger, 14 Feb 2018
    Sist redigert: 14 Feb 2018
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Jeg vil med en gang si oksygeningress, uten å forsåvidt vite om din prosess. Hvor mye humle bruker du?

    Etter at jeg ble nazi på oksygen og ellers videre mer "renhet" i prosessen har jeg faktisk brukt mindre humle iallefall.
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Oksygeningress var et nytt ord for meg. Oksygeninnblanding går jeg ut fra?

    I den siste pilsen brukte jeg 30 gr Tettnang ved 15 og 30 gram Mittelfrüh ved 1. (Perle som bitterhumle.)

    Jeg tapper på flasker via omstikning til et kar der jeg blander speise og øl. Foretar meg ikke noe spesielt utover å være så forsiktig jeg kan for å unngå plasking, så det er klart at ølet blir utsatt for kontakt med luft. Men inntil jeg tapper, er lokket aldri av gjæringsbøtta.

    Jeg er klar over at en APA er en annen skål, men jeg har ingen problemer med å få med humlearoma- og smak der.
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hva vil det si i g/l etter nedkjølt vørter?

    Jeg mener lagere nå. Jeg har brukt mye 1.5g/l ifht sluttvolum etter kok og kjøling, og det er alt for mye i lagere for meg. Da mener jeg de tradisjonelle, tett, mittel, etc.
     
    Finn Berger liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Aj - jeg glemmer at ikke alle her i verden brygger 3 kasser bjørnunger:p. 34 liter til kok, 28 liter nedkjølt. Men gr/l totalt uavhengig av tilsetningstidspunkt mener jeg fremdeles er uinteressant. Effekten vil jo bli helt ulik avhengig av det.

    Beregnet IBU (på Brewersfriendkalkulatoren) var 40. (Og hva virkelig IBU kan være, har jeg ikke den fjerneste anelse om:confused:.)
     
    Stig Aa. liker dette.
  6. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Brukte 2g/l Saaz på en Bohemian ved 10min og 2 min (OG/FG 1.056/1.015), 44IBU... Det ble definitivt for mye humlesmak og aroma!!
    Tappet på fat uten omstikk og luftfritt fat og gjæringskar. Overskytende ble flasket og sukkerkarbonert, men det ble formye der også!
     
    hansbt og Finn Berger liker dette.
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Selvsagt.

    Som en amerikahumletilhenger så må jeg skjerpe meg og begynne å telle med g/l også på bitertilsetningen ved de tyske. Det er da tross alt nye tider nå, 2018 og greier.

    Uansett, jeg har noen ganger brukt 1.5g/l ved 15 minutter, og det har vært helt sjukt mye humle. Så det funker ikke i det hele tatt å tenke amerika-mengder og prøve å oversette det til lager. Lager er jo så delikat greie. Man må tenke helt annerledes.
     
    Finn Berger liker dette.
  8. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Måtte prøvesmake Premium Tsjekkeren som ble fatet i går. Den virker lovende, justerte ned 10 og 2 min humlen (Saaz) til 1,5g/l på denne. OG/FG 1.055/1.013, 40 IBU (En liten dash Carapils og Melanoidin for å gi den passe fylde). Synes ikke det blir formeget. Tsjekkisk premium skal jo ha litt mer av alt, så det blir vel ikke helt feil??
     
    Finn Berger liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hmm - jeg ligger altså ned mot 1 gr/L på disse tilsetningene. Jeg må nok hive meg rundt og brygge noe kraftigere. Men jeg synes likevel det er rart at jeg merker så lite til humla som jeg gjør.

    @Terje J De overskytende som du flasket; du kjørte ikke noe oksygennaziopplegg ala Miguel på dem, håper jeg:)? Og fikk plenty aroma og smak ut av humla likevel?

    Lurer på hvor mye Kinn bruker i pilsen sin. Der er det nesten i overkant kraftig lukt og smak. Det blir som en slags amerikaner i lederhosen:p.
     
    Julian Høstan og TomA liker dette.
  10. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    Jeg hadde dn tsjekkisk pils som ble nr 2 i NM i fjord og den hadde 38 ibu med magnum og 2,5 g/l saaz på 15 og 0 min
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Var den i den høyere enden mht OG/FG?
     
  12. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    @Finn Berger, flasking uten fiksfakserier, flaskestav og sprøytelake med dextrose.
    (Edit)
     
    #12 Terje J, 15 Feb 2018
    Sist redigert: 19 Mar 2018
  13. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    2nd in NM lys lager 2017
    To fermenter: 40 liter
    Measured OG: 1.050 SG
    Measured FG: 1.012 SG
    Measured ABV: 4.7%
    Estimated Color: 8.3 EBC
    Estimated IBU: 38.6 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 69.00 %


    Ingredients:
    ------------
    Amt Name %/IBU
    8.50 kg Pilsner floor malted bohemian 91.4 %
    0.50 kg Munich Malt (25.0 EBC) 5.4 %
    0.30 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) 3.2 %
    35.00 g Magnum [13.10 %] - Boil 60.0 min 29.6 IBUs
    100.00 g Saaz [2.80 %] - Boil 15.0 min 9.0 IBUs
    100.00 g Saaz [2.80 %] - Boil 0.0 min 0.0 IBUs
    1.0 pkg Pilsner Lager (White Labs #WLP800)
     
    #13 Mortenpip, 15 Feb 2018
    Sist redigert: 15 Feb 2018
  14. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    To fermenter: 40 liter
    Measured OG: 1.056 SG
    Measured FG: 1.011 SG
    Measured ABV: 5.9%
    Estimated Color: 13.0 EBC
    Estimated IBU: 37.2 IBUs
    Brewhouse Efficiency: 72.00 %

    Ingredients:

    Amt Name %/IBU
    6.30 kg Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC) 63.0 %
    2.00 kg Vienna Malt (9.0 EBC) 20.0 %
    1.00 kg Munich Malt (14.0 EBC) 10.0 %
    0.35 kg Carahell (25.0 EBC) 3.5 %
    0.35 kg Melanoiden Malt (70.0 EBC) 3.5 %
    50.00 g Magnum [10.50 %] - Boil 60.0 min 31.3 IBUs
    50.00 g Saaz [4.00 %] - Boil 15.0 min 5.9 IBUs
    50.00 g Saaz [4.00 %] - Boil 0.0 min 0.0 IBUs
    1.0 pkg Pilsner Lager (White Labs #WLP800)

    Den her ble noe av det bedre jeg har brygget, lyst til å sende på NM, men blir vel i sterkeste laget for en tsjekkisk pils vel? moderne lys lager kanskje?? noen meninger??
    her er det ¨bare¨ 1.25g/l 15 og 0, men denne ble gjæret under trykk og trykket over på fat i helt lukket system og syntes jeg får mye mer ut av humlen.
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Men sprøytelake betyr at du ikke går veien om omstikning til eget tappekar?
     
  16. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Riktig, har gått over til å bruke gjæringskar med krane for å minske luft eksponering.
     
  17. Julian Høstan

    Julian Høstan
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg merker mindre å mindre til humla jo mer humle øl jeg drikker...
     
    Stig Aa. og Finn Berger liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I løpet av en kveld, eller over tid;)?

    Jeg kan jo tenke meg at en utvikler toleranse for bitterhet, men humlearomaene skulle du jo bli bedre og bedre til å få tak i - over tid, altså:).
     
  19. Harald

    Harald
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    - du mener vel sprøytelake med dekstrose?
     
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Helt klart - eller bare rett og slett "sukker", for den sakens skyld. (Husker ikke sammenhengen her i farten.) Men kanskje kunne man fikse en litt tynn munnfølelse på den måten:).
     
    Arne Bergo liker dette.

Del denne siden